Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Mit árul el a körmöd az egészségedről?

2020/05/29. - írta: Galgóczi Dóra

Ha kisebb elváltozásokat fedezel fel a körmeiden, lehet, hogy kezdődő betegség vagy hiányállapot áll a háttérben. Figyeld az árulkodó jeleket!

nails_2.jpg

 A sima, fénylő köröm nem csak az esztétikus megjelenés miatt fontos. A korábban ép körmökön megjelenő barázdák, alakváltozások, elszíneződések belső szervi problémára utalhatnak.

 Csíkok, recék, vonalkák

 A kéz- és lábkörmeidet is vedd szemügyre, amikor elváltozást mutató jeleket vizsgálsz. A vízszintes recék, kis hullámok a pajzsmirigy-működés rendellenességeire utalhatnak, vagy a veseműködéseddel nincs minden rendben. Ne ijedj meg, mert nem csak betegséget, de egyszerűen kezelhető hiányállapotot is jelenthet a vízszintes hullámosodás. Leggyakrabban a B-vitamin csoportot érdemes pótolnod étkezéssel és táplálékkiegészítőkkel.

A függőleges rovátkák a májműködés zavarát jelzik, különösen akkor, ha sárgásan elszíneződött a köröm. A máriatövis-kivonat segít, ha még nincs komolyabb májproblémád.

Ha a recék mellett köröm-töredezést is tapasztalsz, érdemes egy vérvizsgálatot kérned, lehet, hogy vashiányod van. Gyakori tünet a körmökön megjelenő fehér pettyek – ez cinkhiányra utal. Fogyassz több tökmagot, brokkolit, szezámmagot, mákot, és ha szükséges, cink-glükonát tartalmú étrendkiegészítőt is szedj.

 Megváltozott formák

 A kéz- és lábkörmökön is megfigyelheted, hogy domború, óraüveg-szerű a kinézete. Ez a szervezet oxigénhiányáról árulkodik, szívműködési zavar vagy tüdőbetegség is lehet a háttérben. Megerősíti a gyanút, ha az ujjvégek megvastagodtak, és gyakran kékes-lilás elszíneződésűek a körmeid.

Ennek ellentéte a homorú, kanálszerű köröm. Itt szintén felmerül a vashiány gyanúja. Ha igazolódott, fogyassz sok céklalét, mákot, zöld leveles zöldségeket, paradicsomot!

A négyszögletes körömforma magas vérnyomás gyanúját kelti. A galagonya, a fagyöngy teája segít ebben az esetben. Igaz, hogy kevésbé veszélyes, ám elég kellemetlen az alacsony vérnyomás. A felfelé hajló körömvég erre a panaszra utal. Duplázd meg a folyadékbeviteledet, és iktass az étrendedbe szárított algaféléket, melyeket bioboltban szerezhetsz be.

Ha a kis félhold halvány vagy egyáltalán nem látszik a körmödön, általános hiányállapot állhat a háttérben. Vizsgáld felül az étrendedet, nem fogtál-e túl szigorú diétába? Esetleg időhiány miatt gyakran pótolod gyorsételekkel a teljes értékű ételeket? Ha magadra ismersz, érdemes kicsivel több időt szánnod a táplálkozásod megtervezésére.

(Ez a cikkem a Wellness Magazinban jelent meg)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr2015727764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása