Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Cseréld egészségesebbre!

2019/01/22. - írta: Galgóczi Dóra

A megszokott ételek helyett válassz azokhoz nagyon hasonlító, de magasabb tápértékű változatokat!

 Krumpli helyett édesburgonya

edesburg_1.jpg

 Bár a hagyományos burgonya is gazdag tápanyagokban, mégis érdemes olykor édesburgonyával helyettesítened. A színpompás, narancssárga zöldségben rengeteg béta-karotin található, mely erőteljes antioxidáns hatású, védi a szem egészségét és a bőröd is szebb lesz tőle.
Elkészítheted héjában főzve, sütve, krémlevesnek, és nem csak sós ételek ízvilágát egészíti ki, de a pörkölt dióval megszórt, főtt édesburgonya-kockák igazi csemegének számítanak.

 Tejbegríz helyett rizstejbe-kuszkusz

 Ha vegán vagy, vagy egyszerűen csak nem tolerálod a tehéntejet, próbáld ki ezt a finom reggeli változatot! Rizstej és víz keverékét forrald fel, lassan önts hozzá néhány evőkanál kuszkuszt (gabonaféle, melyet megvásárolhatsz nagyobb élelmiszerüzletekben, bioboltokban.) Ízesítsd kevés vaníliás cukorral, főzés közben adj hozzá egy marék mazsolát is. Öt-tíz perc alatt elkészül. Végül a tetejét díszítsd gyümölcsdarabkákkal, vagy kompóttal!

tejbegriz_veganul_kuszkusz.jpg

 Barna lencse helyett vöröslencse

 A változatosság kedvéért olyan hüvelyeseket is fogyassz, melyeket eddig nem próbáltál. Ha eleinte emésztési diszkomfort érzést váltanak ki nálad a bab- és lencsefélék, akkor a vörös lencse lesz a megoldás! Ez a legkönnyebben emészthető hüvelyes.

Áztasd a lencsét néhány órára hideg vízbe, majd öntsd le az áztatóvizet és pótold frissel. Tíz perc alatt megfő a lencse, ízesítheted kevés sóval, babérlevéllel, köménnyel. Barnarizzsel kiegészítve teljes értékű fogást kapsz, de pástétomot, lencsefasírtot is készíthetsz belőle.

 Tojás helyett banán

 Első hallásra biztosan furcsán nézel: mi köze a tojásnak a banánhoz? Pedig, több előnye is van, ha a süteményekbe tojás helyett egy-két darab, botmixerrel pépesített banánt használsz. Ugyanolyan jó állagjavító, és ha így sütsz, sokkal kevesebb cukor is elegendő lesz!

Bármilyen édes tésztához kipróbálhatod, piték, bejgli, zserbó, linzer is tökéletes lesz tőle. Ha még finomabb ízeket szeretnél, a banán mellé egy almát vagy narancsot is turmixolj, és ezt add a lisztes keverékhez sütés előtt.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr3414570436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása