Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Könnyű ételek az ünnepek után

2019/01/03. - írta: Galgóczi Dóra

Elnehezült gyomor, puffadás, már rá sem tudsz nézni a bejglire és a tömény főfogásokra. Talán újévi elhatározást is tettél, hogy kicsivel egészségesebben fogsz táplálkozni. Hoztam néhány egyszerű receptet, ezek az ételek vitamindúsak, könnyen emészthetők és nem utolsó sorban finomak is!

Szezámmagos répafasírt hajdinával

repas.jpg

Hozzávalók kb. 2 adaghoz:

2 db sárgarépa
2 evőkanál darált zabpehely
1 evőkanál durumliszt
1 evőkanál darált szezámmag
3 evőkanál szezámmag egészben
1 csipet só
Köménymag, egyéb fűszer ízlés szerint
1 kávéskanál kókuszzsír
10 dkg hajdina
Petrezselyemlevelek

A répákat lereszeljük, hozzákeverjük a fűszereket, a durumlisztet, a darált zabpelyhet és darált szezámmagot. Annyi meleg vizet adunk hozzá, hogy formálható masszát kapjunk. Pogácsákat formázunk belőle, szezámmagba forgatjuk és kókuszzsíron teflonserpenyőben pár perc alatt mindkét oldalát megsütjük.
A hajdninát sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Petrezselyemmel, répaszeletekkel díszíthetjük.
Friss salátával kitűnő főfogás!

 Tofus-fűszeres rakott édesburgonya

edesburg.jpg

Hozzávalók:
80 dkg édesburgonya
30-40 dkg natúr tofu
10 dkg darált zabpehely
fűszerek ízlés szerint: só, kurkuma, őrölt kömény, rozmaring, vagy grill fűszerkeverék

Az édesburgonyát héjában megfőzzük, majd lehúzzuk a héját és felkarikázzuk. A tofut apró kockákra daraboljuk, beletesszük egy serpenyőbe. Kevés vizet öntünk alá, megszórjuk sóval és fűszerekkel. Kb. tíz percig pároljuk.
A darált zabpelyhet egy bögrébe vagy lábasba öntjük, ehhez is adunk fűszereket. Annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy sűrű, tejfölszerű állaga legyen.
Egy tepsit alufóliával kibélelünk, egy sor karikázott krumplit teszünk az aljára. Rászórjuk a tofukockák felét, megöntözzük a zabpelyhes mártás felével. Majd még egy sor burgonya és tofu következik, végül ráöntjük a maradék mártást. 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

 Diós tészta, tészta nélkül

almas_dios.jpg

Ha az édességvágyadat a Karácsony sem csökkentette, itt egy gyümölcsös verzió!

Nyers almát szeletelj vékonyka hasábokra, halmozd tányérba. Darálj le diót és zabpelyhet fele-fele arányban, keverj hozzá kevés nádcukrot. Szórd meg ezzel az alma-halmot, és tegyél rá előzőleg beáztatott mazsolaszemeket. Meglepően ízletes, és C-vitaminban, pektinben, omega 3 zsírsavakban gazdag. Reggelire is jó választás!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr514524820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása