Több mint életmód

Galgóczi Dóra blogja

Kit szeretsz a tükörben?

2018. február 23. 07:16 - Galgóczi Dóra

Gyakori jelmondat, számtalanszor hallhatod: Szeresd önmagad! Na, ezt jól zsebre teheted, nagyjából annyit érsz vele, mint a kirakatban a dekorációnak szánt almával – ha beleharapnál, letörne a fogad, mert műanyagból van. Az önszeretet nem működik, ha most elégedetlen vagy magaddal. Parancsra lehet tornázni, enni vagy nem enni, na de szeretni, azt aligha.

39590985_ml.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Dió, az agy tápláléka

2018. február 20. 07:34 - Galgóczi Dóra

A héjából kibontott dióbél formája és barázdáltsága meglepően hasonlít az emberi agy kinézetéhez. Ha szellemi munkát végzel, vagy szeretnéd megőrizni memóriádat idősebb korodban is, feltétlenül gondolj a dióra. Tápanyagai segítik a neurotranszmittereknek nevezett ingerületátvivő molekulák tevékenységét, így az információ akadálytalanul áramlik az agysejtek között. A Bostoni Egyetem kutatóorvosa, Dr. James Joseph bizonyította, hogy a dió az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is mérsékli. Meggátolja a betegségre jellemző plakkok képződését, és ha már megjelentek, segít kiválasztani, majd lebontani.

21451409_l.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

7 tévhit a megfázásról

2018. február 15. 00:14 - Galgóczi Dóra

Könnyebben leküzdöd a meghűlés tüneteit, ha elkerülöd a téves hiedelmeket.

Kétségtelen, hogy ősztől tavaszig a leggyakoribb betegség a megfázás. Azonban sok téves állítással találkozhatsz, melyek egyáltalán nem segítik elő a gyógyulásodat. Egy-egy tévhit mögött csupán féligazságok rejlenek. Igazodj el köztük, hogy megelőzd a bajt vagy gyorsabban leküzdhesd, ha mégis utolért.

50531738_l.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Zabpehely – jolly joker a konyhában

2018. február 13. 08:02 - Galgóczi Dóra

 Akár fogyni, akár izmosodni szeretnél, vagy csak időt megtakarítani az ételkészítéssel, a zabpehely nélkülözhetetlen része az étrendednek. Számtalan értékes tápanyagot tartalmaz, sokféleképpen felhasználható, ízletes, és még a pénztárcádat is kíméli a beszerzése.

27989108_l.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Az újszülöttek bölcsebbek, mint hinnénk

2018. február 08. 08:00 - Galgóczi Dóra

Ártatlan, ölelésre és szeretetre vágyik, még semmit nem tud a világról. Majd én átadom neki mindazt, amit értéknek tartok, megtanítom haladni, dönteni, remélni, veszíteni és nyerni. Vigaszt nyújtok és megnyugvást, hogy midig számíthat rám. Ezt gondolod, ha megpillantod a világra éppen most érkezett kisbabádat.

42878262_l.jpg

Ő rád néz, vagy csak hiszed, és egyszerre meginog benned minden. Mert olyan végtelen bölcsességet fedezel fel az arcán, ami jóval több, mint bárhol tapasztaltad. A ráncos-öreges tekintet vajon csak annak köszönhető, hogy magzatvízben létezett, majd keresztül haladt a szülőcsatornán, vagy másként élte át a születést? Egyszerű magyarázat lenne, kár, hogy nem éred be ennyivel. Azaz, dehogy kár! Mert nem is lenne igaz, érzed. Valami más is megbújik ott, túl az szakkönyveken, túl az orvosod szavain. A titok, amit ő hoz, te még csak most kezded megérteni. Hozza messziről, ahonnan jött, függetlenül hittől és vallásoktól – egyszerűen az örök létezések világából. Amikor földlakó lesz, ezt látod rajta, majd lassan eltűnik, de ha vigyázol, egy része megőrizhető. Te megtaníthatod kanállal enni, rókát rajzolni, kapura rúgni. Ő megtanítja, hogyan állj meg egy felhő alatt és képzelj bele sárkányt, tündérlányt. Megtanít a jeleben lenni, soha nem sietni. Szeretni kérés nélkül, dönteni kérdés nélkül. S a legfontosabbra: a kapcsolódásra. Ami időtől és tértől távol áll, mégis itt van, egészen közel. Az érkező újszülöttek érzékeivel látva a világot olyan ajándékot kapunk, amit máshonnan hiába várnánk: az igazi tudást, túlmutatva a tapasztalaton. Ez az ő titkuk, és átadják, ha megengedjük nekik.

Erről olvashatsz egy ikerpár születésének történetén keresztül, a legújabb regényemben, melynek címe: „Messziről jött magzatok”. Tavasszal megjelenik, de már előjegyezhető, és így az elsők között kaphatod meg, most nagy kedvezménnyel! Itt:

http://libri.libricsoport.hu/fooldal/konyvek/messzirol-jott-magzatok/

 

 

Szólj hozzá!

7 rejtőzködő női betegség

2018. február 03. 07:31 - Galgóczi Dóra

Fájdalmak gyötörnek? Kimerültséget érzel? Idegesít, hogy képtelen vagy lefogyni? Könnyen előfordulhat, hogy olyan autoimmun betegségben, vagy enzimzavarban szenvedsz, amelynek tüneteit az orvosok gyakran figyelmen kívül hagyják vagy félreértelmezik. Segíts orvosodnak, hogy ezeket a rejtélyes betegségeket a változatos tünetek pontos leírásával megtalálhassa.

 40762031_ml.jpg

Sok nő távozik az orvosi rendelőből azzal az érzéssel, hogy a tüneteit nem vették komolyan. Megpróbálják őket meggyőzni arról, hogy csupán kitalálják a panaszaikat, és minden rendben lesz, ha többé nem aggodalmaskodnak.
Ám a valóság mást mutat: azok a nők, akik a problémáik ellenére nem kapnak segítséget, gyakran olyan, a mai orvostudomány számára is megfoghatatlan betegségben, mint az autoimmun vagy különféle enzimbetegségekben szenvednek. Ezek a betegségek nehezen vizsgálhatóak és kezelhetőek, s talán felmerül az immun- és idegrendszer szerepe, de akár vírusfertőzésé is. Ráadásul nagyon nehezen hozzáférhetők mind a kezelés, mind az állapotot illetően. Változatos tünetekkel többé-kevésbé tarthatóak karban, spontán romlások és javulások is észlelhetőek, ill. van egyre jobban és gyorsabban romló fajtája is (pl. sclerosis multiplex), mely nehezen befolyásolható kezelésekkel, okuk pontosan nem ismert és sokszor romlásuk nem állítható meg.

1. POLYCISZTÁS OVÁRIUM SZINDRÓMA (PCOS)
A PCOS a termékeny nők körében előforduló hormonális rendellenesség. A meddőség egyik vezető oka is lehet, mivel hatására megemelkedik a férfihormon szintje. Az inzulin kibocsátása is fokozódik, mely felelős lehet az elhízásért. A nagy mennyiségű hormon megtámadja a petefészkeket, és ciszták fejlődnek ki.
A menstruáció zavara, vagy akár teljes megszűnése mellett szőrnövekedést tapasztalhatsz az arcodon, a mellkason, a háton és a végtagokon. A pattanások, a kopaszodás és a gyors, jelentős hízás szintén jellemző tünet.
Kimutatása és kezelése: Orvosod ultrahang segítségével ellenőrzi a szaporítószerveket, melyet tapintásos vizsgálat egészít ki. A vérvizsgálat a hormonszintek meghatározását szolgálja. 
Fontos az idejében megkezdett kezelés, hogy elkerüld a meddőséget, a cukorbetegséget vagy a szívbetegségeket. Fogamzásgátló tablettát kaphatsz a ciklusod szabályozására, a hajhullás és a pattanások megszüntetésére. További gyógyszerek alkalmazásával kiegyenlítődik a vércukorszinted és könnyebben megszabadulsz a túlsúlytól.

2. FIBROMYALGIA
Az orvosok előtt is ismeretlen, hogy pontosan mi okozza a betegségre jellemző fájdalmakat. Valószínű, hogy a központi idegrendszer hibás működése áll a háttérben.
A rendszerint fiatal felnőtteknél és középkorúaknál jelentkező panaszok jellemzői a fájdalom, a zsibbadás és a kimerültség. Ahhoz lehet hasonlítani, mintha valaki magasabb hangerőre kapcsolná az idegrendszert.
Kimutatása és kezelése: Az általános vizsgálat és vérvétel nem elegendő a betegség megállapításához. Ehelyett az orvosok olyan módszert alkalmaznak, mely feltérképezi a test érintésre fájdalmasan reagáló pontjait.
A recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók mellett orvosod egyéb vényköteles gyógyszert is előírhat. A testedzés is segít, de fontos, hogy lassan, fokozatos terheléssel végezd. A masszázs, a nyújtó gyakorlatok és a relaxációs technikák csökkentik a fájdalmakat. „Ha a betegek feszült lelkiállapotba kerülnek, a tüneteik fokozódnak” – figyelmeztetnek a szakértők.

 

3. KRÓNIKUS FÁRADTSÁG SZINDRÓMA
Pontosan nem lehet meghatározni, mi okozza a szűnni nem akaró fáradtságot. A kutatások megállapították, hogy lappangó vírusfertőzés, hormoningadozás és a stressz váltják ki leggyakrabban. 
A kínzó kimerültség szellemi vagy fizikai megterhelés hatására felerősödik, és pihenés után sem javul. Teljesítőképességed jelentősen csökken, romlik a memóriád, emellett izomfájdalmakat is tapasztalsz.
Kimutatása és kezelése: A betegség meghatározásához nem áll rendelkezésre speciális teszt, így orvosod úgy jut el a pontos diagnózishoz, hogy megfelelő vizsgálatokkal kizárja a CFS-hez hasonló tüneteket okozó betegségek jelenlétét.
Egyelőre kísérletek folynak a gyógyszeres kezelés hatékonyságával kapcsolatban. Az orvosok többsége mérsékelt testedzést javasol, mely növeli erőnlétedet. Fontos a megfelelő mennyiségű pihenés és a stresszhelyzetek elkerülése, az alkohol- és koffeinfogyasztás elhagyása.

Ezt tedd, hogy komolyan vegyen az orvosod!
A mód, ahogyan beszámolsz a panaszaidról, éppolyan fontos, mint maga a mondanivalód. Ahhoz, hogy a megbeszélés valóban hatékony legyen, kövesd a következő lépéseket.
» Legyél lényegre törő!
Ahelyett, hogy panaszkodnál, ezt mondd: „Szeptembertől kezdve fájdalmat érzek a felkaromban és a combomban. Fájdalomcsillapítót vettem be, de nem használt.”
» Fogalmazz tömören!
Ha hosszasan ecseteled a problémádat, orvosod nem fogja átlátni a helyzetet. Emelj ki három kulcsfontosságú tünetet. 
» Ismerd meg a családodban előfordult betegségeket!
Különösen járj utána az autoimmun megbetegedéseknek. Szüleid mellett a távolabbi rokonokat is kérdezd ki hasonló problémáikról.
» Kérd bátran, amit szeretnél!
Ha felsorolod, milyen panaszok hátterét szeretnéd ellenőriztetni, orvosod kötelességének érzi a megfelelő vizsgálatok elvégzését. 
» Ne kérj bocsánatot!
Ne feledd, orvosod nem szívességet tesz, amikor veled foglalkozik. Jogod van a megfelelő ellátásra.
» Érdeklődj a következő lépésről!
Kérdezz rá, mire gyanakszik orvosod, milyen vizsgálatokra fog elküldeni és hogyan tájékoztat az eredményekről.
» Válts orvost, ha szükséges!
Ha nem kapsz megnyugtató választ és kezelést, ne várakozz! Találj olyan orvost, aki valóban megért – talán a nőgyógyászod.

4. LUPUS
A betegséget az immunrendszer téves működése okozza, melynek hatására szervezeted önmagát ellenségnek tekinti. A betegség kilencven százalékban a nők körében fordul elő, a kutatók szerint a hormonok változásai tehetők felelőssé.
A kimerültség, a láz, az ízületek fájdalma és merevsége éppúgy előfordul, mint a mellkasi fájdalmak, a gyengülő emlékezőképesség és a bőrelváltozások. Gyakran tapasztalhatod, hogy a tünetek időnként fellángolnak, majd alábbhagynak.
Kimutatása és kezelése: Kezelőorvosod a jellemző tünetek alapján állítja fel a pontos diagnózist.
Enyhébb esetekben a fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek jelentenek megoldást. Szteroidok alkalmazására is sor kerülhet, ám ennek a gyógyszernek hosszú távon mellékhatásai lehetnek. A túlzott fizikai igénybevétel és a stressz a betegség fellángolásához vezet, ezért lényeges, hogy törekedj a testi-lelki egyensúlyra. Étrended gazdagítsd értékes zsírsavakat tartalmazó lenmaggal.

5. SCLEROSIS MULTIPLEX
A betegség során megszakad a helyes összeköttetés az agy és a test között, és az idegrendszer is károsodik. A kutatók szerint környezeti tényezők okolhatók, mint a vírusok és a méreganyagok. 
A panaszok változatosak: előfordul a végtagok érzéketlensége, gyengesége, a bizsergés vagy fájdalom, a kimerültség és a látászavarok. A betegség lehet egészen enyhe, amikor alig tapasztalsz tüneteket, de teljes mozgásképtelenséget is okozhat. Nem lehet előre megjósolni, milyen komoly problémára számíthatsz. 
Kimutatása és kezelése: Rendszerint a retinát átszövő idegeket vizsgálják egy optikai műszer segítségével, emellett kizárják más betegségek jelenlétét, melyek tünetei megtévesztően hasonlítanak a sclerosisnál előforduló panaszokhoz.
A gyógyszeres kezelés nemcsak a tüneteket enyhíti, de segít, hogy elkerüld a visszaesést. Fontos a megfelelő pihenés, és némi testedzés is hasznos lehet, hogy növeld izmaid erejét és egyensúlyérzékedet. Tartózkodj a hőségtől, mert nagy eséllyel fokozza az izomgyengeséget.

6. RHEUMATOID ARTHRITIS
A betegség az ízületek burkát támadja meg, gyulladást, fájdalmakat okozva. Duzzanatok, torzulások keletkeznek a kézen, a csuklón, a csípőn, a térden és a lábfejen. Bármely életkorban előfordulhat, és az érintettek háromnegyed része a nők köréből kerül ki. 
A panaszok a legegyszerűbb tevékenységeket is megnehezítik. Nem ritka, hogy ébredés után merevek a tagjaid, és érzékenyek az érintésre. Kimerültséget, lázat is tapasztalhatsz. Várandósság alatt javulhat állapotod, de később sajnos ismét visszaesés következhet.
Kimutatása és kezelése: Első lépés a vérvizsgálat, majd röntgen következik, hiszen az ízületek elváltozásai kezdetben nem mindig láthatóak.
A gyulladáscsökkentő és reumaellenes gyógyszerektől lassú javulás várható, ráadásul idővel veszítenek hatékonyságukból. Az omega-3 étrendkiegészítők mérséklik fájdalmaidat és az ízületek merevségét.

7. IRRITÁBILIS BÉL SZINDRÓMA (IBS)
A visszatérő bélgörcsöket, puffadást, hasmenést és székrekedést okozó betegség az agy és a bélrendszer közti hibás kommunikáció eredménye. Nők körében kétszer olyan gyakori, így a kutatók orvosok arra következtetnek, hogy a menstruációs ciklussal is összefüggésben állhat.
Hasmenés vagy székrekedés egyaránt kínozhat, esetleg felváltva mindkettő, melyhez fájdalom társul. A zsíros ételek és a tejtermékek is kiválthatják vagy fokozhatják panaszaidat. A kávé és az alkoholfogyasztás gyakran hasmenéshez vezet.
Kimutatása és kezelése: Az orvosok a tünetek megjelenése és gyakorisága alapján állítják fel a pontos diagnózist.
A magas rosttartalmú táplálékok elősegítik a helyes bélműködést. Ám a túl sok rost már hátrányos lehet, fokozza a puffadást. Esetenként antidepresszáns gyógyszer egészíti ki a kezelést. A természetes görcsoldót, a borsmentát is érdemes bevetned. A hipnózist is kipróbálhatod, szakképzett terapeuta vezetésével.

 

1 komment