Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Készíts házi magtejfölt!

2018/04/05. - írta: Galgóczi Dóra

Ha vegán vagy, etikai okokból kerülöd az állati eredetű ételeket. Ha tejérzékeny vagy, egészséged miatt sem fogyasztasz tejtermékeket. De mi lesz így a rakott krumplival, kelkáposztával vagy tésztafélékkel, melyeket korábban tejföllel öntöttél nyakon?

magtejfol.JPG

 

Szerencsére nem kell lemondanod a megszokott ételeidről akkor sem, ha a hagyományos tejfölt már elfelejtheted. Sokkal egészségesebb, ráadásul nagyon finom növényi változatokat készíthetsz otthon, mindössze néhány perc alatt. Örülni fog a család, a pénztárcád, az emésztőrendszered. Dr. Joel Fuhrman, amerikai orvos és táplálkozáskutató nem véletlenül ajánlja, hogy mértékkel bár, de naponta szerepeljenek az étrendünkben nyers olajos magok.
Néhány alapanyagra lesz csak szükséged, és egy kávédarálóra. Szerezz be valamilyen olajos magot – tejfölkészítéshez kiváló a napraforgómag, a kesudió, de kísérletezz bátran a héj nélküli mandulával, mogyoróval vagy tökmaggal is! Egy citromot is vásárolj, és itt véget is érhet az összetevők listája. Ám ha szereted az intenzívebb ízeket, akkor jöhet egy kis mustár, és a zöldfűszerek.

A kiválasztott magféléből tegyél egy-két maréknyit a kávédarálóba, őröld egészen finom állagúra. Öntsd át egy bögrébe, majd annyi langyos vizet tegyél hozzá, hogy sűrű masszát kapj. Keverd el egyenletesen, közben adj hozzá néhány csepp citromlét, és ha szeretnéd, akkor ízlés szerint kevés mustárt, illetve friss vagy szárított zöldfűszereket. A magtejfölöd sűrűségét a hozzáadott víz mennyiségével szabályozhatod. El is készült a műved, mely lefedve hűtőszekrényben néhány napig tárolható.

Felhasználhatod tejfölös ételek feltétjeként, de ha sűrűbbre készíted, a majonézt is pótolhatod vele. Teljes őrlésű zsemle, zöldségfasírt és mag-majonéz: készen van a vegán hamburgered! Megunni soha nem fogod, mert a magok váltakozásával különféle ízű magtejföl vagy majonéz lesz az eredmény. Igaz, hogy a növényi eredetű, feldolgozatlan zsiradék egészségesebb az állati, telített zsíroknál, de a magtejföllel se ess túlzásba. Csak kiegészítés legyen a tányérodon, mely díszít és ízesít.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4813804884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása