Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Miért nehéz változtatni a szokásainkon?

2019/02/19. - írta: Galgóczi Dóra

Ha életmódváltásról van szó, eleinte mindenki lelkes. Márpedig holnaptól belekezdek, és abba sem hagyom! Aztán…

 kep_3.jpg

Aztán a szobakerékpárból pulóvertartó lesz, a hűtőben összetöppedten fekszik a fél uborka, mert nehogy már ez legyen vacsorára! Az edzőtermi bérlet lejárt, egye fene, kár volt megvenni. Csak azt nem tudod, miért nem vagy még mindig jobban – hiszen életmódot váltottál!

 Egyedül nem megy

 Annyi információ zúdul rád mindenhonnan, hogy mit, hogyan kéne csinálnod, hogy a végén káprázik a szemed és azt sem tudod, melyiknek higgy. Mert az egyik cikk szerint űzd el a szénhidrátot, a másik szerint a nulla zsír a nyerő. Hallasz egy interjút egy jógázó hölggyel, majd jön egy szálkás izomzatú pasi, aki állítja, hogy erősítő edzés nélkül fabatkát sem ér a testmozgás.

Kapkodó típus vagy, aki mindent azonnal szeretne? Akkor még nehezebb a dolgod. Mert kiválasztasz egy módszert a sok közül, nekikezdesz, ám mire a szervezeted elkezdene átállni, változni, kiábrándulsz. Elfelejted, hogy két hét alatt nincs siker.

Magadra maradtál a tények és ellenérvek közt, elveszve pedig nehéz haladni. Fontos, hogy olyasvalakitől kérj tanácsot, aki csak veled foglalkozik, akinek te vagy a fontos, egyedien, megismételhetetlenül.

 Egyének vagyunk, nem kaptafák

 A másik gyakori hiba, ha túl sok ideig tartod magad egy irányhoz, holott rég kiderült, sem a tested, sem a lelked nem örül neki. Lehet, hogy a barátnődnek beválik a sok nyerset tartalmazó étrend, te viszont hónapok múlva is rendületlenül puffadsz tőle. Lehet, hogy első látásra jó ötletnek tűnik a kangoo edzés, hiszen kardió és erősítő is egyben – kár, hogy a térdeid egyre kínzóbban fájnak, hiába kenegeted edzés után a csodakrémmel (ami megint csak nem biztos, hogy épp a te problémádra való.)

Vannak alapigazságok, melyek mentén haladni érdemes. Ilyen például, hogy a teljes értékű, növényi alapú étrenddel számos betegség kockázatát csökkented, szebb lesz a bőröd, jobb az emésztésed. De itt is igaz, hogy egyénre szabottan kell összeállítani, figyelembe véve a testtípusodat, esetlegesen fennálló panaszaidat. Ha gyorsnak érzed a haladást, lehet lassítani, kicsit visszavenni a változtatásokból. Aztán szépen menni tovább. A legrosszabb, ha az első kudarc után kijelented, hogy hagyod a fenébe az egészet.

 Legyen célod!

 Sőt, konkrétan megfogalmazott céljaid is! Nem elég, ha azt mondod, le akarok fogyni. Mert mennyit, milyen ütemben, mikorra szeretnél? Ezeket is fontos kitűzni, kis rész-célokra bontani a tervet. Ha elértél egyikhez, jutalmazd meg magad valami aprósággal (jó, tudom, megint a marcipántorta jut eszedbe, de nem örülnél egy szuper bio tusfürdőnek?)

Jó, ha tudod, hogy a fejlődés nem lesz egyenletes. Akár hízni szeretnél, akár fogyni, akár izmosodni, lesznek gyorsabb sikerek és lesznek stagnáló időszakok. Na, ilyenkor, az egyhelyben álló szakaszoknál nem szabad feladni! Minden lépcsőzetesen zajlik. Egy lépés fel, aztán pihenő, majd megint feljebb. Az egészséged is így fog változni. Megszabadulsz az allergiától, de közben lehet, hogy a gyomrod még néha nehezen emészti a brokkolit. Egyenletesebb lesz a vércukrod, de télen még fázol a banánturmix fogyasztása után.

Téged viszont mindez nem zavar, mert te már MOST olyannak látod magad, amilyennek örülnél. Nem majd, hanem most. Csak kezdd el, jó irányt és jó tanácsadót választva. Csak folytasd, jó célokat és jó támogatókat választva. Csak ne hagy abba soha, mert így leszel elég jó és elég jól!

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr2514630532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása