Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Attól még, hogy mentes, nem biztos, hogy jó neked

2020/10/20. - írta: Galgóczi Dóra

Glutén, cukor, tartósítószerek – ezeket igyekszel kerülni, hogy egészségesebb legyél? Azért másra is jó figyelni, nehogy tévútra kerülj.

 tejek2.jpg

Nézd a többi összetevőt!

 Ha gluténérzékeny vagy, olyan kenyeret keresel, mely gluténmentes lisztből készült. Ez eddig rendben van, de ha emellett finomlisztből sütötték, a vércukrodnak nem fog jót tenni. Az adalékanyagokat is érdemes elolvasnod a címkén, mert sok esetben a megfelelő állag elérése érdekében állományjavítók, tartósítószerek kerülnek a kenyérbe. Ezek sem mindig károsak, de alapszabály, hogy minél kevesebb összetevőből áll egy kenyér, annál jobbat tesz az egészségeddel.

Azonban, ha sem kimutatott glutén-intoleranciád nincs, sem egyéb panaszt nem tapasztalsz tőle, akkor indokolatlan elhagyni a glutént csak azért, mert most egyre több helyről azt hallod, hogy ártalmas. Ez túlzott általánosítás! A teljes őrlésű gabonák, a tönkölybúza, a durumliszt és ebből készült tészták, a főtt árpa (kiváló fehérjeforrás), a bulgur és a kuszkusz nem csak változatosabbá, de tápanyagokban gazdagabbá tehetik az étrendedet. Ne foszd meg magad tőlük, ha nincs alapos indokod rá.

 Cukormentes, zsírszegény, mégis hizlal?

 A hívogató reklám könnyen becsaphat. Vegyük példának a cukormentes édességeket: többnyire mesterséges édesítőszerrel készültek, melyek egyáltalán nem egészségesek (ez alól kivétel a stevia és az erirtrit). Ráadásul gyakran rengeteg transzzsírsavat tartalmaznak: a kekszekben margarin vagy napraforgóolaj található, a csokikban szintén silány minőségű növényi olajok. A cukormentes péksütik pedig, ha finomlisztből készültek, szinte ugyanolyan inzulinválaszt és súlytöbbletet okoznak, mint a cukros változatok.

A másik csapda a zsírszegény jelszó. Ezzel nem lenne baj, mert a túlzott zsírbevitel tényleg káros. De sajnos sokszor a low fat termékekben több az állományjavító a megfelelő állag elérése érdekében. Néhány percig úgy érzed, tápláló ételt ettél, majd a szervezeted követelni kezdi a valódi, értékes tápanyagokat, és újra éhes leszel. Ilyen „kedvencem” a cukormentes ÉS alacsony zsírtartalmú joghurt. Mesterséges édesítővel készül, tehát az agyad úgy érzékeli, szénhidráthoz jut, márpedig ez nem történik meg, és alaposan leesik a vércukrod. A zsírszegény címkét pedig azzal érdemli ki, hogy adalékanyagokkal dúsítják, hogy mégis joghurtra emlékeztető állagot kapjon. Most arról ne is beszéljünk, hogy a tejtermékek önmagukban sem túl előnyösek. De látom, már a fejedhez kapsz, hogy akkor mégis, mi a csudát egyek, ha már semmi sem jó?

 Mentes helyett valódit!

 Ezzel egyszerre két megoldást is kapsz. Ha természetes, teljes értékű alapanyagokból, otthon készíted el az ételeidet, minden káros összetevőtől mentes táplálékhoz jutsz. Egyúttal biztos, hogy makro- és mikrotápanyagokban gazdag lesz az étrended.

Ha bármilyen oknál fogva kerülnöd kell a glutént, süthetsz kenyeret barnarizslisztből, köles- és hajdinalisztből. A cukrot minden esetben jobb elhagynod, helyette a legújabb kutatások szerint a datolyacukor a jó választás. Ha vércukor-gondjaid vannak, válaszd a steviát, eritritet édesítőként.

Egészséges szénhidrátforrások: főtt gabonák (köles, hajdina, barna rizs, quinoa, bulgur), édesburgonya, sütőtök, zabpehely, kisebb mennyiségben teljes őrlésű kenyér és durumtészta, keményítőtartalmú zöldségek és minden gyümölcs.

Egészséges fehérjeforrások: hüvelyesek (csicseriborsó, vörös bab, fekete- és fehér bab, vörös és barna lencse, mungóbab, zöldborsó, zöldbab), de az olajos magokban is sok a fehérje.

Egészséges zsírforrások: olajos magvak (darált lenmag, dió, mogyoró, mandula, napraforgómag), naponta 30-50 gramm mennyiségben.

Egészséges rost- vitamin- nyomelem források: leveles zöldségek, egyéb zöldségek, gyümölcsök, csírák, algák.

Így leszel egyszerre mentes és teljes.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1216247136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása