A színe is jobb kedvre derít ennek a Dél- Amerikából származó burgonyafélének. Nálunk csak az utóbbi években vált ismertté, és még mindig nem éri el népszerűsége a hagyományos krumpliét. Pedig már ötezer évvel ezelőtt megkezdődött a termesztése, mielőtt világszerte elterjedt volna. A göcsörtös forma és a barna héj megtévesztő – első látásra semmitmondónak tűnik, ám ha megfőzöd és kiszabadítod a héja alól, a belseje ízletes és szépséges.
A narancsszín nem csak gyönyörködteti a szemünket, de támogatja is! A zöldség rendkívül magas béta-karotin tartalmánál fogva hozzájárul az egészséges látáshoz. 2012-ben egy kutatás során tízezer résztvevővel zajlott a vizsgálat, melynek végeredményeként megállapították, hogy akik rendszeresen fogyasztanak édesburgonyát, nem jelentkezett náluk az egyébként gyakori A-vitamin hiány. A felfedezés amiatt is fontos, mert az élelmiszerhiányban szenvedő országok gyermekeinél a vakság is fenyegető tényező. A viszonylag olcsó édesburgonyával megelőzhető lenne a kockázat.
A cukorbetegség egyre több embert érint, és sokan úgy vélik, a magas szénhidrát-tartalmú krumpliféléktől menekülni kell. Holott a sima és az édesburgonya is rezisztens keményítőben gazdag, mely elnyújtottabbá teszi a szénhidrát felszívódását. Ráadásul ez a keményítőtípus segít megelőzni a vastagbél rosszindulatú daganatait, és csökkenti a triglicerid-szintet.
Az édesburgonya a szívet és az érrendszert is óvja, összetevői megakadályozzák a vérrögök képződését. A gyulladásos mozgásszervi panaszokkal érintettek is jobb, ha megkedvelik ezt a zöldséget, mert a ciklooxigenáz enzimet gátló hatása hasonló, mint a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereké! S ha még ettől sem derültél jobb kedvre, akkor figyelj: az édesburgonyában lévő triptofán nevű aminosav a szerotonin hormon képződését segíti, mely a jó hangulatunkért is felelős. A tirozin pedig a dopamin termelődéséhez járul hozzá, ez az anyag is nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott lelkiállapothoz.
Az édesburgonyát legjobb héjában megfőzni vagy megsütni, így őrzi meg leginkább a tápanyagtartalmát. Önmagában is finom, de zöldfűszerekkel is ízesíthető. Ha csicseriborsóval kombinálod és néhány szelet paradicsomot szeletelsz mellé, igazi sárga-piros-arany árnyalatú összhatást kapsz. Ez már önmagában felderít egy szürke napon is!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.