Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Mire jók a flavonoidok?

2018/06/22. - írta: Galgóczi Dóra

A természet gondosan ellátja a növényeket olyan védelmi rendszerrel, mely megóvja sejtjeiket a környezet káros hatásaival szemben. Virágaik, terméseik gazdagon tartalmaznak flavonoidokat, olyan festékanyagot, mely fenntartja az életben maradásukhoz szükséges egyensúlyt és megsemmisíti a kórokozókat. Ezek az anyagok nem csak a gyümölcsöket, zöldségeket védik, hanem a szervezetedre is kedvező hatást gyakorolnak.

 flavon.jpg

Védi az ereket

 A flavonoidok kettős védelmet jelentenek számodra. Közvetlen koleszterin-csökkentő hatást is rejtenek, másrészt segítenek megőrizni az érfalak rugalmasságát. Így nem keletkeznek az ereken apró repedések, melyeket szervezeted védekezésképpen koleszterinnel próbálna betapasztani. Fokozzák a vérkeringést és szabályozzák a vérnyomást, ezáltal kevesebb az esély az érfalakon képződő lerakódásokra.

Kutatások bizonyítják, hogy a flavonoidok a kialakult érkárosodások kezelésében is kiváló segítséget jelentenek. Támogatják a szervezet öngyógyító törekvéseit, sejtmegújító hatásuk helyreállítja az érrendszer egészségét. A növényi festékanyagok emelik a vérzsírok HDL fajtáját, melyet „jó” koleszterinnek neveznek. Ezek feladata, hogy elszállítják a káros koleszterint a máj felé, mely lebontja azt.

 Mérsékli a daganatok kockázatát

 A leginkább rettegett betegség, a rák előfordulását sikeresen csökkentik a növényi színanyagok. Mindenki szervezetében időről időre keletkeznek szabad gyökök, olyan részecskék, melyek kóros elváltozásokat, rákos folyamatokat indíthatnak el. Akkor jelentenek igazán veszélyt, ha mértéktelenül elszaporodnak. Ennek esélyét növeli a környezetszennyezés, a táplálékokkal fogyasztott adalékanyagok, és a stressz. A magas flavonoid-tartalmú étrend erősíti sejtjeid ellenálló képességét, így azok hatékonyan felveszik a harcot a szabad gyökök támadásával. A káros anyagok jelentős részét is elpusztítják, immunerősítő hatásuk pedig tovább fokozza a daganatokkal szembeni védelmet.

 Hogyan juthatsz hozzájuk?

 A legegyszerűbb megoldás, ha étrendedet flavonoidokban gazdag táplálékokkal bővíted. Jelentős mennyiségben tartalmazzák a bogyós gyümölcsök, különösen a fekete ribizli, a szeder, a kökény. A vörös szőlőről és a sárgabarackról se feledkezz meg! Télen válaszd a fagyasztott változatokat.
A zöldségek közül bőségesen fogyassz brokkolit, sóskát és spenótot, petrezselymet! Néhány szem dió hatékonyan kiegészíti a flavonoid-bevitelt. Csekély mennyiségű zöld tea és étcsokoládé is szerepelhet étrendedben, melyek szintén tartalmazzák ezt a védőanyagot.

Ha úgy érzed, fokozott támogatásra szorul szervezeted, étrendkiegészítőkkel is hozzájuthatsz a flavonoidok koncentrált formájához. Gyógynövény-szaküzletekben és egyes gyógyszertárakban folyadék és kapszula formájában is megvásárolhatod.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr7014042756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása