Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Tények és tévhitek a dinnyéről

2018/06/25. - írta: Galgóczi Dóra

Közeleg a dinnyeszezon, és alig találni valakit, aki ne szeretné! Ám sok félreértés is kering a dinnyefogyasztás körül. Nézzük meg, melyik állítás igaz, és melyik kevésbé!

 watermelon.jpg

Cukros víz, és semmi más?

 Ha eddig csak finom szomjoltóként tekintettél a dinnyére, most megváltozhat a véleményed. Rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz!
Gazdag A- és C-vitamin tartalma erőteljes antioxidáns hatású, a nyári vírusfertőzések ellen fokozott védelmet nyújt. Gyulladáscsökkentő ereje enyhíti a reumatikus fájdalamakat. A hólyag- és vesepanaszok esélyét vizelethajtó és tisztító tulajdonságával mérsékli. A szív- és érrendszeri problémák kockázatát is csökkentheted a fogyasztásával, hiszen a dinnye növeli a vérzsíroknak azt a fajtáját, melyek a káros koleszterint eltávolítják az érfalakról.
Ha a hőségben kellemetlenül megdagadt a lábad, gondolj a dinnyére: sikeresen orvosolja a folyadékvisszatartást, egyúttal a keringésedre is kisebb terhet ró a kánikula. Vizsgálatok bizonyították, hogy a prosztatarák előfordulása is alacsonyabb, ha a sejtvédő elemekben gazdag dinnye gyakran szerepel az étrendedben.
Férfiasságod új erőre kaphat, mivel a gyümölcs megemeli a szervezeted nitrogén-oxid termelését. Ez az anyag segít ellazítani a nemi szerveket behálózó ereket, így a véráramlás akadálytalanná válik.

 Jobb, ha nem desszertként eszed

 Bár jól eshet ebéd után egy nagy szelet dinnye, de csakhamar megbánod, hogy ekkor fogyasztottad. Minden gyümölcsre érvényes szabály, de különösen a görögdinnyére, hogy nagyon gyorsan halad át az emésztőrendszeren. Ha főétkezés után kerül a gyomrodba, elakad az útja és erjedés, kellemetlen puffadás, gyomorégés lehet a vége. Ekkor a dinnyét hibáztatod, holott ő ártatlan – csak rossz volt az időzítés.
Legjobb reggel, éhgyomorra dinnyézni, és utána egy óra múlva ehetsz egyéb ételt. Ha napközben kerül rá sor, akkor is teljen el két-három óra a dinnye és más ételféleségek között.

 Veszélyes a dinnyemag?

 Gyakran hallhattad, hogy a magokat semmi esetre sem szabad lenyelned. Aggodalmadat számtalan hiteles orvosi vélemény eloszlathatja. A dinnyemag egyáltalán nem jelent veszélyt egészségedre, sőt, gyógyhatásai is bizonyítottak.

Fehérjetartalma csaknem az összes esszenciális aminosavval ellátja szervezetedet. Gazdag B-vitaminokban, vasban, cinkben, kalciumban, így csonterősítő hatást is kivált. Telítetlen zsírsavai védik az érrendszeredet, feltöltenek energiával a sportoláshoz.
Mivel az értékes magbelsőt kemény héj borítja, az előnyöket csak úgy élvezheted, ha alaposan összerágod a magokat, vagy megőrölve szórod a köretekre, salátákra.

Ha hajlamos vagy a vesekő-képződésre, segít a dinnyemagból készült teakúra. Négy evőkanál friss, kávédarálón megőrölt dinnyemagot szórj két liter forrásban lévő vízbe és 10-15 percen keresztül forrald. Ezután hagyd kihűlni, majd szűrd le a folyadékot. Két nap alatt fogyaszd el a mennyiséget, majd egy nap szünetet hagyva néhány héten keresztül folytathatod, ugyanígy váltakozva.

Tisztítókúrához kiváló!

 A gyümölcs hatékony vízhajtó tulajdonságával fokozott működésre készteti a veséidet, mely az egyik legfontosabb kiválasztó szerv. A bélmozgás serkentésével a vastagbél falán lerakódott salakanyagok is könnyebben kiürülnek.

Májadat a fehérjeemésztés anyagcsereterméke, az ammónia hatékony eltávolítására ösztönzi. Hozzájárul a sav-bázis egyensúly egészséges fenntartásához, megszűnik az elsavasodással járó fáradékonyság és a bőrpanaszok.
Fogyókúrádat magas telítőképessége által támogatja a dinnye, melynek 91 százaléka víz, és rostokban is gazdag. Egy jókora szelet elfogyasztása hosszú időre megszünteti éhségérzetedet.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr3714042628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása