Pintér-Galgóczi Dóra blogja

7 rejtőzködő női betegség

2018/02/03. - írta: Galgóczi Dóra

Fájdalmak gyötörnek? Kimerültséget érzel? Idegesít, hogy képtelen vagy lefogyni? Könnyen előfordulhat, hogy olyan autoimmun betegségben, vagy enzimzavarban szenvedsz, amelynek tüneteit az orvosok gyakran figyelmen kívül hagyják vagy félreértelmezik. Segíts orvosodnak, hogy ezeket a rejtélyes betegségeket a változatos tünetek pontos leírásával megtalálhassa.

 40762031_ml.jpg

Sok nő távozik az orvosi rendelőből azzal az érzéssel, hogy a tüneteit nem vették komolyan. Megpróbálják őket meggyőzni arról, hogy csupán kitalálják a panaszaikat, és minden rendben lesz, ha többé nem aggodalmaskodnak.
Ám a valóság mást mutat: azok a nők, akik a problémáik ellenére nem kapnak segítséget, gyakran olyan, a mai orvostudomány számára is megfoghatatlan betegségben, mint az autoimmun vagy különféle enzimbetegségekben szenvednek. Ezek a betegségek nehezen vizsgálhatóak és kezelhetőek, s talán felmerül az immun- és idegrendszer szerepe, de akár vírusfertőzésé is. Ráadásul nagyon nehezen hozzáférhetők mind a kezelés, mind az állapotot illetően. Változatos tünetekkel többé-kevésbé tarthatóak karban, spontán romlások és javulások is észlelhetőek, ill. van egyre jobban és gyorsabban romló fajtája is (pl. sclerosis multiplex), mely nehezen befolyásolható kezelésekkel, okuk pontosan nem ismert és sokszor romlásuk nem állítható meg.

1. POLYCISZTÁS OVÁRIUM SZINDRÓMA (PCOS)
A PCOS a termékeny nők körében előforduló hormonális rendellenesség. A meddőség egyik vezető oka is lehet, mivel hatására megemelkedik a férfihormon szintje. Az inzulin kibocsátása is fokozódik, mely felelős lehet az elhízásért. A nagy mennyiségű hormon megtámadja a petefészkeket, és ciszták fejlődnek ki.
A menstruáció zavara, vagy akár teljes megszűnése mellett szőrnövekedést tapasztalhatsz az arcodon, a mellkason, a háton és a végtagokon. A pattanások, a kopaszodás és a gyors, jelentős hízás szintén jellemző tünet.
Kimutatása és kezelése: Orvosod ultrahang segítségével ellenőrzi a szaporítószerveket, melyet tapintásos vizsgálat egészít ki. A vérvizsgálat a hormonszintek meghatározását szolgálja. 
Fontos az idejében megkezdett kezelés, hogy elkerüld a meddőséget, a cukorbetegséget vagy a szívbetegségeket. Fogamzásgátló tablettát kaphatsz a ciklusod szabályozására, a hajhullás és a pattanások megszüntetésére. További gyógyszerek alkalmazásával kiegyenlítődik a vércukorszinted és könnyebben megszabadulsz a túlsúlytól.

2. FIBROMYALGIA
Az orvosok előtt is ismeretlen, hogy pontosan mi okozza a betegségre jellemző fájdalmakat. Valószínű, hogy a központi idegrendszer hibás működése áll a háttérben.
A rendszerint fiatal felnőtteknél és középkorúaknál jelentkező panaszok jellemzői a fájdalom, a zsibbadás és a kimerültség. Ahhoz lehet hasonlítani, mintha valaki magasabb hangerőre kapcsolná az idegrendszert.
Kimutatása és kezelése: Az általános vizsgálat és vérvétel nem elegendő a betegség megállapításához. Ehelyett az orvosok olyan módszert alkalmaznak, mely feltérképezi a test érintésre fájdalmasan reagáló pontjait.
A recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók mellett orvosod egyéb vényköteles gyógyszert is előírhat. A testedzés is segít, de fontos, hogy lassan, fokozatos terheléssel végezd. A masszázs, a nyújtó gyakorlatok és a relaxációs technikák csökkentik a fájdalmakat. „Ha a betegek feszült lelkiállapotba kerülnek, a tüneteik fokozódnak” – figyelmeztetnek a szakértők.

 

3. KRÓNIKUS FÁRADTSÁG SZINDRÓMA
Pontosan nem lehet meghatározni, mi okozza a szűnni nem akaró fáradtságot. A kutatások megállapították, hogy lappangó vírusfertőzés, hormoningadozás és a stressz váltják ki leggyakrabban. 
A kínzó kimerültség szellemi vagy fizikai megterhelés hatására felerősödik, és pihenés után sem javul. Teljesítőképességed jelentősen csökken, romlik a memóriád, emellett izomfájdalmakat is tapasztalsz.
Kimutatása és kezelése: A betegség meghatározásához nem áll rendelkezésre speciális teszt, így orvosod úgy jut el a pontos diagnózishoz, hogy megfelelő vizsgálatokkal kizárja a CFS-hez hasonló tüneteket okozó betegségek jelenlétét.
Egyelőre kísérletek folynak a gyógyszeres kezelés hatékonyságával kapcsolatban. Az orvosok többsége mérsékelt testedzést javasol, mely növeli erőnlétedet. Fontos a megfelelő mennyiségű pihenés és a stresszhelyzetek elkerülése, az alkohol- és koffeinfogyasztás elhagyása.

Ezt tedd, hogy komolyan vegyen az orvosod!
A mód, ahogyan beszámolsz a panaszaidról, éppolyan fontos, mint maga a mondanivalód. Ahhoz, hogy a megbeszélés valóban hatékony legyen, kövesd a következő lépéseket.
» Legyél lényegre törő!
Ahelyett, hogy panaszkodnál, ezt mondd: „Szeptembertől kezdve fájdalmat érzek a felkaromban és a combomban. Fájdalomcsillapítót vettem be, de nem használt.”
» Fogalmazz tömören!
Ha hosszasan ecseteled a problémádat, orvosod nem fogja átlátni a helyzetet. Emelj ki három kulcsfontosságú tünetet. 
» Ismerd meg a családodban előfordult betegségeket!
Különösen járj utána az autoimmun megbetegedéseknek. Szüleid mellett a távolabbi rokonokat is kérdezd ki hasonló problémáikról.
» Kérd bátran, amit szeretnél!
Ha felsorolod, milyen panaszok hátterét szeretnéd ellenőriztetni, orvosod kötelességének érzi a megfelelő vizsgálatok elvégzését. 
» Ne kérj bocsánatot!
Ne feledd, orvosod nem szívességet tesz, amikor veled foglalkozik. Jogod van a megfelelő ellátásra.
» Érdeklődj a következő lépésről!
Kérdezz rá, mire gyanakszik orvosod, milyen vizsgálatokra fog elküldeni és hogyan tájékoztat az eredményekről.
» Válts orvost, ha szükséges!
Ha nem kapsz megnyugtató választ és kezelést, ne várakozz! Találj olyan orvost, aki valóban megért – talán a nőgyógyászod.

4. LUPUS
A betegséget az immunrendszer téves működése okozza, melynek hatására szervezeted önmagát ellenségnek tekinti. A betegség kilencven százalékban a nők körében fordul elő, a kutatók szerint a hormonok változásai tehetők felelőssé.
A kimerültség, a láz, az ízületek fájdalma és merevsége éppúgy előfordul, mint a mellkasi fájdalmak, a gyengülő emlékezőképesség és a bőrelváltozások. Gyakran tapasztalhatod, hogy a tünetek időnként fellángolnak, majd alábbhagynak.
Kimutatása és kezelése: Kezelőorvosod a jellemző tünetek alapján állítja fel a pontos diagnózist.
Enyhébb esetekben a fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek jelentenek megoldást. Szteroidok alkalmazására is sor kerülhet, ám ennek a gyógyszernek hosszú távon mellékhatásai lehetnek. A túlzott fizikai igénybevétel és a stressz a betegség fellángolásához vezet, ezért lényeges, hogy törekedj a testi-lelki egyensúlyra. Étrended gazdagítsd értékes zsírsavakat tartalmazó lenmaggal.

5. SCLEROSIS MULTIPLEX
A betegség során megszakad a helyes összeköttetés az agy és a test között, és az idegrendszer is károsodik. A kutatók szerint környezeti tényezők okolhatók, mint a vírusok és a méreganyagok. 
A panaszok változatosak: előfordul a végtagok érzéketlensége, gyengesége, a bizsergés vagy fájdalom, a kimerültség és a látászavarok. A betegség lehet egészen enyhe, amikor alig tapasztalsz tüneteket, de teljes mozgásképtelenséget is okozhat. Nem lehet előre megjósolni, milyen komoly problémára számíthatsz. 
Kimutatása és kezelése: Rendszerint a retinát átszövő idegeket vizsgálják egy optikai műszer segítségével, emellett kizárják más betegségek jelenlétét, melyek tünetei megtévesztően hasonlítanak a sclerosisnál előforduló panaszokhoz.
A gyógyszeres kezelés nemcsak a tüneteket enyhíti, de segít, hogy elkerüld a visszaesést. Fontos a megfelelő pihenés, és némi testedzés is hasznos lehet, hogy növeld izmaid erejét és egyensúlyérzékedet. Tartózkodj a hőségtől, mert nagy eséllyel fokozza az izomgyengeséget.

6. RHEUMATOID ARTHRITIS
A betegség az ízületek burkát támadja meg, gyulladást, fájdalmakat okozva. Duzzanatok, torzulások keletkeznek a kézen, a csuklón, a csípőn, a térden és a lábfejen. Bármely életkorban előfordulhat, és az érintettek háromnegyed része a nők köréből kerül ki. 
A panaszok a legegyszerűbb tevékenységeket is megnehezítik. Nem ritka, hogy ébredés után merevek a tagjaid, és érzékenyek az érintésre. Kimerültséget, lázat is tapasztalhatsz. Várandósság alatt javulhat állapotod, de később sajnos ismét visszaesés következhet.
Kimutatása és kezelése: Első lépés a vérvizsgálat, majd röntgen következik, hiszen az ízületek elváltozásai kezdetben nem mindig láthatóak.
A gyulladáscsökkentő és reumaellenes gyógyszerektől lassú javulás várható, ráadásul idővel veszítenek hatékonyságukból. Az omega-3 étrendkiegészítők mérséklik fájdalmaidat és az ízületek merevségét.

7. IRRITÁBILIS BÉL SZINDRÓMA (IBS)
A visszatérő bélgörcsöket, puffadást, hasmenést és székrekedést okozó betegség az agy és a bélrendszer közti hibás kommunikáció eredménye. Nők körében kétszer olyan gyakori, így a kutatók orvosok arra következtetnek, hogy a menstruációs ciklussal is összefüggésben állhat.
Hasmenés vagy székrekedés egyaránt kínozhat, esetleg felváltva mindkettő, melyhez fájdalom társul. A zsíros ételek és a tejtermékek is kiválthatják vagy fokozhatják panaszaidat. A kávé és az alkoholfogyasztás gyakran hasmenéshez vezet.
Kimutatása és kezelése: Az orvosok a tünetek megjelenése és gyakorisága alapján állítják fel a pontos diagnózist.
A magas rosttartalmú táplálékok elősegítik a helyes bélműködést. Ám a túl sok rost már hátrányos lehet, fokozza a puffadást. Esetenként antidepresszáns gyógyszer egészíti ki a kezelést. A természetes görcsoldót, a borsmentát is érdemes bevetned. A hipnózist is kipróbálhatod, szakképzett terapeuta vezetésével.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr7013607573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyogyszernelkul · cukorbaj.blog.hu 2018.02.12. 20:07:52

Igen sajnos a cukorbetegséget sem lehet könnyen észrevenni, ezért érdemes folyamatosan szűrni. Jelenleg van olyan patika, ahol ingyenes mérés van minden szerdán. Valószínűleg a jövőben már sokkal modernebb készülékekkel lehet majd mérni a vércukorszintet.
süti beállítások módosítása