Galgóczi Dóra blogja

A tökéletesség csapdájában

2019/01/18. - írta: Galgóczi Dóra

Te is hajlamos vagy a maximalizmusra? Egy ideig még azt hinnéd, így a legjobb, mindenben perfektnek lenni. Majd rájössz, mennyi időd, energiád elhasználódik erre! Van kiút, hogy felismerd, épp elég, ha csak „elég jó” vagy!
A legutóbbi könyvemben ezt a témát jártam körül, sok szempontból, sokféle helyzettel. Most néhány részlet a „Legyél csak elég jó(l) – ha már nem vagy tökéletes” című könyvemből.

 borito_eleje.jpg

Hivatástudat(lanság)

 Gyerekkorodtól kezdve sulykolhatták beléd, hogy édesem, vinned kell majd valamire. De, hogy miért, azt gyakran elfelejtik hozzátenni a szülők, a tanárok. Mielőtt bárki rávágná a választ, hogy persze, minél több zsét-lóvét-pénzt-manit szerezni, torpanj meg egy pillanatra: biztosan?

Ha most dühödten összecsapod a könyvet, hogy megint egy álszent szöveg jön arról, hogy a pénz nem számít, várj még egy kicsit. Hogyne számítana, szerintem is! Sőt, egyáltalán nem szégyen, sem felesleges nagyravágyás, ha minél többet szeretnél belőle. Egészen addig, míg értelme van az elköltésének. Mégsem mondom, hogy kizárólag emiatt kelj fel reggel hatkor, és ahelyett, hogy úszni mennél, préselődj át az irodád forgóajtaján. A kereset az én felfogásom szerint nem fő célja, de kellemes és szükséges mellékhatása a munkának. A lényeg a feleslegesség érzésének megszüntetése. Ehhez teljesen mindegy, hogy uborkás üvegeket töltesz meg naphosszat, vagy kanadai ügyféllel e-mailezel. Az viszont fontos, hogy úgy érezd: erre te vagy a legalkalmasabb. Mert Piri sokkal bénábban rakja az uborkát és a levét mellécsorgatja, vagy téged kér megint az ügyvezető igazgató, hogy készítsd el helyette a Powerpoint előadását.

 Kettőn áll a vásár

- Este hulla fáradtan hazaesek a gyerekekkel, mert persze ma is én vittem őket edzésre, ennyit sem vállal. Aztán nekiestem, hogy összeüssek valami vacsorát, mégsem adhatok már harmadszor a héten lekváros kenyeret nekik. Mikor a mosogatás után végre ágyba zuhanok, még ő tesz szemrehányást, hogy nem is törődöm vele. Hát mit vár? Hogy babusgassam, mint egy csecsemőt? Amúgy is olyan, mintha a harmadik gyerekem lenne. Esküszöm, csak teher. Ha belegondolok, hogy annak idején milyen szerelmes voltam… Vagy akkor voltam vak, vagy most, mindenesetre már csak nyűg a vállamon.

Ismerős, ugye? De vajon mit mondana ugyanerre ő, a nyűg, a teher?

- Szóra sem méltat, rám se néz. Mintha levegő lennék. Az nem számít, hogy most ugrottam bele az új vállalkozásba, főleg azért, hogy nekik, nekünk jobb legyen. Egész nap a laptopon dolgoztam, ami neki persze csak haszontalan ücsörgést jelent! Jó, elfelejtettem bevásárolni. Múltkor amikor megcsináltam, az se volt jó, mert nem pont azt a fajta zacskós rizst hoztam amit ő gondolt, és miért hozok már megint gumicukrot a gyerekeknek? Hát, Istenem, szerintem egy kis édességtől nem hullik ki az összes foguk, és ha mindent megtiltunk, annál jobban kívánják majd.
Most meg itt áll nekem mártírképpel. A Szupernő. Én meg a tehetetlen, impotens barom vagyok. Szép. Hová jutottunk?

Tényleg, hová? Kettőn áll a vásár. Mindig. Ha valaha egy kis vonzalom is volt egymás iránt, olyan nincs, hogy csakis az egyik fél hibájából esett darabjaira minden. Ritka eset, hogy valaki olyan személyiségváltozáson megy keresztül, amihez a párjának nincs köze, és nem is tud hozzájárulni a javításához. Főként, mivel a szerelem kezdetén önmagadat szeretted a másik szemében. Így, ha valami elromlott, akkor saját magaddal sem jó már a viszonyod – és ezt érdemes továbbgondolnod, egyedül, higgadtan.

 Kit látsz a tükörben?

 Az önszeretet nem működik, ha most elégedetlen vagy magaddal. Parancsra lehet tornázni, enni vagy nem enni, na de szeretni, azt aligha. Hát ne szeresd. Ne azt az önmagad szeresd, akit eddig láttál a tükörben. Szeresd azt a másikat, akit látni vágysz. Mert már most az vagy, csak eltakarja előled a látványt az a „csak”. Függetlenül attól, mivel foglalkozol, mennyi pénzt keresel, kövér vagy sovány vagy jelenleg – te azt a nőt vagy férfit szereted, akit szeretnél és tudnál is szeretni. Lassan keskenyedik majd a sáv, ami elválasztott tőle és egybeér a két kép. Így tesznek mindazok, akikre ha ránézel, látod, békében élnek magukkal. Észre sem veszed, hogy kicsit görbe az orruk, tökéletesen szépnek látod az arcukat. Nem szabályosan szépnek, hanem olyannak, amelyikre odafigyelnek és nem engedi el a tekintetet. Ők azok, akiken a second hand ruha is úgy áll, mint a százhúszezres Marc Cain modell. (Azt máig nem értem, mi és miért kerül annyiba.) Ők, ha elkezdenek egy új projektet, heteken belül megvan az ügyfélkörük. Nekik megengedi az óvónő, hogy reggel fél óra késéssel hozzák be a gyerkőcöt. A piacon soha nem csempésznek félig rothadt őszibarackot a zacskójukba.
Irigyled őket, ugyanakkor szereted is, mert legalább látod, hogy így is lehet. Lehetne neked is.

 Ha kíváncsiak vagytok a többi gondolatra, a  könyvet megvásárolhatjátok a Libri, Bookline, Líra boltokban!

 

 

Szólj hozzá!

Miért jó az internetböjt?

2019/01/15. - írta: Galgóczi Dóra

Reggel első dolgod, hogy rápillants a chat-ablakra. Útközben a buszon a netet böngészed, a munkahelyeden is gyakran egész nap a számítógép előtt ülsz. Végre hazaérsz, de vacsora előtt még muszáj megválaszolni pár e-mailt. Jó dolog a virtuális tér, de néha még jobb kitekinteni belőle.

no-internet.jpg

 Nem szalasztasz el semmit

 Sokan attól félnek, ha akár csak néhány órára szüneteltetik az internethasználatot, lemaradnak valami pótolhatatlanról. Ám ha visszagondolsz, az elmúlt napokban milyen eredménye volt a netezésednek, a legnagyobb százalékot valószínűleg azok a posztok vagy hírek teszik ki, melyek egy cseppet sem adnak hozzá az életedhez.
Nem, nem fog senki elfelejteni, ha egy ideig nem vagy jelen az online világban. A világról a rádióból, tévéből, újságból is tájékozódhatsz (bár megjegyzem, az is nagyszerű, ha pár napig egyáltalán semmiről nem tudsz!)

De miért is jó, ha kiiktatod időnként az életedből a virtuális jelenlétet?

 • jobban fogsz aludni
 • felszabadul rengeteg időd
 • regenerálódik a fáradt szemed
 • jelen leszel a való világban

Ez utóbbi a legfontosabb! A jelenlét. Nem csak a testeddel, hanem minden érzékszerveddel ott vagy, ahol éppen vagy. Észreveszel apró csodákat, legyen az egy veréb az ablakpárkányon, vagy egy nevető kisgyerek. Odafigyelsz azokra, akiket szeretsz, és sokkal nyugodtabb leszel.

 Heti, havi, éves böjtök

 Ahogy a szervezetünknek is jót tesz a tisztítókúra, legyen az léböjt vagy gyümölcsnapok, úgy az elménknek is hasznos a netböjt. Érdemes beosztanod, hogy mikor keríts sort rá. Jó, ha napi szinten is vannak szünetek. Kezdheted azzal, hogy reggel nem nyitod meg a gépet vagy a mobilt. Vagy este nyolc után szigorúan kizárod az életedből.
Havonta tarthatsz egy hétvégét, ami netmentes marad. Meg fogsz lepődni, milyen jó dolog. Én évente is szoktam egy-egy hosszabb időszakot beiktatni, egyik évben például Karácsony és Szilveszter között, amikor ki is írtam a laptopomra, hogy nem nézek közösségi oldalakat és egyáltalán semmit, legfeljebb az e-maileket, ha nagyon muszáj.

Legjobb, ha a családtagokkal közösen egyeztek meg ebben, így igazán jut időtök egymásra, és senki nem fog elcsábítani a képernyőhöz. Eleinte sürgető vágyad lesz, hogy most azonnal be kell kapcsold a gépet, vagy ránézz a mobilodra. De ha ráérzel a netböjt ízére, már azt fogod várni, hogy mikor jön el a következő szünetelős időszak.

Szólj hozzá!

Helyek

2019/01/11. - írta: Galgóczi Dóra

img_0979.JPG

Leesett a Nap épp az öledbe
hideg kődarab, hová
szórta a sárgát, aranyat
és gömb sem volt, csak
rücskös markolat
nem ezt kérted
visszadobnád blokkért cserébe.
Lentről könnyű, nem ér
onnan elbírja az árulást
a mese, látod, mekkora
és fényévek, meg mágnes
hagyd, a kvantumfizika
magas, inkább tegyél
úgy, mint aki érti.
Lehet meddő strucctojás
kikeletlen háza
a várakozásnak
pórusain eltűnt évek
léptei ki-be járnak
húsvét és hálaadás
és választhatsz, még mi.
Lelóg egy létra az égből
küldték, nem merted kérni
hónod alatt súlya
fel, fel, éget, karcos
fénygomolyag, vissza
akasztod, a légző
köd csücskére. Így ni.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Lelki gondokra virágokból nyert cseppek!

2019/01/08. - írta: Galgóczi Dóra

Álmatlanság, szorongás, elfojtott indulatok. A pszichés gondok testi tüneteket is okoznak. A Bach-virágterápia segít visszatalálni kiegyensúlyozott önmagadhoz.

bach_2.jpg

 Életerő a növényekben

 A virágok, fák, hajtások nem csak gyógyteaként elkészítve hatékonyak. Energetikai úton is gyógyítanak – ezt a tulajdonságukat fedezte fel az angol orvos, dr. Edward Bach, és speciális módszerrel esszenciákat készített a gondosan kiválasztott növényekből.

Minden kivonat más-más lelki területre hat. Újszülött kortól a legidősebbekig mindenki mellékhatások nélkül használhatja. A leggyakoribb panaszok, melyeknél sikeresen alkalmazható a terápia:

 • óvodai, iskolai beilleszkedési nehézségek
 • munkahelyváltásból adódó szorongás
 • maximalista viselkedésmód
 • kisebbségi érzés, önbizalomhiány
 • türelmetlenség
 • túlhajszoltságból fakadó stressz
 • veszteség, gyász feldolgozása
 • félelmek, fóbiák
 • elszigeteltség, zárkózottság
 • fáradtság, energiahiány

A cseppek szedése során csökken a feszültség, kiegyensúlyozottabb lesz a lelkiállapot. Másképp viszonyulunk önmagunkhoz és a környezetünkben élő emberekhez. A korábbitól eltérő, helyesebb reakciókat adunk az eseményekre – ezáltal valódi változások következnek be az életünkben.

 Mi vár rád a virágterápián?

 Akár hozzám jössz Bach-virágterápiára, akár egy kollégához, rendszerint egy intuíciós és egy kérdés-felelet párbeszédre számíthatsz. Az első rész ráhangol a beszélgetésre, és azért is hasznos, mert a megérzéseid is szerepet kapnak.
A kérdések pedig azokra az életterületekre irányulnak, melyek gyakran okoznak problémákat. Kiderül, milyen rejtett blokkok akadályoznak meg abban, hogy nyitott, harmonikus, nyugodt legyél. Nagy felismerések is születhetnek, és lehet, hogy most döbbensz rá: tényleg, ezek a mélyre ásott dolgok milyen mély nyomokat hagytak bennem.
Bár szerepet kap a múlt, mégis inkább a jelenben meglévő nyomasztó események, érzések a fontosak. Milyen területeken szeretnél változni, és mi az, ami miatt ez még nem megy neked?

A beszélgetés után összefoglalom a következtetéseket, és összeállítom a számodra leginkább megfelelő csepp-keveréket. Ezután nincs más dolgod, mint naponta két-három alkalommal szedni a cseppeket, úgy, hogy kevés vízbe csepegteted és lassan elkortyolgatod. Már egy-két hét után érezhető a pozitív változás, érdemes a cseppeket addig szedni, míg nem fogy el az üveg tartalma. Ezután egy újabb találkozás során megnézzük, milyen változások történtek, szükséges-e ugyanezt a keveréket szedned, vagy esetleg van-e még megoldásra váró panaszod.

A vendégeim közt volt már bölcsis kisfiú, aki korábban nagyon szorongott a társak közt, majd a cseppek hatására vidám, kedzeményező gyerkőc lett. Jött olyan leendő anyuka, akinek rejtett félelmei voltak a babatervezéstől, bár nagyon szeretett volna gyermeket. A terápia segített oldani a kétségeit, és nemsokára várandós lett. De idős néni vendégem alvási nehézségei is megoldódtak, változó korba lépő páciensem testi-lelki tünetei megszűntek.

Ha szeretnéd te is kipróbálni, jelentkezz, várlak szeretettel:

http://naturszirom.hu/kezelesek/bach-viragterapias-tanacsadas.html

 

1 komment

Könnyű ételek az ünnepek után

2019/01/03. - írta: Galgóczi Dóra

Elnehezült gyomor, puffadás, már rá sem tudsz nézni a bejglire és a tömény főfogásokra. Talán újévi elhatározást is tettél, hogy kicsivel egészségesebben fogsz táplálkozni. Hoztam néhány egyszerű receptet, ezek az ételek vitamindúsak, könnyen emészthetők és nem utolsó sorban finomak is!

Szezámmagos répafasírt hajdinával

repas.jpg

Hozzávalók kb. 2 adaghoz:

2 db sárgarépa
2 evőkanál darált zabpehely
1 evőkanál durumliszt
1 evőkanál darált szezámmag
3 evőkanál szezámmag egészben
1 csipet só
Köménymag, egyéb fűszer ízlés szerint
1 kávéskanál kókuszzsír
10 dkg hajdina
Petrezselyemlevelek

A répákat lereszeljük, hozzákeverjük a fűszereket, a durumlisztet, a darált zabpelyhet és darált szezámmagot. Annyi meleg vizet adunk hozzá, hogy formálható masszát kapjunk. Pogácsákat formázunk belőle, szezámmagba forgatjuk és kókuszzsíron teflonserpenyőben pár perc alatt mindkét oldalát megsütjük.
A hajdninát sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Petrezselyemmel, répaszeletekkel díszíthetjük.
Friss salátával kitűnő főfogás!

 Tofus-fűszeres rakott édesburgonya

edesburg.jpg

Hozzávalók:
80 dkg édesburgonya
30-40 dkg natúr tofu
10 dkg darált zabpehely
fűszerek ízlés szerint: só, kurkuma, őrölt kömény, rozmaring, vagy grill fűszerkeverék

Az édesburgonyát héjában megfőzzük, majd lehúzzuk a héját és felkarikázzuk. A tofut apró kockákra daraboljuk, beletesszük egy serpenyőbe. Kevés vizet öntünk alá, megszórjuk sóval és fűszerekkel. Kb. tíz percig pároljuk.
A darált zabpelyhet egy bögrébe vagy lábasba öntjük, ehhez is adunk fűszereket. Annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy sűrű, tejfölszerű állaga legyen.
Egy tepsit alufóliával kibélelünk, egy sor karikázott krumplit teszünk az aljára. Rászórjuk a tofukockák felét, megöntözzük a zabpelyhes mártás felével. Majd még egy sor burgonya és tofu következik, végül ráöntjük a maradék mártást. 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

 Diós tészta, tészta nélkül

almas_dios.jpg

Ha az édességvágyadat a Karácsony sem csökkentette, itt egy gyümölcsös verzió!

Nyers almát szeletelj vékonyka hasábokra, halmozd tányérba. Darálj le diót és zabpelyhet fele-fele arányban, keverj hozzá kevés nádcukrot. Szórd meg ezzel az alma-halmot, és tegyél rá előzőleg beáztatott mazsolaszemeket. Meglepően ízletes, és C-vitaminban, pektinben, omega 3 zsírsavakban gazdag. Reggelire is jó választás!

 

Szólj hozzá!

Mitől lesz sikeres az újévi fogadalom?

2018/12/28. - írta: Galgóczi Dóra

Miért van szükség arra, hogy éppen az új év első napján kezdjük a változást? Hiszen lehetne ez nyár közepén is! Mégis, tízszer nagyobb a siker valószínűsége, ha ezt január elsejéhez kötjük. A kitartást növeli, a szándék erejét megerősíti az általánosan elfogadott dátum. Ez pedig régóta ehhez a naphoz kötődik. Már az ókori Babilóniában és Rómában is ismert szokás volt az új év kezdetén ígéretet tenni az isteneknek egy-egy elhatározással kapcsolatban. A tradíció a középkorban is folytatódott, a lovagok ekkor erősítették meg a királyhoz való hűségüket. Ma már mindenki a személyes fogadalmait teszi meg, és leginkább önmagának szeretne megfelelni ezzel.

new_year_3.jpg

Fogadalmaink bukása nem kizárólag az akaratunk gyengeségéből fakad. Szakítani kell hosszú ideje fennálló szokásainkkal, és ez egyáltalán nem könnyű.
Gyakori hiba, ha egyszerre túl sok fogadalmat teszünk. Hogyan lennénk képesek hirtelen péksüti helyett zabkását reggelizni, hajnalban úszni járni, megtanulni olaszul és este tizenegy előtt lefeküdni minden nap? Ugyanilyen tévút, ha túlzottan nagy változást tűzünk ki magunk elé. Aki száztizenöt kilót nyom, ne akarjon ötvenöt lenni a strandszezonra, és felesleges a kertes házba költözést megfogadni, ha még a lakótelepi másfél szobáson is ott a törlesztőrészlet. A legnagyobb hiba, amikor nem önszántunkból, saját igényeinknek megfelelő fogadalmat teszünk, hanem egy trend, társadalmi vagy családi nyomás hatására tesszük. Ez esetben szinte garantált a sikertelenség – sőt, ha meg is valósítjuk a célt, az sem tesz boldoggá, mert nem a miénk.

 Néhány trükkel növelhetjük az esélyt a sikerre.

 • Pozitív üzenetként fogalmazzunk! Ha azt mondjuk, nem eszem többé fánkot és kakaós csigát, máris a megfosztottság érzése kerít hatalmába. Ezzel szemben, ha „minden reggel szép, színes gyümöcsturmixszal kezdem a napot” felkiáltással indítunk, a hangulatunk is és a kitartásunk is javul.
 • Maradjunk a realitások talaján! Olyan fogadalmat tegyünk, melynek megvalósításához megvannak a belső tartalékaink és a lehetőségeink is. Csak egy kis céltudatosságra, odafigyelésre lesz még szükség, és célba érünk. Lehet, hogy nem tudunk elköltözni, de némi átrendezéssel praktikusabb lesz a lakásunk. Talán nem engedhetjük meg magunknak havonta a kozmetikust, de rendszeresíthetjük a házi arcpakolásokat.
 • Bontsuk kisebb lépésekre! Érdemes rész-célokat is megfogalmazni, így egy-egy állomás elérése további lendületet ad a folytatáshoz. Havonta egy kiló mínusz kedvezőbben hangzik, mint tizenkét kiló leadása az év során. Félmaratont szeretnénk futni? Talán már akkor elmegy a kedvünk, ha ezt kimondjuk. De hetente kétszáz méterrel többet futni, mint múlt héten, már elég hihető.
 • Jutalmazzuk magunkat a részeredményekért! Távoli célokhoz kitartást ad, ha a kis lépések elérésekor megajándékozzuk magunkat valamivel. Mindig előre döntsük el, hogy mikor és mi lesz a jutalom. Lehet egy szabad délután, egy régóta vágyott könyv vagy film, egy vacsora a kedvenc éttermünkben.
 • Avassunk be másokat is! Sokkal nagyobb az esély a fogadalmak betartására, ha néhány családtag vagy barát is tud róla. Biztatást kapunk tőlük, és meg is kérhetjük őket, ellenőrizzék a kitartásunkat.
 • Terv szerint haladjunk! A megvalósítás lehető legtöbb részletét dolgozzuk ki, akár írásban is. Így, mint a diákok az órarendhez, ragaszkodhatunk a tervhez és biztonságban érezzük magunkat.

Végül, az is fontos, hogy egyáltalán nem kötelező fogadalmakat tenni! Csak érezd jól magad a jövő évben, hallgass a megszerzett tudásodra, a számodra fontos emberekre, és a megérzéseidre is. Boldog Új Évet minden kedves blog-olvasómnak!

Szólj hozzá!

Karácsonyi 1 X 1

2018/12/21. - írta: Galgóczi Dóra

Unod már a sok tanácsot, hogy ne legyen ajándék utáni hajsza, kimerülésig tartó főzés? Jobb-e a műfenyő vagy az igazi, maradjatok otthon az ünnepen, vagy meneküljetek el a világ elől? Most kicsit mást mondok.

kari.jpg

 Legyen saját ünneped! Belül, amit nem osztasz meg senkivel. Ünnepeld azt, hogy a tél átölel, földlakó vagy itt. Csendben, céllal, szeretetben.

 Ünnepeld a születést, még ha nem is tiéd semmilyen vallás. Mert mindig születik valaki, születnek csodák, és ezen a napon téged is megérinthet. Talán alig érzed, talán később jössz rá, csak figyelj halkan.

 Legyél kicsit egyedül, mégha csak percekre is, oldd meg úgy is, ha nyüzsög körülötted a család. Én azt szeretem igazán ezekben a napokban, hogy lehet befelé fordulni, magammal párbeszédezni, belenézni a saját tükrömbe.

 Menj ki a természetbe. Ölelj át egy fát, lehet fenyő, vagy bármilyen más. Az én jó barátom egy öreg tölgyfa a balatoni nyaraló kertjében. Érzed, hogy szeret téged? Tud adni, önzetlenül.  A fák mindig tanítanak.

 Alkoss egy burkot magad körül. Amin nem eresztesz be felesleges hangokat, felkiáltójeleket, kényszereket és elvárásokat. Lehet bármi körülötted, a burok megóv. Csak a te döntésed, hogy hagyod-e elrontani az ünnepi kedvedet azok által, akik nem veszik figyelembe, hogy te hogyan szeretnél karácsonyozni.

 Nézz ki az ablakon, és nézz be az ablakokon! Otthon bámulj kifelé az üvegen, nézd, ahogy ők ott lent igyekeznek vagy ballagnak, veszekednek vagy kibékülnek. Nézd őket madártávlatból, képzeld el, mi jár a fejükben, mi lakik a szívükben.
Menj ki az utcára, és most nézz befelé mások ablakán! Számolhatod, hány kis fényt látsz, hol milyen a karácsonyfa, vajon sütiillat árad-e odabent, vagy pityergés, mert nem azt hozta a Jézuska ami a listára fel volt írva. Ők ott, te itt, mindenki összetartozik.

 Feküdj le, hunyd le a szemed. Emlékezz vissza gyerekkori Karácsonyokra, és képzeld el az ünnepeidet, amiket majd a jövőben szeretnél! Egy körben élünk, örök változás és visszatérés. Ez az idei ünnep egy kis pont a körön, ne siesd el, itt vagy most jól.

Szólj hozzá!

A félrevezető ízérzékelés csapdájában

2018/12/17. - írta: Galgóczi Dóra

Jobban szereted az üdítőitalt, mint a facsart narancslevet, és az otthon készült zöldségleves kevésbé vonzó, mint az instant változat? Ekkor biztos lehetsz benne, hogy a megtévesztő ízek csapdájába estél.

sugar.jpg

Ha megkóstolnád a kisbabáknak készült bébiételt és semmi kedved nem lenne megenni, akkor már nem érzed megfelelően a zöldségek, gyümölcsök ízét. Nem csoda, hiszen sokan gyerekkoruktól kezdve megszokták a túlzott só- és cukortartalmú fogásokat. Ráadásul a mesterségesen kezelt, vegyszerekkel táplált növények valóban íztelenek lehetnek önmagukban fogyasztva. Ezért első dolgod, hogy a sótartóhoz nyúlsz, vagy a feldolgozott változat mellett döntesz

Amikor az étel a szádba kerül, a különböző ízeket az ízlelőbimbók érzékelik. Nyelveden akár ötezer is megtalálható belőlük, és mindegyikben 50-100 kis receptor helyezkedik el. Az ízleléshez a szájban található enzimek is hozzájárulnak, a hatást a táplálékok illata egészíti ki. A folyamat akkor vált rossz irányt, mikor természetellenes módon, nagymértékben ízesített ételeket fogyasztasz. Ha ez hosszú időn át zajlik, az érzékelő receptorok túlzott terhelése miatt elveszíted veled született, egészséges ízlelésedet.
Miért baj ez? Főként azért, mert így túlzottan sok sót, cukrot fogsz fogyasztani, és nátrium-glutamáttal, egyéb ízfokozókkal dúsított élelmiszert – ami hosszú távon anyagcsereproblémákhoz, allergiához, bélrendszeri tünetekhez vezet.

 Tanítsd újra az ízlelőbimbókat!

 Szerencsére nem kell beletörődnöd a csökkent ízérzékelés állapotába. Fokozatos lépésekkel helyreállíthatod a természetes ízlelést. Dr. Michael Greger amerikai orvos és táplálkozáskutató sikeresen alkalmazza a módszert pácienseinél. Aki minden étkezés alkalmával kismértékben csökkenti a főzés közben használt sómennyiséget, néhány hét múlva a korábban megszokott levest meg sem tudná enni, annyira sósnak érzi. A cukornál ugyanez az eljárás, akár a reggeli italokról, akár a napközben fogyasztott táplálékokról van szó. Végül a nyers zöldborsó és minden teljes értékű táplálék ízletessé válik, egyúttal az erősen sózott, cukrozott vagy ízfokozókkal dúsított ételek ehetetlennek tűnnek.

Bevásárlás közben figyeld a csomagolást! A hozzáadott cukor gyakran glukóz-szirup, fruktóz, kukoricaszirup elnevezéssel szerepel. Nem csak az édességekben, de a konzervekben, félkész termékekben is gyakran találkozol vele. A rejtett sótartalom igen magas a sajtokban, levesporokban, felvágottakban. Utóbbiak az igen veszélyes ízfokozó excitotoxinokkal is terhelik szervezetedet. Legjobb, ha feldolgozatlan, főként növényi nyersanyagokból magad készíted a fogásokat. A fagyasztott zöldség jobb választás a dobozos, tartósított változathoz képest. Vendégváró falatokat könnyen alkothatsz darabolt zöldség és darált diófélékből készített mártogatós párosításából. Így elkerülöd a csomagolt rágcsálnivalókat, melyek nem csak a túlzott sózás, de a magas transzzsír-tartalom miatt is veszélyesek. Rövidesen nem is lesz szükséged tudatos tervezésre. A helyreállt ízérzékelés miatt ösztönösen az egészségesebb táplálékokat fogod választani.

 

Szólj hozzá!

Kinek jár inkább az élet?

2018/12/14. - írta: Galgóczi Dóra

Sokan kinevetnek, amikor a lakásba tévedt mezei poloskát ráültetem egy papírszeletre, és kiteszem az ablakon. Ugyan, csak egy kártevő, jobb, ha lecsapod! – mondják. Mégsem tudom megtenni.

hangya.jpg

 Ugyanígy vagyok a hangyákkal, egyéb bogarakkal. Jár nekik az élet, úgy érzem. Miért lenne jogom elvenni tőlük? Csak, mert erősebb vagyok, mert megtehetem? Soha nem értettem azokat a gyerekeket sem, akik vigyorogva rálépnek egy rovarra az utcán. Még csak azt sem lehet mondani, hogy a lakásba tévedt és bármiben zavarja őket. Itt azért a szülők ronthattak el valamit.
Poénból letaposott csigák, kettévágott földigiliszták, és még sorolhatnám. Mert valaki úgy gondolta, hogy megmutatja, hatalmasabb náluk.

Nem élhetünk úgy, hogy semmit ne vegyünk el a természettől. Akkor levegőt se vennénk, házat sem építenénk, ruhát sem hordanánk és nem ennénk egy falatot sem. Azonnali harakiri, de ezt azért mégsem. Mert nekünk is jár az élet. Azt viszont könnyen megtehetjük, hogy a lehető legkevesebbet vegyük el a természettől. Annyit, amennyit mindenképp muszáj. Na, ehhez kell némi tudatosság, de szerencsére tanulható!

 Évek óta a vegán életmódot követem. Mert remek egészsgégben lehet létezni állatok életének elvétele nélkül. S mielőtt bárki megkérdezné, hogy na és a növények, ők nem számítanak? De. DE! Hát épp ezért is. Mert jóval kevesebb növény életét veszem el vegánként. Gondolj bele, milyen mennyiségű takarmánynövényt fogyasztanak el a haszonállatokként tartott marhák, disznók, baromfik! Ha ezeken a termőterületeken emberi fogyasztásra alkalmas növényeket természtünk, jóval több ember igényét ki lehet elégíteni adott mennyiségű növénnyel. Kikapcsoltunk a táplálékláncból egy állomást, a húsukért, tejükért tartott állatokat. Mindenki nyer.
Mit nyer az állat? Lehetőséget az élethez. Mit nyer a Föld? Mérséklődő klímaváltozást, tápanyagdúsabb talajt, megmaradó vízkészletet. Mit nyer az ember? Jobb egészséget, jobb lelkiismeretet, jobb életkilátást.

 A rangsor nem létezik az én fejemben és szívemben. Csak egy virág, amit letép valaki? Csaaak? Neki az a minden. Az egyetlen élete. És a hangya, lehet, hogy van belőle kismillió, neki és a családjának az egyetlen élete. A feleslegesen kivágott fa, ami beárnyékolná a veteményest, ezért megszabadulnak tőle? Ja, hogy majd ültetnek a kert végébe helyette egy másikat? Annak, amelyiknek fejsze hasít a törzsébe, ez kevés vigasz. Az életek nem felcserélhetők, nem továbbadhatók. Egyediek, szeretni valók. Bármelyikről legyen is szó. Minden egy, mindenki egy. Az értéket nem nagyságban, mondvacsinált fontosságban mérik. Kitárom karjaim a Nap felé. Mi, a fény szülöttei, összetartozunk.

 

Szólj hozzá!

Természetes megoldások ciklus-zavarokra

2018/12/11. - írta: Galgóczi Dóra

A menstruációs gondok hátterében sokféle ok húzódhat meg. Az orvosi kivizsgálást soha ne próbáld megúszni! Ám ha kiderül, nincs komoly szervi eltérés, használd a természet adta lehetőségeket a javuláshoz!

ovarium.jpg

 Teákkal szabályozhatod

 Túl hosszú vagy rövid ciklus esetén fordulj a gyógyteákhoz! Nem mindegy azonban, hogy a hónap mely szakaszában melyiket fogyasztod.
Az első naptól az ovulációig a cickafark teáját fogyaszd, napi egy csészével. Forrázz le egy kávéskanál gyógynövényt egy bögre vízzel, hagyd állni öt percig, majd szűrd le. Ez a tea az ösztrogén termelést segíti, melyre a peteérés során van szükséged.

Az ovulációtól a következő menzesz első napjáig a palástfű teát érdemes fogyasztanod. Elkészítése ugyanúgy történik, mint a cickafark esetében. Ebből is naponta egy csészével igyál, segíti a progeszteron hormon termelését, így a luteális fázis zavartalan lesz. Akkor is gondolj rá, ha a sikertelen megtermékenyülés hátterében alacsony progeszteron szintet állapítottak meg.
Babatervezéshez a fagyöngy teája is segít, erősíti a méhnyálkahártyát.

 Tornázz, nem mindegy, hogyan!

 Korábban már írtam az Aviva-torna jótékony hatásáról, ám itt sem hagyhatom ki! Egynapos tanfolyamon elsajátíthatod a gyakorlatokat, majd egy könyv segítségével már otthon is el tudod végezni. Fontos a rendszeresség, hetente két-három alkalommal ajánlott az ismétlés.

A torna enyhíti a premenstruációs tüneteket, a fájdalmas menzeszt, a hosszú vagy rövid ciklust beszabályozza. Kiegészítő kezelésként mióma esetén is hatékony. Legjobb, ha életmód-változtatással is összekötöd, ezt a torna feltalálója, Aviva Gabriella Steiner is hangsúlyozza. Fogyassz sok lúgosító táplálékot, nyers és párolt zöldségeket, és mérsékeld vagy hagyd el az állati eredetű táplálékokat. Saját megfigyelésem, és sok visszajelzés megerősíti, hogy  a vegán étrend hatására megszűnnek az erős menstruációs görcsök, és alig veszed észre ezt a néhány napot.

 A teljes kimaradás esete

 Nem ritka jelenség, és minden korosztályt érinthet, hogy hónapokra is kimarad a menstruáció. Elsőként gondolj vissza, nem történt-e megrázó esemény, komoly stressz az életedben a közelmúltban! A lelki zűrök a ciklusodon is éreztetik hatásukat. Ilyenkor megoldást nyújt a Bach-virágterápia, segít visszanyerni a lelki egyensúlyt, ezzel párhuzamosan a menstruáció is helyreáll.

Szintén a stressz kategóriába tartozik a fizikai megterhelés. Lehet, hogy túl sokat edzettél mostanában, nem hagytál regenerálódási időt? Ekkor a szervezeted azt az életfunkciót állítja le, amely nem létfontosságú: például a ciklusodat. Hagyj időt a feltöltődésre, ne legyen lelkifurdalásod, ha néhány hétig hanyagolod a kemény edzéseket, és csak sétálsz, jógázol! Hálás lesz érte a hormonrendszered.

Ugyanígy stresszt jelent az éhezés, még ha nem is teljes kalóriamegvonást jelent. A drasztikus fogyókúra során úgy érzi a tested, ha nem kapja meg a fontos tápanyagokat, akkor potenciális gyermekvállalás is kockázatos. Tehát nem fogja az ehhez szükséges hormonokat termelni. De ha a közeljövőben nem is tervezel babát, akkor se hagyd annyiban, hogy nincs menstruációd! Az egész szervezet működésére negatív hatású a hormonhiány. Csontritkuláshoz, anyagcsere-zavarokhoz vezet. Táplálkozz teljes értékűen, legyél elég fontos magadnak ahhoz, hogy helyreálljanak a hormonjaid.

Szólj hozzá!