Galgóczi Dóra blogja

Ne harcolj a betegséggel!

2019/11/09. - írta: Galgóczi Dóra

Gyakran hallani ezt a mondatot: leküzdöm a betegséget!  Azonban, ha harcként értelmezzük a gyógyulás folyamatát, ez a hozzáállás késlelteti a javulást. Az egyes betegségek soha nem véletlenül alakulnak ki, és nem csak a helytelen életmód tehető felelőssé. Az életről alkotott kép, a fel nem dolgozott sérelmek, az elakadások jelenhetnek meg testi szinten is.

 rajz.jpg

A harc negatív gondolatokkal károsít

Ellenségként gondolni egy, a testünkben zajló folyamatra, alapjában dönti meg a gyógyuláshoz vezető út sikerét. Amikor haragot, indulatot, támadó reakciót képzünk a betegséggel szemben, ez feleslegesen terheli az idegrendszert. Az ellenálló képesség csökken, éppen úgy, mint bármilyen stresszhelyzetben. A sejtek a „harcolj, vagy menekülj” állapotába kerülnek, és nem csak az alapbetegség hatalmasodik el, de újabb probléma is felütheti a fejét.

Gyakori jelenség, hogy amikor műtéttel eltávolítják a panaszt okozó szervet vagy annak egy részét, az átmeneti javulás után előbb-utóbb ismét kiújul a betegség. Holott az operáció tökéletesen sikerült, és az utógondozás is az orvos utasításainak megfelelően történt. Mi okozza a visszaesést? Leginkább a betegség mögöttes tartalmának figyelmen kívül hagyása. A gyógyszereket, táplálékkiegészítőket is kétféle hozzáállással lehet szedni. Az első, amikor fegyverként tekintünk rá, mely leküzdi az ellenséget, a kórokozót. A másik gondolat, ha eszköznek, segítségnek fogjuk fel, mellyel békét és egyensúlyt teremtünk a testünkben. Az utóbbi gondolata gyorsítja a gyógyulást.

A betegség soha nem rajtunk kívül álló sorscsapás. Ha szembefordulunk vele, akkor úgy teszünk, mintha saját szervezetünkkel harcolnánk. Ez a legtöbb autoimmun probléma alapja, és gyakran előfordul, ha egész életünkkel nem vagyunk harmóniában. Ilyenkor a betegség figyelmeztető jel, és – bármilyen furcsán hangzik – bizonyos szempontból örülhetünk is a megjelenésének. Mert ha nem alakul ki most, akkor később sokkal súlyosabb formában jelentkezhet.

 Ellenségben meglátni a barátot

 A javuláshoz vezető fontos lépés, ha átprogramozzuk gondolkodásunkat a harcról a megértő figyelemre. Kurt Tepperwein, a neves természetgyógyász és terapeuta részletesen vizsgálta a különböző betegségek kialakulásának okát. Számos példával megerősítve összegyűjtötte az egyes szervekhez és azok működési zavaraihoz társuló jelentéseket.

A gyulladások gyakran akkor alakulnak ki, ha akut szellemi vagy testi megterhelés alatt állunk. A diabétesz a szeretet nyújtásával és elfogadásával kapcsolatos gátakra hívja fel a figyelmet. Ízületi panaszok lépnek fel, ha nem tudunk továbblépni egy-egy akadályon, és túlzottan rugalmatlanul állunk hozzá az élet változásaihoz. A pikkelysömör a közelség, gyengédség hiányát jelzi, félelmet a megbántástól, elzárkózást a lehetőségek elől. A felhalmozódott harag, az agresszív indulatok reumatikus panaszokban nyilvánulhatnak meg.

A székrekedés gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt utalhat az elengedéssel kapcsolatos nehézségekre. Hasmenés minden szervi ok nélkül is felléphet, ha egy problémával nem akarunk szembenézni, hagyjuk, hogy megtörténjenek velünk a dolgok. A krónikus vastagbél-gyulladás az érvényesülési törekvések hiányát jelzi, ez előfordulhat a munkahelyen, de családon belül is. Az allergiák elnyomott indulatok kapcsán kínozhatnak, és a túlérzékenység megnyilvánulási formája is lehet. Asztmás panaszok azoknál gyakoriak, akik úgy érzik, nem tudják kellőképpen kifejezni igényeiket, nem mernek kiállni az álláspontjuk mellett, és átlagon felüli a szabadság iránti vágyuk.

 Mit tegyünk küzdés helyett?

 Az orvosi kezeléssel párhuzamosan érdemes megkezdeni a betegség üzenetének értelmezését. Vajon miért éppen nálunk, éppen ekkor lépett fel? A genetikai és életmódra vonatkozó okok mellett szinte mindig meg lehet találni a pszichológiai jelentést is. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, a következő lépésekkel számolhatunk:

  • kismértékű működési zavar keletkezik szervezetünkben
  • hirtelen fellépő gyulladás, fertőzés lép fel
  • ha ezzel sem törődünk, krónikus panasz alakul ki
  • súlyos szervi elváltozások jelentkeznek
  • ezt is figyelmen kívül hagyva, akár életveszélyes állapottá változik a betegség

A megoldáshoz vezető úton kérdezzük meg magunktól: mi az a terület, melyen változtatnunk kéne, de eddig túlzott óvatosságból nem vállalkoztunk rá? A kapcsolatainkat is érdemes megvizsgálni, az elfojtott haragot konfliktuskezeléssel rendezni, a megalkuvás helyett az önérvényesítést gyakorolni. Amint felismerjük, milyen háttérbe szorított problémánkra világít rá a betegség, attól a pillanattól kezdve már nem tekintünk rá ellenségként. Mindössze egy üzenetet hordozó jelnek fogjuk fel, és amint értelmezzük a jelentését, a testi szinten zajló kezelés eredményessége megsokszorozódik. Dr. Wayne W. Dyer számos könyvében foglalkozik a témával, és legérdekesebb esetét írja le példaként. Végstádiumban lévő daganatos betegségben szenvedő hölgy épült fel alig hihető módon, amikor megértette, milyen életterületén kell változtatnia, hogy harmóniába kerüljön a szervezete. Azóta előadásokon, konferenciákon tanítja a betegség helyes értelmezésének módszerét.

Szólj hozzá!

Mit (t)egyél, ha alulműködik a pajzsmirigyed?

2019/10/22. - írta: Galgóczi Dóra

Egyre gyakoribb probléma a pajzsmirigy alulműködés, és sokáig szinte tünetmentes maradhat. Kialakulásának pontos okát nem mindig lehet kideríteni, de szerencsére a kezelés hatékony.

 thyroid-diet.jpg

Mit nézess a laborban?

 Ha háziorvosnál történik a vérvétel, ő csak a TSH értéket nézi – ebből is lehet következteni a pajzsmirigy állapotára, de nem ad teljes képet.

Fontos tudni, hogy a laborban megadott TSH határértékek lehet, hogy nálad nem mérvadók. Rendszerint a 4 alatti értéket még normál tartománynak veszi a labor, ám vannak állapotok, amikor jobb, ha alacsonyabban marad a TSH – ilyen például a babatervezés időszaka. Ekkor lényeges, hogy a TSH 1 és 2 között maradjon. Ellenkező esetben nehéz vagy lehetetlen lesz a fogantatás, és ha mégis létrejön a várandósság, megnövekszik a vetélés veszélye.
Ha emelkedett TSH értéket kapsz, menj endokrinológushoz további vizsgálatra. Ő megnézeti a T3 és T4 értéket, valamint az anti-tpo értéket is – ez utóbbi utal arra, vajon nem autoimmun eredetű-e a problémád. Ha szükséges, ultrahang vizsgálatra is elküld.
A kapott értékek alapján orvosod megállapítja a szükséges kezelést. Ne riadj meg, ha gyógyszert is felír – ez pótolja a hiányzó hormonmennyiséget mellékhatások nélkül.

 Több oldalú kezelés

 A gyógyszeres terápia lényege, hogy pajzsmirigy alulműködés esetén mesterségesen kell bejuttatani a hormont a szervezetedbe. Már néhány hét alatt helyreáll az érték. Ezután fontos a rendszeres kontroll, hogy orvosod meggyőződjön a gyógyszermennyiség helyes beállításáról. A későbbi vérvételek eredménye szerint meghagyja az eredeti mennyiséget, illetve növeli vagy csökkenti szükség szerint. Ha autoimmun eredetű az alulműködés (Hashimoto-betegség), akkor egyéb gyógyszerre is szükség lehet.

Emellett természetes módszerekkel és étrendkiegészítőkkel is segítheted pajzsmirigyed egészségét. Érdemes napi 100 mikrogramm szerves szelént szedned, ezt patikában recept nélkül megvásárolhatod. A jód kiegészítésénél fontos tudni, hogy ha nem autoimmun állapotról van szó, vagyis jó az anti-tpo értéked, akkor hasznos a jódbevitel: akár tabletta, akár szárított alga formájában. Azonban Hashimoto-állapot esetén az orvosok nem ajánlják a jódot, és ha multivitamint vagy várandós vitamint szedsz, a jódmentes változatot válaszd.
A ragadós galajfű tea is jól szabályozza a pajzsmirigy működését. Napi egy bögrével fogyassz a leforrázott, egy teáskanálnyi teafűből készített teából.

A felsorolt kiegészítőknél vedd szó szerint a kiegészítés szót: ne pótold vele saját elhatározásodból a gyógyszert, hanem a hatás megerősítésére, a pajzsmirigy természetes segítségére használd. Ha egészen enyhe az alulműködés és nem befolyásolja az egészségedet, orvosoddal egyeztethetsz a gyógyszer szedéséről vagy esetleges elhagyásáról. Terhesség esetén főként ragaszkodj az orvosi véleményhez!

 Az étrend sem mindegy

 Autoimmun pajzsmirigy elégtelenség esetén mindenképpen javasolt, de “sima” alulműködésnél is ajánlott a gluténmentes étrend. Tehát vagy otthon süsd a kenyeret gluténmentes lisztből (hajdina, köles, rizs, kukorica lisztek, illetve készen kapható keverékek), vagy vásárolj gluténmentes kenyeret a nagyobb élelmiszerüzletekben. Valamivel drágább a hagyományos kenyérnél, de ennyit megér az egészséged. Már ropi, keksz, nápolyi is kapható gluténmentes változatban.

A gabonafélék közül fogyaszthatod a főtt rizst és barna rizst, a hajdinát, guinoát, zabpehelyből pedig a csomagoláson feltüntetett gluténmentes feliratút. Kölest mértékkel egyél, túlzottan sok köles nem kedvez a pajzsmirigynek, de olykor nyugodtan illeszd az étrendedbe.
A burgonya és édesburgonya is ajánlott, és mindenféle párolt zöldség. Kerüld viszont a hozzáadott zsírokat és olajokat – a pajzsmirigy állapotán leginkább a teljes értékű, alacsony zsírtartalmú növényi étrend segít. Időnként tarthatsz nyers napokat is, ilyenkor egész nap nagy mennyiségű gyümölcsöt, turmixot, zöldséget, salátát fogyassz, egy kevés olajos maggal kiegészítve.

A paradió a pajzsmirigyed barátja: rendkívül gazdag szelénben, már napi 1-2 szem fedezi az ajánlott mennyiséget.

A mozgásról ne feledkezz meg, főként, mivel az alulműködés esetleges súlygyarapodással jár, amit jobb megelőzni rendszeres testedzéssel. A pajzsmirigy az anyagcseréd szabályozója, és legjobb, ha kombinálod az aerob edzést az ellenállásos edzéssel, hogy kiegyensúlyozd az anyagcserét. Például futás + súlyzós edzés, vagy ha ez megterhelő kezdetben, akkor gyaloglás + gimnasztika, torna.

A pajzsmirigy betegség lelki hátterében szerepet játszanak a ki nem mondott, visszafojtott érzések, az elnyomottság érzése. Próbáld kommunikálni mások felé, mit érzel, még akkor is, ha esetleg véleménykülönbség alakul ki. Az asszertív kommunikáció gyakorlása jó ötlet – ez az arany középút az agresszió és a túl szerény visszavonulás között.

Szólj hozzá!

5 finom és egyszerű szendvicskrém

2019/10/12. - írta: Galgóczi Dóra

A boltban kapható kencék nagy része nem túl egészséges, és hosszú távon meg is unhatod őket. Készíts inkább otthon kenyérrevaló krémeket!

guacamole.jpg

 Kukoricás kence

Párolj meg kevés vízen 20 dkg fagyasztott csemege kukoricát. Kicsit várj, míg langyosra hűl, majd botmixerrel pépesítsd (egy kis vizet hagyj rajta, amiben pároltad.) Keverj hozzá egy mokkáskanál sót, kevés őrölt pirospaprikát és kávédarálón megőrölt szezámmagot! Így rostokhoz, fehérjéhez és kalciumhoz is hozzájutsz.

 Zöldborsós krém

Hasonlóan készül, mint a kukoricás, csak itt a pépesített borsóhoz darált lenmagot keverj. Kevés mustárral ízesítsd, és pár csepp citromlevet is adj hozzá!
A zöldborsó értékes aminosavakban gazdag, és hosszabb időre jóllakottságot eredményez. Az inzulinháztartás szempontjából is kedvező zöldség.

 Babpástétom

Előző este áztass be 15 dkg babfélét (lehet fekete bab, fehér bab vagy mungóbab is.) Másnap főzd puhára – de ha időhiányod van, akkor lecsepegtetett konzerv babot is használhatsz.
Mixeld homogén masszává kevés vízzel, és ízesítsd őrölt köménymaggal, sóval, esetleg fokhagymaporral, kurkumával! A babok rezisztens keményítőt tartalmaznak, mely szabályozza a vércukorszintedet. A bélflórád szempontjából is előnyös a babpástétom. Ha még nem szoktál hozzá a hüvelyesek rendszeres fogyasztásához, kezdd kisebb mennyiséggel.

 Avokádókrém

Bár a messziről szállított zöldségek helyett jobb, ha helyben termesztettet használsz, azért olykor beleférhet az étrendbe az avokádó.
Érett példányokat válassz, vagy ha még keményebb, akkor hagyd pár napig a konyhapulton, míg puhább lesz.
Vágd félbe az avokádókat, kapard ki a belsejét és villával nyomkodd össze. Adj hozzá kevés fokhagymaport vagy zúzott fokhagymát, és késhegynyi borsot. Pirítós kenyérre kenve, vagy zöldséghasábokhoz mártogatósként is kiváló.

 Karfiolos kenőke

A rózsákra bontott karfiolt mosd meg, és főzd puhára enyhén sós vízben. Botmixerrel pépesítsd, és adj hozzá sörélesztő pelyhet, őrölt pirospaprikát és darált szezámmagot. Ha szereted, kevés őrölt borsot is tehetsz hozzá.
Szendvicsfeltétként is finom, de ha kicsit hígabbra készíted, akkor rakott ételek öntetjeként, vagy tésztaszószként is megállja a helyét.

 

 

Szólj hozzá!

Dőlj hátra egy kicsit néha!

2019/10/02. - írta: Galgóczi Dóra

Ha nagyon erősen vágysz egy célra, minden erődet beveted, hogy elérd. Aztán ha nincs siker, még tovább hajtod a dolgot, miközben magad és a világot okolod. Holott lehet, hogy másra lenne most szükséged.

img_2496.JPG

 Céltudatos vagy tudatalattis?

 Az akarás olyan érzés, ami azonnal feszültséget kelt. Összeszorul a szíved, a gyomrod, az ökleid. A stressz-szinted is megugrik. Lepergeted magad előtt, mi lesz, ha nem éred el a célodat. Ez még több tettre sarkall, ám legtöbbször a tettek közben is az lebeg előtted, jaj, mi lesz, ha…!

Természetesen nagyon jó, hogy minden tőled telhetőt megteszel. Egyészt, így nem tehetsz később szemrehányást magadnak, hogy nem voltál elég alapos és kitartó. Másrészt nyilván az esélyeid is növekednek, ha megteszed a szükséges lépéseket. Tedd is! Közben nem feledve egy apró tényt, hogy nagy részt rajtad múlik a dolog, de kis részben feletted áll. Van úgy, hogy bármit csinálhatsz, mégsem érsz célba. Van úgy, hogy az a legjobb tett, ha nem teszel semmit.

Fontos, hogy felismerd, mikor jön el az a pont, amikor felemeled a kezeidet, hogy oké, eddig tartottam én, most már jöjjön a sors, Isten, vagy ki miben hisz. De egészen materiális háttere is van ennek: ha egy lépést hátrálsz, ha fellélegzel, az eddig lekötött energiáid felszabadulnak. Olyanok is, amiket eddig észre sem vettél.

 A hátralépés nem feladás!

 Szó sincs róla, hogy ha valami nem sikerül, akkor vedd úgy, hogy már nem is fog! Inkább csak próbáld madártávlatból szemlélni. Mert lehet, hogy eddig annyira szorítottad, olyan közel voltál hozzá, hogy nem láttad a lényegét. Mint mikor egy fényképet néznél úgy, hogy az orrod hegye is hozzáér. Ugye, hogy így nem látsz belőle szinte semmit?
Ha viszont távolítod a szemedtől, mindjárt kirajzolódik a kép. Talán most is erre van szükséged. Nézd meg a célod környezetét is! Egyáltalán: mi motivál, hogy elérd? Mások véleménye? Vagy, mert ez a szokás? Vagy imponálni akarsz ezzel valakinek?
Vagy, mert jobban éreznéd magad tőle. Mert úgy érzed, kiteljesedne vele az életed. Mert örömöt szereznél vele annak, aki igazán fontos neked.
Jó, ha szépen összeszeded, akár le is írod ezeket a szempontokat. Még az is lehet, hogy rádöbbensz: jé, hát én nem is ezt akarom igazán!

De lehet, hogy még jobban megszereted a célodat, még inkább magadénak fogod érezni. Hagyod, hogy egy kicsit ő is beszéljen hozzád. Akar-e kapcsolódni, akar-e veled lenni? Hogy éreznétek magatokat így, együtt?

 Van élet a célodon kívül is

 Van, és éld meg! Fogd kézen a célodat, menjetek egymás mellett. Nem ő van elől és te hajszolod. Együtt sétáltok a fasorban, együtt úsztok a tóban, együtt szórtok havat a fák ágairól.

Ott van veled, de most úgy, hogy szinte észre sem veszed. Puhán lépdel, vigyáz rád. Közben néha el is feledkezel róla. Mert olyan jó reggel kitárni az ablakot, olyan jó megsütni egy meggyes lepényt. Érezni anyagot, formát, itt és most. Végre nem előre nézni, hanem csak úgy: lenni.

Nehéz, tudom. Nehéz a csak úgy létezés. Megszoktad, hogy mindig valamit valamiért. És, hogy amit teszel, annak kézzel fogható haszna kell legyen. Különben mit sem ér, és mit sem érsz.
Pedig vannak helyzetek, amikor ennek van a legtöbb haszna. Ne törődj semmivel. Adj magadnak időt, szeretetet, odafigyelést. Látszólag nem történik semmi. Látszólag csend van. De ebben a csendben történhetnek olyan dolgok, melyek máskor sosem. Még meglepődhetsz a végén. Nem feszültél, nem gondoltál rá – és akkor, ott, utolér a célod. Ő ér utol téged, nem te őt.v

Szólj hozzá!

A test egy ideig csendben tűr

2019/09/17. - írta: Galgóczi Dóra

Hihetetlenül nagy tolerancia jellemzi a testünket. Ez egyfelől jó, mert nem leszünk azonnal betegek, másfelől rossz, mert alattomosan zajlanak az egészségedet romboló történések.

 body_1.png

Hozzáedződni az ártalmakhoz

 Már a babakocsiban kezdődik. Anyuka fehér lisztes kiflivéget ad a másfél éves szeme fényének kezébe. Hogy rágcsálhassa útközben, hogy ne unatkozzon, hogy nehogy éhezzen míg hazaérnek a bevásárlásból.

Az oviban folytatódik. Reggel a látványpékségből gyors reggeli, mert otthon nem maradt rá idő. Délután az anyukák, mintha egyen-mintát követnének, felsorakoznak az ovi kapujában, ki-ki pogácsás papírzacskót szorongatva. Hogy ha kijön a csemete, rögtön legyen élelem, aztán jöhet a játszóterezés.
Az iskolába jó esetben csomagolt tízórait visznek, de sokszor marad a sulibüfé, a kakaós csigával. Aztán, kamaszodva, reggel nyitáskor beviharzanak a boltba, nem ám magos zsemléért, hanem energiaitalért. Mert tizenkét évesen nem lehet túlélni a napokat enélkül.
Felnő a gyermek, munkába áll, ismét előkerül a mozgólépcsős péksüti reggelente, és a pizzafutár estére. Igen, értem én, kevés az idő, nagy a rohanás. De két banánt meghámozni körülbelül annyi időbe telik, mint néhány lekváros falatkát bekebelezni.

Közben, egyelőre láthatatlanul, történik ez-az. Kis fáradékonyság, kis hajhullás, kis székrekedés. Sebaj, vannak rá bogyók a patikában.

 A szervezet próbál védekezni

 Az emésztőrendszerbe kerülő, élelmiszernek hívott, valójában testidegen anyagok ellen igyekszik megvédeni magát a szervezeted. A nyelv, a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyáján egy plusz réteg képződik, nehogy gyorsan a véráramba kerüljön az adalékanyag, a cukor, az ízfokozó. Ezáltal viszont a fontos tápanyagok felszívódása is csökken. Kialakulnak a hiányállapotok, először enyhébb, majd látványosabb tüneteket okozva.

Az ízlelőbimbók működése fokozatosan csökken, így ha valaki agyonsózott- és fűszerezett ételekhez szokik hozzá, a normál ízesítésű táplálékokat már nem találja finomnak. Ördögi kör alakul ki, egyre több ízesítést kíván az illető, és egyre eltávolodik a természetes ízektől. 

Ugyanígy, a mozgásszegény életmód is veszélyes láncolatot indít el. Kezdetben még csak egyszerűen nincs kedved sportolni. Fáradtan érsz haza, legjobb ilyenkor egy órát tévézni a fotelben. Pedig ha rászánnád magad, képes lennél kocogni, tornázni. Később már nem lennél képes. Mert a tartós mozdulatlanság ízületi panaszokat, csontritkulást, magas vérnyomást okozott. Hát hogy gondolhatja bárki, hogy fájós derékkal, szédelegve nekiállsz edzeni? Most úgy védekezik a szervezeted, hogy fájdalommal jelez: ne terheld. Innen már nehezebb a visszaút, de a jó hír, hogy el lehet még indulni.

 Ne tedd magad próbára

 Mert nem vagy kísérleti alany. Még akkor sem, ha a kísérlet egy ideig jól esik. Nem kell odafigyelni az étrendre, a mozgásra, és lám-lám, mégsincs semmi bajod. Meg hát nagyapád is szalonnát evett fehér kenyérrel és százkét évig élt, nem igaz?

A tested sokmindent kibír, de jobban örülne neki, ha nem kellene próbára tenned. Ne kelljen tünetekkel üzenni, hogy elég volt. Amikor még (látszólag) semmi bajod, akkor is lehet, hogy rossz úton jársz. De ezt úgyis tudod. Tudod, hogy fehérliszt helyett teljes őrlésű, tudod, hogy csoki helyett aszalt szilva. Tudod, hány kalóriát éget egy óra úszás, és azt is, hogy autó helyett olykor mehetnél busszal vagy gyalog. Igen, még a buszozás is jobban megmozgat, mint az autó. Ráz a busz, önkéntelenül mozognak az izmaid. Leszállsz, felszállsz, átszállsz, közben gyalogolsz. A legrosszabb helyzet az egyhelyben ülés.

A lényeg, hogy ne nyugodj bele abba, ha még nem kiabálnak a tünetek. Vagy, ha már megjelentek, ne törődj bele, hogy együtt kell élned velük. Még akkor sem, ha elmúltál hatvan-hetven- vagy még több éves. Nincs olyan panasz, ami egyenesen következne az életkorból. Persze, használódnak a szervek, de nem kell teljesen elhasználódniuk.
A változás ideális időpontja a MOST.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Amikor túl sokat élsz kifelé

2019/09/02. - írta: Galgóczi Dóra

Szinte kényszert érzel arra, hogy naponta többször posztolj valamit a közösségi oldalakon. Részt veszel olyan eseményeken is, amelyek nem is érdekelnek. Mutatni akarod magad a külvilágnak, különben azt hinnéd, nem is létezel.

 phone_2.jpg

Mások tükrébe nézve

 Amikor lájkvadászként szorongva várod, hányan kedvelik egy-egy bejegyzésedet, fotódat, akkor elvesztetted a belső tükrödet. Kívülről jött, ráadásul hamis megerősítésekkel próbálod feljebb tornázni az önbizalmadat.
Inkább kérdezd meg magadtól, hol vesztetted el? Hiszen ha az önbizalom ott lenne benned, akkor szinte mindegy, vajon reagálnak-e a bejegyzésekre, vagy észreveszik-e az utcán, hogy vadonatúj sárga sort van rajtad.

Jó, ne legyünk álszentek, egy-egy őszinte dicséret mindig jólesik, és ez így van rendjén. Örülj neki, köszönd meg kedves mosollyal. De táplálkozz belőle sokáig, és ne kelljen másnap egy újabb elismerésre várnod.

Legnagyobb bajom a sok szelfivel, hogy pont visszájára fordul a cél. Mert aki kiteszi magáról, jópontokat vár cserébe. Holott túltelítődik a pohár, és ellenérzést szül az egész. Jómagam simán leállítom valakinek a követését, aki nap mint nap szelfiket tesz az oldalára. Néha én is szoktam – legfeljebb évszakonként egyet. Amikor tudom, az a kép tényleg én vagyok, ahol valami megérintett, amiért az a pillanat fontos volt. De Isten ments’, hogy ebből szokás legyen. Azt hiszem, akkor leállítanám a saját magam követését is.

 

Ha lemaradsz, kimaradsz?

 Voltak évek, amikor elég sok rendezvényen önkénteskedtem. Jól esett, tudtam, hogy számítanak rám és számít, amit csinálok. Aztán egyszer csak elég lett. Annyira, hogy kijelentettem, hetekig ki sem mozdulok sehová, legfeljebb a közértig.

Lehet, hogy azért jársz el sok helyre, mert ezzel hozzátehetsz valamit a világhoz, ez volt az én célom is. Lehet, hogy azért veszel részt sokmindenben, mert félsz, hogy ha nem vagy szem előtt, akkor elfelejtenek. Ha ez az indokod, akkor kérdezd meg magadtól: vajon tényleg fontos, hogy ezekkel az emberekkel kapcsolatot ápolj? Részei az életednek, nem csak úgy, hogy egymás mellett álltok, néhány szót váltva, hanem tényleg érdeklitek egymást? Mert ha nem, akkor ugyan miért zavarna, ha elfelejtenének. Inkább örülj neki, mert kevesebb, de igaz barát ezerszer többet ér, mint egy halom alig-haver.

Úgy szoktam elképzelni, hogy az embert körülveszi egy burok. Nem kell aurának hívni, egyszerűen csak egy felhőszerű, áttetsző képződmény. Vannak határai, jól láthatók. Azoknál viszont, akik folyton posztolnak és folyton részt vesznek és folyton „látszanak”, ez a burok túlzottan áteresztő. Eltűnnek a határai, bárki ki-be sétálhat rajta. A burok tulajdonosa pedig lassan sérülékennyé válik.
Alakítsd hát olyanná a burkodat, hogy csak az férhessen hozzád, akit a szíved is vonz. A többiek meg maradjanak szépen kívül.

 „Ha túl sokat élsz befelé, elveszíted a kapcsolatod a külvilággal. Ha túl sokat  élsz kifelé, elveszíted a kapcsolatod önmagaddal.”

 

 

 

Szólj hozzá!

Hormonális problémákra reflexológia!

2019/08/29. - írta: Galgóczi Dóra

Inzulinrezisztencia, termékenységi gondok, pajzsmirigy alul- vagy túlműködés. Egyre gyakrabban előforduló állapotok ezek, és szándékosan nem írom azt, hogy betegségek. Mert nem azok. Kezelhető állapotok, ha kell, orvosi segítséggel, de mindenképp természetes megoldásokkal kiegészítve.

 horm.jpg

A talpadon ott van az egész tested

 Akár egy térkép, olyan a talpad – minden szerveddel kapcsolatban áll. Az egyes talppontokat masszírozva az annak megfelelő szerv működésére hatunk. A veséid, a májad, a hasnyálmirigyed és a petefészked területei is jól körülhatároltan megtalálhatók a talpaidon. Ezt már az ókorban felfedezték, és azóta is világszerte használják a reflexológia módszerét. Orvosok által is elismert gyógymód, melyhez nem kell más, mint a talpaid és egy hozzáértő reflexológus terapeuta. Lehet, hogy már meglévő diagnózissal és leletekkel érkezel, lehet, hogy még csak bizonytalan panaszaid vannak és nem kezdted el a kivizsgáltatást. Egy biztos: én úgy fogadlak, hogy nem zárom ki az orvosi kezelést, sőt! Ha úgy látom, erre is szükség van, javasolok neked megbízható orvost is – miközben a gyógyulás sikeréért felajánlom a talpreflexológiát.

Ha már minden vizsgálatod megvolt, de nem teljes a siker, akkor a természetes gyógymódok lehetnek azok az indítókulcsok, melyek megnyitják a kaput a gyógyulásod felé.

 Jelez a talp, hol van a baj

 Az első alkalom minden esetben egy állapotfelmérés, melynek során megbeszéljük, mik a pontos panaszaid, mióta tartanak, milyen kezeléseket kaptál eddig. Elmondod, milyen étrendet követsz, mozogsz-e rendszeresen. Voltak-e korábbi betegségeid, problémáid? Szedsz-e valamilyen gyógyszert?
Ezek a kérdések azért fontosak, mert nélkülük olyan lenne, mintha elindulnánk napfelkeltét nézni éjfélkor.

Legközelebb már megkezdjük a reflexológiás kezelést, először itt is állapotfelmérés történik, de ekkor már főként nem te beszélsz, hanem a talpad. Minden szervnek megfelelő területet masszírozok, közben szólsz, ha valahol fájdalmat érzel. Emellett én is érzem, ha valahol lerakódások vannak, ekkor megváltozik az adott talpterület szerkezete. Nagyon jól nyomon követhető ez, sokszor a vendégem még nem is említi, hogy a laborvizsgálat pajzsmirigy rendellenességet igazolt, de már érezni, hogy az adott talppontokon elváltozás van, olykor fájdalmas is a nyomása. Ne ijedj meg, ez sosem túl erős fájdalom! A talpmasszázs nem attól hatékony, hogy a vendég leugrik fájdalmában a masszázságyról. Hanem csak érzékenységig megyünk el, ez is elég a változások beindításához.

A következő kezeléseken is sor kerül az összes terület kezelésére, de ekkor már célirányosan a problémás szervnek megfelelő talppontokon hosszabban időzünk és többször visszatérünk rá. Ahogy előre haladunk a terápiában, az adott talpterület érzékenysége csökkenni fog, és ezzel párhuzamosan a neki megfelelő szerv is visszanyeri egészségét.

 Kisiklott hormonok újra egyensúlyban

 A nőgyógyászati problémáknál sok esetben a női hormonok egyensúlytalansága a gond. A reflexológia során az agyalapi mirigyre is hatunk, ez a karmestere a nemi hormonok termelésének, szabályozásának. Emellett fontos a szerepe a petefészkeknek, ezt szintén masszírozzuk. De a méh állapotán is javít a kezelés, erősödik a méhnyálkahártya, befogadóvá válik és javul a szerkezete.
Férfiaknál a prosztata egészségét javítja a masszázs, hatékonyabb lesz a spermiumtermelés és a tesztoszteronszint kiegyensúlyozódik.

Az inzulinrezisztencia a diabéteszt megelőző állapot, fontos, hogy időben meginduljon a kezelés. A helyes étrendre is kapsz javaslatokat, emellett a talpadon a hasnyálmirigyre is hatunk. De a mellékvesét is kezeljük, hiszen sok esetben a mellékvese-kimerültség az egyik oka a vércukorproblémáknak.
Ha már kialakult diabétesszel élsz együtt, a természetes gyógymódok elejét veszik a szövődményeknek, és sok esetben – orvosi ellenőrzés mellett! – csökkenhet az inzulinigény vagy a gyógyszermennyiség.

A pajzsmirigyhormonok termelése is szabályozódik, részben a hipofízis talpterületének kezelésével, részben magának a pajzsmirigy területeinek masszírozásával. Emellé is kapsz tanácsokat, hogy milyen ételeket érdemes fogyasztanod, melyeket ajánlott elhagyni, és milyen étrendkiegészítőkkel támogathatod a pajzsmirigyed működését.

Heti egy kezelés, néhány héten keresztül folytatva már kimutatható eredményt szokott hozni. Ha szeretnéd kipróbálni, várlak szeretettel (de ha másik megbízható kollégát választasz, nem sértődöm meg �)

Az elérhetőségeimen jelentkezhetsz időpontért:

 Natúrszirom természetgyógyászat:

http://naturszirom.hu/

 Több mint életmód Facebook oldal:

https://www.facebook.com/T%C3%B6bb-mint-%C3%A9letm%C3%B3d-1141399102662905/

 

 

Szólj hozzá!

Megvigasztalod magad egy csokival

2019/08/21. - írta: Galgóczi Dóra

Bánatodban, mert ha már úgysem sikerült a fogyókúra ebben a hónapban sem, akkor legalább valami örömöd mégiscsak legyen. Hogy utána jön a lelkiismeretfurdalás, és még plusz két kiló? Az valahogy most kiesik, mintha egy rolót engednének le az agyadban.

csoki.jpg

Nehéz, nehezebb, még nehezebb

 Fogyni, hízni, izmosodni, több vitamindúsat enni, korábban lefeküdni, elkezdeni edzeni. Mindenkinek az a legnehezebb, ami az ő aktuális problémája. Nem szeretem ez esetben sem a licitálást.

„Jó neked, hogy olyan vékony vagy, bár adhatnék neked tíz kilót!” – mondja a duci, közben fogalma sincs, hogy a csontsovány másik csak arra vágyik, hogy végre legyen rajta valami nőies gömbölyűség. És igen, neki épp olyan nehéz, vagy még nehezebb a testsúlynövelés, mint a túlsúlyosnak a fogyás.

Ezért teljesen felesleges azt gondolni, hogy csak te vagy ilyen szerencsétlen, és mindenki más szebb, boldogabb, egészségesebb. Talán magadba esel, amiért egy kisebb műtét vár rád, közben nem sejtheted, hányan irigyelnek a kórház folyósóján, hogy nincs is annyira komoly bajod, mint nekik.
De neked, ott, akkor a saját problémád a legrosszabb, és ez érthető és igaz. A te félelmed, a te fájdalmad, a te bizonytalanságod. Nem veheti el senki egy legyintéssel, hogy „Bezzeg én…”

 Szurokba ragadt lábak

 Ilyesmi érzés, amikor már hosszú ideje küzdesz valamiért, és mégsem sikerül. Lépsz egyet végre, de a másik lábad mintha beragadt volna a szurokba, képtelen vagy haladni. Ha végre elérsz egy kisebb célt, valami közbejön és visszaránt talán még rosszabb helyzetbe, mint előtte voltál.

Ilyenkor vagy nagyon összeszeded magad, és a kudarc még több erőt ad, vagy – és ez a gyakoribb – végleg elkeseredsz és jönnek az ál-vigaszok. Fogyókúránál a csoki, egészségesebb étrendi törekvésnél egy olajban tocsogó gyorskaja, sportolási próbálkozásoknál két óra kanapén heverés. Mert csak te vagy ilyen szerencsétlen, és már úgyis minden mindegy.

Mindegy is lehetne, ha nem lenne a másnap. Amikor felkelsz és cseppet sem érzed magad jobban a tegnapi csokitól, junk foodtól, lustálkodástól. Hát neked még a vigaszok sem sikerülnek. Francba velük, fel sem kelsz inkább egész nap. Amikor úgy érzed, az egész világ összeesküdött ellened, akkor hagyj egy kis időt az önsajnálatnak. Még csoki sem kell hozzá. Mert ha már a világ (szerinted) nem szeret, legalább te szeresd magad egy kicsit annyira, hogy sajnálni is tudd. Hiszen akit nem szeretünk, azt nem sajnáljuk és vigasztalgatjuk, igaz? Hát most tedd meg. Öleld át magad gondolatban és sírhatsz is egy kicsit. Vagy nagyon.

 De aztán…

 Aztán valamivel jobb lesz. És újra belevágsz, csak most kicsit másképp. Talán úgy, hogy átgondolod, eddig miért nem sikerült. Lehet, hogy olyan irányt követtél, ami egyáltalán nem megfelelő neked, csupán egy séma. (Erről is írok a Legyél csak elég jó(l) – ha már nem vagy tökéletes című könyvemben.)
Vagy jó volt ugyan az irány, de nagyobb lépésekkel akartál haladni, mint ami jó lett volna, és aki túl gyorsan megy, az könnyebben felbukik.
Lehet, hogy egyszerűen csak elfáradtál és kell egy kis szünet, ami nem visszalépést jelent, hanem töltést a folytatáshoz.
Esetleg egyedül vagy a problémáddal, nincs aki segítsen, és ezért ilyen nehéz.

Úgyhogy:

  • ha kell, válts irányt
  • ha kell, lassíts az iramon
  • ha kell, tarts szünetet
  • és ha kell, kérj segítséget.

Minden gondolatod helyes, minden tettednek értelme van. Azért vagy Földlakó itt, hogy élvezd a legtöbb percét az ittlétednek – hát most kár lenne elszúrni.

Szólj hozzá!

Hogyan hat a Hold az egészségedre?

2019/08/16. - írta: Galgóczi Dóra

Ha előre felkészülsz a holdfázisok változásaira, jobb lesz a közérzeted és elkerülhetsz egyes panaszokat.

 A Holdat időről időre eltérő mértékben világítja meg a Nap fénye. A jelenség attól függ, hogy a Föld mennyire takarja el előle. Egy holdciklus mintegy 29 napig tart. Az első héten a bolygó jobb oldala fényes, ez a növekvő Hold időszaka. A telihold idején gömbölyűnek látod, majd a fogyó Hold periódusa következik, mikor C betűhöz hasonló formát vesz fel. Újhold idején hiába keresed a bolygót az égbolton, a Föld teljesen eltakarja előle a Nap fényét.

moon.jpg

Ám nemcsak a földfelszínre, de szervezeted egészére is befolyást gyakorolnak a holdciklusok. A tudományos magyarázatok összefüggést feltételeznek a gravitációs erők okozta apály és dagály, valamint a szervezeted jelentős részét alkotó vízmennyiség között.
Ismerd meg az egyes ciklusok és egészségi állapotod összefüggéseit, hogy megelőzd a súlyosabb panaszokat, és betegség esetén gyorsítsd a gyógyulást.

 Megújulás a Holddal

 Újhold idején, mikor egyáltalán nem látod a bolygót, szervezeted készen áll a pozitív változásokra. Előtérbe kerülnek a méregtelenítési folyamatok, ilyenkor érdemes belekezdened egy tiszítókúrába, akár gyümölcs- és zöldségdiéta formájában. A kiválasztó szerveid, a máj és a vese intenzíven szabadít meg a salakanyagoktól, és a nyirokrendszer működése is magasabb sebességre kapcsol. Túlsúlyodtól is ebben az időszakban szabadulhatsz meg könnyeben. Ha régóta fontolgatod, hogy bevezeted a rendszeres testedzést, most tedd meg, mert szervezeted ilyenkor alkalmazkodik leginkább a fokozódó terheléshez.  

Fájdalomküszöböd most a legmagasabb - ne halogasd felkeresni a fogorvosodat, és ha teheted, a műtétet is ekkorra időzítsd. A sebek gyorsabban gyógyulnak, kisebb mértékű hegesedéssel kell számolnod.
Az alternatív gyógymódokat is ezidőben ajánlott igénybe venned, joggal bízhatsz a terápia sikerében. Érzelmi életedet is a megújulás igénye jellemzi, nem riadsz vissza a kihívásoktól. Még a merészebbnek tűnő terveiddel is célt érsz, akár új munkahely, költözés vagy érdekes hobbi ötletét fontolgatod.

 Növekvő Hold – a hibák kijavítása

 Mikor D betűhöz hasonló alakúnak látod a Holdat, a sejtek anyagcseréje fokozódik, és a tápanyagok könnyebben beépülnek. Különösen figyelj étrended összeállítására, a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek kapjanak főszerepet. Tapasztalhatod, hogy rendszeresen szedett gyógyszereid erőteljesebben fejtik ki hatásukat, ez esetben beszéld meg a teendőket a kezelőorvosoddal.

A növekvő Hold időszakában feszültségtől, szorongástól szenvedhetsz, még észrevehető ok nélkül is. A relaxációs gyakorlatoknak most hasznát veheted, és a gyógyhatású készítményeket is érdemes kipróbálnod, mint a macskagyökér és a citromfű tartalmú teakeverékek vagy tabletták.

Meglepő hatást észlelhetsz, ha az impotencia tüneteivel küzdesz: a Hold ereje most újraéleszti szexuális teljesítőképességedet. Egyéb területeken is érvényesül a befogadás erősödése, ilyenkor sikeresebb a fogbeültetés, a kontaktlencséhez történő hozzászokás, de a gyógyfürdő-kúrát is ekkorra tervezd, hiszen a bőrödön keresztül most sokkal könnyebben felszívódnak az ásványi anyagok.

 Zavart keltő telihold

 Babonának gondolhatnád a teliholddal összefüggő megfigyeléseket, pedig nagyon is van igazságtartalmuk, hiszen ebben az időben bizonyítottan nagyobb az esélyed az érzelmi hullámzásokra, a balesetekre és a krónikus betegségek tüneteinek felerősödésére. A gravitáció hatásával magyarázott nyomás-változások nem kedveznek a zöldhályognak, mert a szemnyomás mértéke megemelkedik. Szív- érrendszeri panaszaid is súlyosabbak lehetnek, felszökhet a vérnyomásod, szívritmuszavart észlelhetsz. Minden szokatlan jelenség esetén fordulj kezelőorvosodhoz, mert fokozott ellenőrzésre lehet szükséged, esetleg a megszokott terápia módosításra szorul.

A biztonságosan alkalmazható fájdalomcsillapító legyen készleten a házipatikádban, mert számíthatsz az ízületi fájdalmak fellángolására. Készülj fel az álmatlanság kezelésére is, a komlótea hasznos segítség lehet. Ha teheted, kerüld el a fájdalommal járó beavatkozásokat.

A telihold előnyöket is tartogat számodra, hangulatodra a tettvágy lesz jellemző, régóta halogatott döntéseidet most könnyebben meghozod, és a sporthoz, házimunkához is nagyobb kedvet érzel.

 Fogyó Hold, csökkenő ártalmak

 A holdciklus utolsó negyedében a bolygó C betű alakjában tűnik fel az égen. Nemcsak a felszínének megvilágítása csökken, de a szervezetedet ért káros hatásoktól is ilyenkor szabadulhatsz legeredményesebben. Ha eddig hiába próbáltál leszokni a dohányzásról vagy a mértéktelen kávéfogyasztásról, most sikerrel járhatsz. Az egészségtelen táplálékok iránti vonzódásod is csökken, most könnyen hátat fordíthatsz a cukornak és a finomlisztnek.

Lelkiállapotod kiegyensúlyozottá válik, és igényed támadhat megváltoztatni életviteledet. Ezek a lépések megmenthetnek egy kezdődő, komolyabb betegség kifejlődésétől.

Ebben az időszakban enyhébb kellemetlenségekkel is szembe kell nézned. Csökken a testnedvek mennyisége, ez székrekedéshez, szájszárazsághoz, köhögéshez és bőröd kiszáradásához vezet. Megelőzésként emeld meg folyadékfogyasztásodat, kerüld az ételek sózását. Mérsékeld a lakásod hőmérsékletét, és használj párásító készüléket.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A „nincs rá időm” szindróma

2019/08/08. - írta: Galgóczi Dóra

Ez a leggyakoribb buktató, ha egészségesebben szeretnél élni. Hogy nincs időd, vagy legalábbis kevesebb, mint kellene. Azért pár trükkel szerezhetsz egy kis időrést!

 Amikor úgy érzed, annyira elfoglalt vagy, hogy sem tornázni, sem egészségeset főzni nem tudsz, talán egy kis átszervezéssel időt nyerhetsz. Ráadásul sok olyan étel van, amit ugyanannyi idő elkészíteni, mint egy gyorsételt megmikrózni. És olyan mozgásformát is választhatsz, ami a lehető legkevesebb időráfordítással jár.

busy_2.jpg

 Lyukak a napirendben

 Első lépésként javaslom, hogy nyiss egy táblázatot (lehet papíron vagy Excel-ben), és három napon keresztül óráról órára írd fel, hogy mivel töltötted az idődet. Kiderülhet, hogy sok olyan üresjáratos tevékenységed van, amiket bátran lecserélhetsz az egészséges életmód érdekében.

Nem biztos, hogy reggel azonnal ellenőrizned kell a Facebook csoportok új bejegyzéseit, helyette mixelhetnél egy adag gyümölcsöt, beledobhatnál pár kanál zabpelyhet, kicsit állni hagyod míg megduzzad, és kész a finom és vitamindús reggelid.
Lehet, hogy ebédszünetben beleférne tíz perc gyors gyaloglás az iroda körül, és ettől már annyi boldogsághormon termelődik, hogy ebéd után nem kéne a csoki- vagy kávéautomatánál időznöd.
Kipróbálhatod, hogy olykor rollerrel mész dolgozni, nem fognak hülyének nézni, már egyre többen így tesznek. Talán kicsit tovább tart így beérni a munkahelyedre, viszont az aznapi edzést máris letudtad. Hazafelé, ha megszakítod az utadat a bevásárlással, ott is kiderülhet, hogy fél órával többet vásárolsz, mint kellene. Ennek kiváló ellenszere a talán régimódinak tűnő, de nagyon praktikus bevásárlólista. Ha modernebb szeretnél lenni, írd a telefonodba. Így nem csak időt nyersz, hiszen nem kóvályogsz töprengve a standok között, de megakadályozod, hogy felesleges holmikat is bepakolj a kosaradba – persze csak akkor, ha tényleg ragaszkodsz a listádhoz.

 Pár perces ételek

 Néhány ötlet az egészséges, és tényleg gyorsan elkészülő reggelikre, vacsorákra:

Házi szendvicskrém: pakolj be néhány feldarabolt zöldséget, például uborkát, paradicsomot, paprikát egy magas falú edénybe. Önts hozzá némi vizet és mixeld simára. Kávédarálóba tegyél egy marék olajos magot (napraforgómag, mandula, kesudió) és egy marék zabpelyhet. Daráld finomra, és add hozzá a zöldséges mixhez. Sűrű masszát kapsz, melyet kevés sóval ízesíthetsz. Hideg- és melegszendvicsnek is kiváló!

Az örök zabkása: variálhatod a végtelenségig, aszalványokkal, az épp szezonális darabolt gyümölccsel, karobporral a kakaós ízért, kókuszreszelékkel vagy fahéjjal. Nem kell sokáig főznöd, elég két percig forralni.

Könnyű vacsora sült zöldségekkel: sütőpapírral bélelt tepsibe tegyél karikára vágott cukkínit, padlizsánt, zsenge tököt! Szórd meg grill fűszerkeverékkel, és süsd 15-20 percig. Közben egy lábosban főzz basmati- vagy barna rizst hozzá köretként.

Tészta házi szósszal: főzz ki 6-8 perc alatt durumtésztát vagy teljes kiőrlésű tönkölytésztát, gluténérzékenység esetén rizstésztát. Közben mixelj paradicsomot kevés vízzel és sóval, a szószt ízesítsd bazsalikommal, oregánóval. Öntsd a kifőtt tészta tetejére, majd szórd meg szezámmaggal a tetejét, sörélesztő pelyhet is szórhatsz rá. Az egész család szeretni fogja!

 Sport egy tanóra alatt

 Most nem a testnevelés órákra gondolok, hanem arra, hogy napi 45 percben tökéletes edzést végezhetsz, ha nincs időd edzőterembe menni vagy csoportos órákon részt venni.

Szerezz be otthonra gumiszalagot, bokasúlyt, kis kézisúlyzókat. Tedd be a kedvenc zenédet, és ezekkel az egyszerű eszközökkel minden izmodat erősítheted. Ha nincs ötleted, a neten sok gyakorlatot találhatsz.
A szabadtéri sporthoz a legkevésbé időigényes választás a futás – ha az ízületeid engedik. A jó futócipőn ne spórolj, de más befektetésre nem is lesz szükséged. A kezdeti nehézségek se tántorítsanak el, nem kell azonnal nagy távokat lefutnod. Eleinte legjobb, ha egy perc futást egy perc gyaloglás követ, majd fokozatosan növeld a futó periódusok idejét. Ha végképp nem ajánlott neked a futás, a gyors gyaloglás is jó, de ekkor tényleg gyalogolj és ne csak sétálgass, nézelődj.

És most jön a leggyakoribb felkiáltás: igen, de három gyerek mellett, három műszak mellett még ezekre sincs időm! Akkor legyen egyelőre napi 5 perc. Hidd el, ez is sokkal jobb, mint a semmi! Aztán ha kicsit lazul a napirended, lehet napi 10 perc, majd 15. Legfeljebb a vasalás tolódik. Mint kedvenc természetgyógyász oktatóm, a háromgyerekes anyuka, Zita javasolta:
„Akkor egyél, amikor a baba eszik, akkor aludj, amikor a baba alszik, és akkor vasalj, amikor a baba vasal!” Hát így.

 

Szólj hozzá!