Galgóczi Dóra blogja

Szák

2018/06/17. - írta: Galgóczi Dóra

 Hatan voltak. Domború hátuk egy testként hullámzott, amint fel-alá ringatta őket a víz. Fel, alá, soha nem előre. Többé nem.

horgasz.jpg

- Nézd, még egy! – kiáltott a kissrác, apja büszke szemvillanásában mártózva.

Majd húzta, tekerte, a vékony damil hídként feszült világok között. Imént még az övék volt, az ezüsthátúaké. A zöldeskékséget átszelő vonal, az út, csak ők tudták, merre és miért. De mindig volt merre, és voltak miértek. Most, itt – parthoz kötözött, parttalan lebegés. Tükör a bőrük, visszaveri az értelmetlen alig-létet. Talán nem is lét már, várni, hálóba töltődve, tárgyként. Tárgy lett az élet, darab-darab, holnapra már fosztott gerincek, szálkák halmaza. Ők, legalább jóllaknak. De mi közük nekik ehhez?

Csak egy mozdulat lenne. Odaugrani, elvágni, tépni a szákot, a kövek közi börtönt. Titkon és cinkosan, eredjetek! S ha rajtakapnak, a srác és az apja? Annál jobb! Kihívó, lázadó csakazértis-vigyor, egyenesen a képükbe. Vagy csak elsuhanni, tettetett ártatlansággal a móló mellett.

Mégsem ugrom, tépem, vágom. Hátam mutatom az ezüst hátaknak, cserben hagyott ívtestek. Gyáva, gyáva, gyáva, csilingelik a kikötött vitorlások láncai. Mintha szálka döfné a torkom, pedig évek óta nem ettem halat.

1 komment

Téged is érint a fényérzékenység?

2018/06/15. - írta: Galgóczi Dóra

A biztonságos napozás szabályait betartva többnyire nem kell panaszoktól tartanod. Azonban lehet, hogy neked a legenyhébb napsugárzás is megárt. Mit tegyél ilyenkor?

szalmakalapos.jpg

A fényérzékenység hátterében sokféle ok húzódhat. Érdemes mielőbb kideríteni, mert a tüneti kezelés csak részben hoz megoldást. Az orvosi vizsgálat és a pontos diagnózis eloszlatja a kétségeidet, és megtudhatod, miért nem tűri szervezeted a napsugárzást.
Egyes betegségekkel együtt járnak az ultraviola sugárzás hatására fellépő panaszok. A pikkelysömör legtöbb esetben kifejezetten javul az óvatos napozás mellett, ám egyik fajtája fényérzékenységet vált ki. A lupus nevű autoimmun betegség szintén fényvédelmet kíván. Ekkor sok egyéb szerv mellett a bőr sejtjei is kórosan reagálnak az egyébként természetes hatásokra, így a fényre is. A rendszerint gyermekkorban kezdődő prurigo kínzó bőrpanaszokkal jár, melyek fokozódnak a napozást követően.

A gyógyszerek közül néhány antibiotikum, nem-szteroid gyulladásgátló, kemoterápiás kezelés során alkalmazott szer válthatja ki a tüneteket. A táplálékkiegészítők, még akkor is, ha természetes, növényi alapanyagból készültek, szintén felkerülnek a lehetséges okok listájára. Ilyen az antidepresszánshatású orbáncfű, a nyugtató és stresszcsökkentő kava, a teljesítőképességet és libidót fokozó yohimbe. Ha étrendkiegészítőt választasz, olvasd el gondosan a mellékelt tájékoztatót.

 Viszket, dagad, vörösödik

 A fényérzékenység  leggyakoribb jelei:

 • égő, viszkető bőrkiütések
 • vörös hólyagocskák
 • kisebb-nagyobb piros foltok
 • hámló vagy kérges bőrfelszín
 • hegekhez, varasodáshoz hasonló elváltozások

A tünetek a fénynek leginkább kitett területeken jelennek meg. Gyakori az arcon, nyakon, karokon és lábakon kialakuló bőrpanasz. Olykor élesen elhatárolódik a vörös, kiütéses bőrfelszín az egészséges felülettől, és határvonal figyelhető meg a ruhával védett részek, a haj vonala, vagy az ékszerek által fedett terület közt. A fehér bőrű, világosszőke vagy vörös hajú embereknél gyakoribb a fényérzékenység, és az öröklődés is szerepet játszik.

 Felvenni, rákenni, megenni

Több módszert érdemes párhuzamosan alkalmaznod, hogy minél kevesebb gondot okozzon a fényérzékenység. Természetesen nem az a megoldás, hogy ne merészkedj a szabad levegőre.
Bőrgyógyászod javaslatára vásárolj olyan magas faktorszámú fényvédő krémet, mely minél kevesebb mesterséges anyagot tartalmaz, így nem kockáztatod a további bőrtünetek megjelenését. Ne csak a legforróbb nyári napokon használd, hanem lehetőleg minden alkalommal kend be a ruha által szabadon hagyott testfelületet. Számodra a fák és házak árnyéka nem elegendő a bőröd megóvására, hiszen ezen keresztül is átjut annyi sugárzás, amennyi tüneteket válthat ki. Nyáron széles karimájú kalap és vékony, hosszú ujjú ruha, könnyű hosszúnadrág vagy szoknya ajánlott.

Étrendeddel is hozzájárulhatsz a megelőzéshez. A magas karotin-tartalmú sárgarépa, sütőtök, sárgabarack és az E-vitaminban gazdag diófélék, olajos magvak hatására kevésbé lesz érzékeny a bőröd. Azonban kerüld a hozzáadott zsiradékokat és olajokat, ételkészítéskor és félkész termékek vásárlásakor is! Ezek reakcióba lépnek a napsugárzással és fokozzák az égő-viszkető bőrpanaszokat.

 

Címkék: nap betegség fény
Szólj hozzá!

Nagyon nyár

2018/06/10. - írta: Galgóczi Dóra

Vannak kommersz nyarak. Úszógumi, a gyerek megint újért nyafog, anya meg leadná, ami a derekára rakódott. De majd ősszel, most itt a lángos. Majd jövőre, aranyom, most fogd a régi kék-pirosat. Amúgy is, miért nem tudsz te már úszni? Na, majd apád megtanít. Már megint én, mordul, arrébb húzza a kempingszéket, lement róla az árnyék. Mert az csak úgy jön, megy. Mint a nyár, a kommerszek.

12580818_m.jpg

Tovább
Címkék: apa nyár strand
Szólj hozzá!

Így sportolj kánikula idején

2018/06/08. - írta: Galgóczi Dóra

Nyáron sem érdemes lemondanod a testedzésről. Néhány változtatás segít, hogy ne terheld meg szervezetedet.
A két véglet veszélyeket rejt: ha mindenáron meg szeretnéd mutatni, hogy ilyenkor is kitartó vagy és túl keményen edzel, komoly panaszok is utolérhetnek. Ám ha teljesen lemondasz az edzésekről, később sokkal nehezebb lesz ismét hozzászokni.

futas.jpg

Próbálj ki új sportfajtát!

 A hőségben olyan edzésformákat érdemes választanod, melyek kímélik a keringési rendszeredet és egyenletes, de nem túlzottan nagy terhelést jelentenek. Könnyebben elsajátítod az új programot, ha eleinte csoportban, képzett edző segítségével végzed. Ha erre nincs módod, egy DVD, internetes videó vagy ábrákkal illusztrált könyv is segíthet.
Az ízületek rugalmasságát, izmaid erejét fokozza, testtartásodat javítja a callanetics és a pilates. Főként statikus elemeket tartalmaz, könnyen követhető lépésekben. A gyakorlatok kezdők és haladók számára is hatékonyak, a fejlődést önmagadhoz képest mérheted. Előnyük, hogy a pulzusszámodat nem emelik meg túlságosan, így a kánikulában is biztonságosak. Sok nyújtást tartalmaznak, és ha edzés közben szükséged van pár perc pihenőre, akkor sem esel ki a ritmusból.
A jóga akkor is ajánlott nyári testmozgás, ha még soha nem próbáltad. Számtalan fajtája létezik, melyek közt azok is találnak megfelelőt, akik egyáltalán nem hajlékonyak. A melegben az ízületek könnyebben hozzászoknak a nyújtó gyakorlatokhoz, így nyáron hamarabb érhetsz el látványos eredményt.

Ugyanazt, másképpen

 Ha már korábban hozzászoktál valamilyen edzésformához és nyáron sem szeretnél váltani, megtarthatod az eddig bevált módszert, kisebb változtatásokkal. A futás a kedvenced? Nyáron feltétlenül a kora reggeli vagy esti órákat válaszd. Szánj több időt a bemelegítésre, nehogy hirtelen magasra szökjön a pulzusod, vagy vérnyomásod túlságosan megemelkedjen. Ugyanígy, a levezetésre, nyújtásra is fordíts nagyobb figyelmet. Ha hosszabb távra indulsz, övtáskában legyen nálad egy palack folyadék, vagy győződj meg róla, hogy útközben találsz ivókutat egy játszótér vagy erdőszél közelében.
Az edzőtermekben nyáron azt az előnyt is élvezheted, hogy általában ilyenkor kevesebb a látogató és nem kell várnod, míg egy-egy gép szabaddá válik. Azonban ne ebben az időszakban törekedj felülmúlni eddigi eredményeidet! Maradj a megszokott súlyoknál, és ha igazán nagy a hőség, inkább vegyél vissza belőlük. Az intenzitást is ajánlott csökkenteni. Hagyj hosszabb pihenőt az egyes sorozatok közt, végezz kevesebb ismétlést. Fejfájás, szédülés esetén azonnal függeszd fel az edzést.
Mindig kedvelted a dinamikus, zenés csoportos órákat? Folytathatod, de ne szégyelld, ha olykor leállsz néhány percre és később újból bekapcsolódsz. Ha úgy érzed, hőségben megterhel a lendületes edzés, válts nyáron gerinctornára. A hangulattal és az eredménnyel ugyanúgy elégedett lehetsz.

Kötelesség helyett játék

 A hosszú nappalok, a könnyű öltözék is hozzájárul, hogy a nyarat a szabadság érzésével kapcsold össze. Nem csoda, ha ilyenkor kevésbé támad kedved szabályos edzésprogramot követni. Emiatt ne legyen lelkiismeret-furdalásod, engedj lazább kereteket a testmozgásnak is!

Ha a gyerekeiddel most több időt töltesz, kapcsolódj be az ő játékos mozgástevékenységükbe. A kisebbek biztosan örömmel fogadják, ha ahelyett, hogy kiküldöd őket a parkba egy focival vagy rollerrel, olykor te is velük tartasz. Sőt, talán így ők is könnyebben kimozdulnak a számítógép vagy a tévé mellől. Szervezhetsz sport-napot is a környék gyerekeivel együtt, kis díjakkal, akár heti rendszerességgel.
Nyaralás alatt a habtenisz, a tollaslabda mellett kipróbálhatod a pelota nevű vízi játékot, melyhez az ütőt és labdát játékboltban vagy sportboltban olcsón beszerezheted. Ügyességet, koordinációt fejleszt, és változatosságot nyújt a megszokott labdázáshoz képest. Ha vállalkozó szellemű vagy, még egy kalandparkba is ellátogathatsz a barátokkal, családdal. A hiedelemmel ellentétben bármelyik korosztály örömét lelheti benne.

Szólj hozzá!

Gondolj a télre, tartósíts egészségesen!

2018/06/06. - írta: Galgóczi Dóra

Itt az eperszezon, de követi is rögtön a cseresznye, a meggy, és nemsokára a barackok. Hogyan tedd el télire a gyümölcsöt, zöldséget, hogy minél jobban megőrizd a tápértékét?

befott.jpg

 Legkevesebb veszteség – a fagyasztás

 Meglepően hangzik több táplálkozástudományi vizsgálat eredménye, mely szerint a fagyasztott gyümölcsök tápanyagtartalma meghaladhatja a frissen vásárolt fajtákét. A magyarázat érthető, mivel a zöldségesnél, szupermarketben kínált árukra gyakran napokig, hetekig tartó tárolás vár. Mire konyhádba kerülnek, vitamintartalmuk jelentős veszteséget szenved. A könnyen bomló C-vitamin mennyisége már háromnapos várakozás után felére csökkenhet. Ezzel szemben, ha fagyasztott terméket vásárolsz vagy magad szeded, esetleg megbízható kistermelőtől szerzed be és azonnal lefagyasztod, csaknem teljes értékű táplálékot kapsz.

A keményebb, nagyobb méretű gyümölcsöket hámozva, felkockázva érdemes a fagyasztóba helyezned. Így a kiengedési idő rövidül, kevesebb oxidációs folyamat zajlik. A gyümölcsdarabokat vagy bogyós terméseket megmosás után egyenként fektesd papírra egy sorban, így fagyaszd néhány órán át. Ha már megkeményedtek, helyezd műanyag tasakba. Ezzel a módszerrel később kisebb adagokat is kivehetsz, nem fognak egyetlen tömbben egymáshoz tapadni. A kiolvasztás legbiztonságosabb módja, ha a hűtőszekrény alsó polcán történik.

 Érés előtt érdemes – a befőzés

 A piacokon gyakran találkozhatsz félig érett gyümölccsel. Ennek biztosan nem örülsz, ha azonnal fogyasztani szeretnéd. Azonban a befőzési eljárásnál éppen ilyen állapotban érdemes megvásárolnod a terményeket. Annyira legyen csak érett, hogy már felvegye a megfelelő színt és ne legyen teljesen kemény, mert ez esetben zamat nélküli befőttet kapsz. A túlzottan puha gyümölcs könnyen szétesik, ezt kerüld ilyenkor.

Ha gondosan figyelsz az üvegek forró vízben történő sterilizálására és a gyümölcsök gondos tisztítására, akkor tartósítószerre nem lesz szükséged, és a cukrot is minimális mennyiségre mérsékelheted, akár el is hagyhatod. A kifőzött üvegeket töltsd meg gyümölccsel, vizet nem kell ráöntened. Fedd le egyenként, állítsd őket néhány ujjnyi magasságban vízzel telt lábasba, tegyél rá fedőt és fél óráig főzd. Hűvös helyen hűtsd le a befőtteket, és egy éven belül biztonságosan fogyaszthatod. Emésztőszervi panaszok esetén eleinte lehet, hogy a befőttet jobban tolerálod a nyers gyümölcsnél.

 Sülve, főzve  – a lekvár

 A dzsemek, lekvárok a hosszasabb hőkezelés miatt kevésbé vitamindúsak, ám az ásványianyag-tartalmukat így is élvezheted. Vaspótlásra kiváló a szilva, káliumot nyerhetsz a sárgabarackból és nektarinból. magnéziummal lát el a feketeribizli.

Minél lassabb tűzön és tovább főzöd a lekvárt, annál nagyobb eséllyel hagyhatod el a sűrítő anyagokat. Ha mégis utóbbihoz folyamodnál, a természetes eredetű pektint válaszd. Elkerülheted a tűzhely melletti várakozást, ha sütőben készíted lekvárodat. A megtisztított, nagyobb termések esetén felkockázott gyümölcsöt fektesd sütőpapírral bélelt tepsibe.  Szórd meg kevés nádcukorral, és citromlével is meglocsolhatod. 180 fokon mintegy két órán keresztül süsd, félidőben óvatosan megkeverheted. Az elkészült lekvárt töltsd jól záródó üvegekbe, és két napig vastag takarók közt hagyd lassan kihűlni.

 Tepsiben, gépben, napon – az aszalás

 A boltban kapható aszalványok gyakran mesterséges tartósítószert és hozzáadott cukrot tartalmaznak. Egészségesebb megoldás, ha magad készíted. Beszerethetsz egy aszalógépet, melyben egyszerűen, egyenletesen száradnak gyümölcseid. Azonban a hagyományos villany- vagy gázsütőben is tökéletes lesz az eredmény.

Ahhoz, hogy a legtöbb vitamin épségben maradjon, a sütőt legfeljebb 48 fokra állítsd, vagy ha 50 fokos a beosztás, akkor kicsit támaszd ki az ajtaját, hogy a felesleges hő eltávozzon. A gyümölcsöket megtisztítva, magokat és szárakat eltávolítva, a nagyobbakat felszeletelve helyezd a sütőpapírra. 6-8 órán keresztül aszald, miközben kétóránként megfordítod a tepsit. Nyáron egyszerűen, napos, levegős helyen is aszalhatsz. Az elkészült gyümölcsöt jól záródó tasakban vagy üvegben a hűtőszekrényben tárold. Fogyasztás előtt áztasd vízben egy-két órán keresztül, így kedvezőbb az emésztésednek és a felszívódásnak.

 

 

 

Szólj hozzá!

Milyen az alkatod az Ajurvéda szerint?

2018/06/04. - írta: Galgóczi Dóra

Az 5000 éves múltra visszatekintő tudomány, az Ajurvéda az embereket három fő csoportba sorolja. Ha megtalálod, melyik a tiéd, az ehhez illeszkedő életmódot követve sokkal jobban érzed majd magad.

ajurveda.jpg

Az egyes típusok közt természetesen átmenet is van – a domináns típus, amelyikből a legtöbb jellemző vonás igaz rád. Rengeteg külső és belső tulajdonságot érint egy-egy típus, itt most egy rövidebb összefoglalást láthatsz.

Váta, a légies:

 • Testalkatom vékony, nem vagyok hízásra hajlamos.
 • Bőröm száraz, érzékeny.
 • Étkezésem rendszertelen, gyakran kapkodva eszem.
 • Ki nem állhatom a hideget.
 • Sokat és gyorsan beszélek.
 • Gyakran szenvedek álmatlanságtól.
 • Hangulatom változékony, szeszélyes.
 • Kreatív, ötletes vagyok.
 • Képtelen vagyok hosszasan egy helyben ülni.
 • Sokminden érdekel, de hamar elveszítem a kitartásomat.
 • Gyenge az immunrendszerem.
 • Mozgékony vagyok, de könnyen kifáradok.
 • Apróságok miatt is szorongok.
 • A szabadban érzem legjobban magam.

Pitta, a tüzes

 • Alkatom középtermetű, testsúlyom átlagos.
 • Bőröm könnyen kipirul, különösen melegben.
 • Rendszeres, gyakori étkezés nélkül lezuhan az energiaszintem.
 • Kedvelem a csípős, fűszeres ételeket és a fagylaltot.
 • Nehezen tűröm a meleg időjárást, a zsúfolt helyiségeket.
 • Testedzés közben könnyen felhevül a testem.
 • Határozott és céltudatos vagyok.
 • Könnyen dühös leszek, de hamar lecsillapodom.
 • Barátaim lelkes, szenvedélyes embernek ismernek.
 • Szeretek vezető szerepet vállalni.
 • Sok barátom van, akik értékelik a humorérzékemet.
 • Ha elhatározok valamit, tűzön-vizen keresztül kitartok mellette.
 • Szeretem a kihívást jelentő feladatokat.
 • Az aktív tevékenység köt le igazán.

Kapha, a higgadt

 • Testalkatom erőteljes, hízásra hajlamos vagyok.
 • Kedvelem a bőséges, ízletes fogásokat.
 • Bőröm sápadt, nyirkos tapintású, hajam vastagszálú.
 • Hajlamos vagyok a narancsbőrre, ödémákra.
 • Nedves időben lehangolt leszek.
 • Beszédem lassú, nyugodt.
 • Lassan tanulok, de tartósan megjegyzem az információkat.
 • Mélyen alszom, nehezen ébredek.
 • Erősen izzadok.
 • Ha bánat vagy csalódás ér, evéssel vigasztalom magam.
 • Nem veszítem el könnyen a béketűrésemet.
 • Sokáig töprengek, mielőtt fontos kérdésben döntenék.
 • Megértő, türelmes, gondoskodó természetem van.
 • A szoros határidők, a felpörgetett életritmus nem nekem való.

Ha Váta alkat vagy, figyelj a rendszerességre. Étkezz naponta több alkalommal, melegítő, nagyrészt főtt ételeket. A zabkása, a főtt gabonafélék, párolt zöldségek kitűnő választás. A forró gyógytea segít, hogy megőrizd magadban a harmóniát. Sportolás során részesítsd előnyben a jógát, pilatest, könnyű tornát. Energikus vagy, ám gyorsan kimerülhetsz, ezt vedd figyelembe!
Ne éjszakázz sokszor, feküdj le időben. Szabadidődet töltsd a természetben. Kreativitásodat éld ki valamilyen művészeti ágban!

 Ha a lobbanékony Pitta a te típusod, a hűtő energetikájú ételeket válaszd, mint a nyers gyümölcsök, zöldségek, szójajoghurt, müzli. Csak enyhén fűszerezd a fogásokat, a túlzottan csípős ízek tovább fokozzák az izzadást – amit amúgy is rosszul tűrsz. A versenysportokban jól teljesítesz. Munkahelyeden igazi főnök típus vagy, jó szervezőkészségedet használd ki! A viták során azonban figyelj arra, hogy olykor  mások is szeretnének szóhoz jutni melletted.

 A békés Kapha típust nehéz kihozni a sodrából. Ez előnyös tulajdonságod, ha ebbe a kategóriába tartozol. Kényelemszereteted miatt azonban hajlamos vagy a hízásra. Jótékony hatású az időszakos, rövid léböjtkúra. Ha reggelente nem vagy éhes, ne erőltesd az evést, a Kapha szervezete jól kibírja délig néhány szem gyümölccsel is. Ödémákra lehetsz hajlamos, ezért kerüld a túlzottan sós ételeket!
Kitartásodról vagy híres, a testépítés, a hosszútávfutás épp neked való.
Kiváló hallgatóság vagy, a barátaid bátran fordulnak hozzád tanácsért.

 

Szólj hozzá!