Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Leendő babád bölcsője: a méhnyálkahártya

2020/01/23. - írta: Galgóczi Dóra

Ahhoz, hogy a megfogant kis embrió megtapadjon a méh falán és beágyazódjon, megfelelő minőségű és vastagságú méhnyálkahártya szükséges.

 endometrium.jpeg

Orvosi vélemények szerint az ovuláció után a 8-12 mm-es nyálkahártya (endometrium) vastagság optimális, természetesen kis egyéni eltérések lehetnek. Ha a nyálkahártya túl vékony, nem lesz alkalmas az embrió megtapadására. Azonban a túlzott mértékű vastagodás rendellenességre utalhat, mely további kivizsgálást igényel.
De mit tegyél akkor, ha az – egyébként elég gyakori – probléma áll fenn, hogy túl vékony az endometrium?

Gondold át az okokat!

 Ha előzőleg hosszabb ideig fogamzásgátló tablettát szedtél, előfordulhat, hogy ez áll a vékony nyálkahártya hátterében. Szintén ilyen problémát okozhatnak egyes, peteérést serkentő gyógyszerek. Ezeket akkor javasolják az orvosok, ha igazolhatóan elmarad a peteérés (anovulációs ciklusok), illetve olyan esetekben is adják, amikor mesterséges megtermékenyítés – inszemináció vagy lombikprogram – előtt a tüszőérés stimulálása a cél.
Természetesen ne hagyd el önkényesen ezeket a szereket még akkor sem, ha fennáll a lehetőség, hogy vékonyítják a nyálkahártyát. Ellensúlyozásként vesd be a majd alább említett módszereket.

Egyes kutatások szerint a túlzott, táplálékkiegészítők formájában bevitt C-vitamin is okozhat ilyen problémát. Ezért napi többezer mg mennyiséget ne szedj, inkább fedezd az igényt magas C-vitamin tartalmú gyümölcsökből, zöldségekből. A magzatvédő vitaminok nem tartalmaznak káros mennyiséget.

Milyen étrendkiegészítőket szedj?

 A méhnyálkahártya erősítésére bizonyítottan hatékony az E-vitamin. Legalább napi 400 NE mennyiséget szedj, legjobbak azok a fajták, melyek kevert tokoferolokat tartalmaznak.

Az omega 3 zsírsavak ebből a szempontból is fontosak, lehetőleg alga alapú kiegészítőt vásárolj. Emellett étrendedben is törekedj a megfelelő zsírsav-arányra, legjobb a darált lenmag, melyből napi 1-2 evőkanállal fogyassz müzlibe, gabonaköret feltétjeként vagy szendvicskrém alkotójaként.

A ligetszépe olaj kapszula is erősíti az endometriumot, ráadásul hozzájárul a termékeny nyák megjelenéséhez, melyre az ovuláció idején van szükség. Napi 1-2 kapszula a javasolt mennyiség.

A fehér fagyöngy tea is építi a nyálkahártyát, előző este áztass hideg vízbe egy evőkanálnyi szárított teafüvet, másnap reggel szűrd le és langyosítsd meg, de ne forrald!

A ciklusod második felében palástfű tea javasolt, ezt viszont hagyományos módon, forrázással készítsd, napi egy bögrével igyál belőle, ovulációtól a menstruáció megjelenéséig.

Étellel, itallal, természetesen

 A fent említett kiegészítők mellett néhány ételféleség is segíti az egészséges endometrium kialakulását.

Minden reggel igyál meg egy deciliter gránátalma levet, drogériákban és bioboltokban megkapod. Kellemes, savanykás ízű. Ha töménynek találod, higíthatod vízzel.
Az ananászban található bromelain enzim is kedvező hatású – de ez nem a konzerv ananászra vonatkozik, hanem a friss gyümölcsre! Naponta néhány szeletet fogyassz belőle.
A béta-karotin testünk összes nyálkahártyája épségéhez fontos, így a méhnyálkahártyának is kedvez. Fogyassz gyakran sárgarépát, paradicsomot, sütőtököt, édesburgonyát, friss vagy aszalt kajszibarackot.
Az omega 3 bevitel fokozására a fentebb említett lenmag mellett a dió is kedvező zsírforrás. Túlzásba esned nem kell, napi 30 gramm (egy marék) dió elfogyasztása elegendő. A paradió szintén ajánlott, ebből viszont egy-két szemet egyél naponta.

Az étrend és a táplálékkiegészítők hatására egy-két hónap múlva már érezhető lesz, ultrahang vizsgálattal érdemes ellenőriztetned, hogyan változott a méhnyálkahártya állapota.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr315422698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása