Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Lehet békében élni a pollenekkel?

2018/04/27. - írta: Galgóczi Dóra

Gyógyszerek helyett természetes módszerekkel is védekezhetsz az allergia ellen. Ha követed tanácsainkat, akár már idén is tünetmentesen élvezheted a nyarat. 

Korábban úgy gondoltuk, az allergiás panaszokkal élethosszig együtt kell élni. Legfeljebb a komoly mellékhatásokat is okozó gyógyszerektől vártuk a megoldást. Azonban egyre több bizonyíték született arra, hogy megfelelő életmód-változtatással és természetes módszerek segítségével sikeresen megszabadulhatunk a tünetektől. Dr. Timár Zsuzsanna orvos-természetgyógyász beavat a részletekbe.

understanding-pollen-allergies.jpg


Megzavarodott immunrendszer


Amíg szervezetünk kifogástalanul működik, addig védekező rendszerünk képes megkülönböztetni a számunkra veszélyes betolakoldókat az ártalmatlan anyagoktól. Hiszen miért lenne fenyegető a tavaszi fák, virágok pollenje, vagy a szobában megbújó néhány porszem?

„Valójában nem a természetes környezetünkben kell keresni a probléma forrását. Sokkal inkább egészségünk kibillent egyensúlyáról van szó” – magyarázza a doktornő. „Immunrendszerünk a folyamatos terhelés, a méreganyagok vagy a lelki feszültségek miatt olykor nem képes helyesen ellátni feladatát. Így akkor is támadásba lendül, ha erre semmi oka nem lenne. A virágport is veszélyes anyagként értékeli, és túlérzékenységi reakcióval válaszol.

Nagy mennyiségű hisztamin szabadul fel, és kialakulnak az ismerős allergiás panaszok: a bőséges, vízszerű orrfolyás, a könnyezés, tüsszögés, vagy a különböző bőrtünetek. Nem ritkán idegrendszeri panaszokat, ingerlékenységet, álmatlanságot is tapasztalhatunk. A kezeletlen allergia egyre súlyosabb formát ölthet. Ha valaki fokozottan érzékeny egyes anyagokra, akár életveszélyes anafilaxiás sokk is fenyegeti, gégeödémával, fulladásveszéllyel.”

Miért nő évről évre az allergiások száma? Ha nagyszüleinket kérdezzük, ők talán alig emlékeznek hasonló problémákra. Ma viszont rengeteg allergia-ellenes gyógyszer fogy, és a felmérések szerint három ember közül legalább egy érintett a betegségben. A hosszabb távú előrejelzések sem vigasztalóak, néhány éven belül sokszoros lehet a tavasztól őszig a pollenek miatt szenvedők száma. Gyakran a tél beköszönte sem hoz megoldást, mert a háziporra, állati szőrökre is gyakori a túlérzékenység – ezzekkel pedig egész évben találkozhatunk.


Többletek, hiányok


A legismertebb allergénekre való reakció okai lehetnek a szervezetünkben felhalmozódott méreganyagok, valamint a létfontosságú tápanyagok hiánya. Nem csoda, hogy immunrendszerünk megzavarodik, ha testünk nem teremt optimális feltételeket a működéséhez. A doktornő HomeoNatural nevű rendelőjébe betérő allergiások közül sokan beismerik, hogy bizony a táplálkozásuk, életmódjuk nem érdemelné meg az „egészséges” jelzőt.

„Időhiány, sietség, a reklámok hatása mind hozzájárulnak, hogy menet közben bekapott, szinte semmilyen hasznos tápanyagot nem tartalmazó falatokkal indul a nap. A szorító határidők miatti stressz tovább rombolja ellenálló képességünket. Olykor egy megrendítő élethelyzet jelenti az utolsó lökést az allergia kialakulásához. Tudom, milyen nehéz megszabadulni a berögződött szokásainktól, ám ha tavasztól őszig kínzó panaszok formájában jelez a szervezet, ideje hallgatnunk rá.”

Ha tanácsot kérünk a doktornőtől, első lépésként rendszerint az emésztés helyreállítását, a bélflóra rendezését ajánlja, pre- és probiotikumok segítségével. A folyamatot támogatják a homeopátiás készítmények, melyek az öngyógyító erőinket serkentik, egyfelől úgy, hogy beindítják a salaktalanítást, ösztönzik a nyirokrendszer, a máj, a vesék munkáját. Emellett fontos, hogy az alkatunknak megfelelő kezeléssel az allergiás hajlamot is csökkentsük, megszüntessük. Feltétlenül homeopátiás orvos segítségére van ilyenkor szükség, mert ő állapíthatja meg, melyik a mi személyre szabott szerünk, amely igazán tartós eredményt hoz. Ezzel a módszerrel lelki egyensúlyunkat is visszanyerjük, megszűnik az elfojtott agresszió, a szorongás – így az allergiánk pszichés gyökereit is gyógyítjuk.

„Míg az alkati kezelés kifejti hatását, addig egy-két tüneti szerrel rövid távú megkönnyebbülést érhetünk el. Ilyenek például a homeopátiás Histaminum golyócskák, melyek a hagyományos antihisztaminokkal ellentétben semmilyen mellékhatást nem váltanak ki. De léteznek kifejezetten a szénanátha, a köhögés vagy a viszketés elleni megoldások is. Közben a hiánypótlással is támogatjuk szervezetünket: emelt mennyiségű C-vitamin bizonyítottan csökkenti a tüneteket, akár napi 1000-2000 mg-ot is bátran szedhetünk. A legújabb kutatások szerint a D-vitamin, melyből a lakosság nagy része komoly hiányt szenved, szintén hozzájárul az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. Ahhoz, hogy hatását kifejtse, a K 2 vitamin szedéséről se feledkezzünk meg”.


Tányértól a tüsszögésig

Betérve egy élelmiszer-üzletbe, alig akad olyan termék, mely ne tartalmazna adalékanyagokat. Amennyire lehetséges, kerüljük az agyonfeldolgozott táplálékokat! A piacon, kistermelőktől vásárolt zöldség, gyümölcs és az otthon elkészített fogások nagy lépést jelenthetnek az allergia megszüntetésében. Lényeges az emésztőrendszerünk tehermentesítése, mert a gyomor-bélrendszert károsító táplálékok akár a lyukas bél szindrómának nevezett kórképet is előidézhetik. Ilyenkor a bélfal áteresztővé válik, a véráramba került idegen anyagok pedig nagy eséllyel váltják ki az allergiás panaszokat.

„Érdekes megfigyelés, hogy egyes élelmiszerek a pollenszezon alatt akkor is kiválthatják a túlérzékenységi tüneteket, ha az év többi időszakában nem okoznak feltűnő panaszt. Első helyen szerepelnek a tej és tejtermékek. Sok esetben hirtelen javulásról számolnak be azok, akiknek a tejtermékek teljes elhagyását tanácsolom, tél végétől őszig, a pollenek teljes eltűnéséig. Ugyanilyen hatást válthat ki a tojás is. Próbáljuk meg ezt a két táplálékcsoportot más értékes élelmiszerekkel helyettesíteni! Egyre több variáció létezik, például növényi tejek formájában. Nem csak a szénanátha, de az ekcéma is meglepően javul ennek a kis változtatásnak a hatására” – számol be a doktornő a tapasztalatairól. Jó, ha tudjuk, egyes táplálékok keresztallergiát válthatnak ki a pollenekkel, például a parlagfű a görögdinnyével és a banánnal, az üröm a sárgarápával, a nyírfa pollenje az őszibarackkal, burgonyával. Néhány ételféleség pedig azzal együtt, hogy önmagában nem allergén, magas hisztamin-tartalma miatt mégis tiltólistára kerülhet. Ilyenek az érettebb sajtok, az élesztő, a savanyú káposzta, a vörösbor és a pácolt, érlelt sonkafélék.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, milyen fontos a szervezetünk sav-bázis egyensúlyát fenntartani. Legkiválóbb lúgosító táplálékok a frissen préselt zöldséglevek, a nyers zöldségek, különösen a zöld leveles fajták. Ha tehetjük, válasszunk a bio termesztésű kínálatból. A hatást fokozhatjuk a gyógynövény-boltokban kapható lúgos víz kúraszerű fogyasztásával. Csökkentsük a finomított szénhidrátok mennyiségét, és barátkozzunk meg a hidegen sajtolt növényi olajokkal”- tanácsolja a doktornő, és a gyógyszertárban is beszerezhető, természetes hatóanyagú Schüssler-sókat is ajánlja az allergia megelőzéséhez, kezeléséhez.

„A kalcium és a magnézium hozzájárul a tünetek mérsékléséhez.Gyakran szerepeljen étrendünkben szezámmag, olajos magvak, és a felszívódást támogathatjuk a Calcium Phosphoricum és a Magnézium Phosphoricum nevű szöveti sókkal, melyek segítik az ásványi anyagok beépülését.”

Ezekkel a módszerekkel a megzavarodott immunrendszerünk esélyt kap a gyógyulásra, és többé nem kell szorongva várnunk a tavaszt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4413607567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása