Pintér-Galgóczi Dóra blogja

A test egy ideig csendben tűr

2019/09/17. - írta: Galgóczi Dóra

Hihetetlenül nagy tolerancia jellemzi a testünket. Ez egyfelől jó, mert nem leszünk azonnal betegek, másfelől rossz, mert alattomosan zajlanak az egészségedet romboló történések.

 body_1.png

Hozzáedződni az ártalmakhoz

 Már a babakocsiban kezdődik. Anyuka fehér lisztes kiflivéget ad a másfél éves szeme fényének kezébe. Hogy rágcsálhassa útközben, hogy ne unatkozzon, hogy nehogy éhezzen míg hazaérnek a bevásárlásból.

Az oviban folytatódik. Reggel a látványpékségből gyors reggeli, mert otthon nem maradt rá idő. Délután az anyukák, mintha egyen-mintát követnének, felsorakoznak az ovi kapujában, ki-ki pogácsás papírzacskót szorongatva. Hogy ha kijön a csemete, rögtön legyen élelem, aztán jöhet a játszóterezés.
Az iskolába jó esetben csomagolt tízórait visznek, de sokszor marad a sulibüfé, a kakaós csigával. Aztán, kamaszodva, reggel nyitáskor beviharzanak a boltba, nem ám magos zsemléért, hanem energiaitalért. Mert tizenkét évesen nem lehet túlélni a napokat enélkül.
Felnő a gyermek, munkába áll, ismét előkerül a mozgólépcsős péksüti reggelente, és a pizzafutár estére. Igen, értem én, kevés az idő, nagy a rohanás. De két banánt meghámozni körülbelül annyi időbe telik, mint néhány lekváros falatkát bekebelezni.

Közben, egyelőre láthatatlanul, történik ez-az. Kis fáradékonyság, kis hajhullás, kis székrekedés. Sebaj, vannak rá bogyók a patikában.

 A szervezet próbál védekezni

 Az emésztőrendszerbe kerülő, élelmiszernek hívott, valójában testidegen anyagok ellen igyekszik megvédeni magát a szervezeted. A nyelv, a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyáján egy plusz réteg képződik, nehogy gyorsan a véráramba kerüljön az adalékanyag, a cukor, az ízfokozó. Ezáltal viszont a fontos tápanyagok felszívódása is csökken. Kialakulnak a hiányállapotok, először enyhébb, majd látványosabb tüneteket okozva.

Az ízlelőbimbók működése fokozatosan csökken, így ha valaki agyonsózott- és fűszerezett ételekhez szokik hozzá, a normál ízesítésű táplálékokat már nem találja finomnak. Ördögi kör alakul ki, egyre több ízesítést kíván az illető, és egyre eltávolodik a természetes ízektől. 

Ugyanígy, a mozgásszegény életmód is veszélyes láncolatot indít el. Kezdetben még csak egyszerűen nincs kedved sportolni. Fáradtan érsz haza, legjobb ilyenkor egy órát tévézni a fotelben. Pedig ha rászánnád magad, képes lennél kocogni, tornázni. Később már nem lennél képes. Mert a tartós mozdulatlanság ízületi panaszokat, csontritkulást, magas vérnyomást okozott. Hát hogy gondolhatja bárki, hogy fájós derékkal, szédelegve nekiállsz edzeni? Most úgy védekezik a szervezeted, hogy fájdalommal jelez: ne terheld. Innen már nehezebb a visszaút, de a jó hír, hogy el lehet még indulni.

 Ne tedd magad próbára

 Mert nem vagy kísérleti alany. Még akkor sem, ha a kísérlet egy ideig jól esik. Nem kell odafigyelni az étrendre, a mozgásra, és lám-lám, mégsincs semmi bajod. Meg hát nagyapád is szalonnát evett fehér kenyérrel és százkét évig élt, nem igaz?

A tested sokmindent kibír, de jobban örülne neki, ha nem kellene próbára tenned. Ne kelljen tünetekkel üzenni, hogy elég volt. Amikor még (látszólag) semmi bajod, akkor is lehet, hogy rossz úton jársz. De ezt úgyis tudod. Tudod, hogy fehérliszt helyett teljes őrlésű, tudod, hogy csoki helyett aszalt szilva. Tudod, hány kalóriát éget egy óra úszás, és azt is, hogy autó helyett olykor mehetnél busszal vagy gyalog. Igen, még a buszozás is jobban megmozgat, mint az autó. Ráz a busz, önkéntelenül mozognak az izmaid. Leszállsz, felszállsz, átszállsz, közben gyalogolsz. A legrosszabb helyzet az egyhelyben ülés.

A lényeg, hogy ne nyugodj bele abba, ha még nem kiabálnak a tünetek. Vagy, ha már megjelentek, ne törődj bele, hogy együtt kell élned velük. Még akkor sem, ha elmúltál hatvan-hetven- vagy még több éves. Nincs olyan panasz, ami egyenesen következne az életkorból. Persze, használódnak a szervek, de nem kell teljesen elhasználódniuk.
A változás ideális időpontja a MOST.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr2415098836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása