Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Kérj-e tanácsot a fórumokon?

2019/11/20. - írta: Galgóczi Dóra

Sok témában, de főleg az egészséggel kapcsolatos kérdésekben szeretünk fórumokon, csoportokban tájékozódni. Ez hasznos lehet, de vannak határai.

 fb-groups.jpg

„Viszkető kiütések jöttek ki a nyakamon, mit gondoltok, mitől lehet?” „Van itthon egy doboz gyógynövényes kapszulám, szerintetek beszedhetem menstruációs görcsökre?” „Két napja hasmenéses a kisbabám, mit adjak neki enni?”
Ehhez hasonló számtalan kérdés merül fel a fórumokon és a Facebook-csoportokban. Vajon jól teszed, ha te is itt kérsz véleményeket?

 Amikor hasznosak a tanácsok

 Az egészséggel kapcsolatos csoportok és fórumok főleg tapasztalati úton tudnak válaszokat adni. Ha valaki már átélt hasonló helyzetet, mint a tiéd, biztosan örülsz, ha megosztja veled. Lehet, hogy orvost vagy holisztikus gyógyítót szeretnél választani, és kíváncsi vagy, másoknak ki vált be. Esetleg egy új étrendet próbálsz ki, és a csoportokban recepteket, ötleteket kapsz, valamint bátorítást, hogy ne add fel az első nehézségek esetén.

A testedzéssel foglalkozó csoportok és fórumok különösen hasznosak, nem csak az edzéstervek megosztása miatt, hanem főként a motiváció fenntartásáért. Ha tudod, hogy hétfőn és szerdán veled együtt izzad még kétszáz csoporttag egy tornára, talán te is kitartóbb leszel.

Valamikor egy személyhez vagy intézményhez kötődnek a csoportok, például ugyanahhoz a gyógyítóhoz járnak a tagok, vagy ugyanabban a kórházban szültek. Itt is sok tapasztalatot oszthattok meg az időpontfoglalásoktól kezdve a várható kezeléseken át az eredményekig.
A legfontosabb, hogy mindent a saját „szűrődön” keresztül értékelj! A vélemények mindig szubjektívek, lehet, hogy valakinek beválik egy-egy módszer, neked azonban másra van szükséged.

 Amikor ne itt keress igazságot

 Enyhébb egészségügyi panaszaid esetén meghallgathatod a többieket, hogy nekik milyen gyógytea vált be a fejfájásra, vagy milyen diéta használt, ha kicsit túlették magukat az ünnepek alatt. De komolyabb problémánál ne a fórum legyen a megoldás, hanem az orvos!
Szomorú és dühös leszek akkor, amikor anyukák a csoportokban kérnek tanácsot, ha a babájuknak magas láza vagy más, súlyosabb tünete lép fel. Veszélyes ilyenkor kihagyni az orvosi vizsgálatot, és mindenféle ötletektől vezérelt házi gyógymódokkal kísérletezni. De nem csak a kisbabák és a gyerekek kerülhetnek bajba így. Saját magad vagy családtagod diagnosztizálását se bízd egy laikus csoportra, fórumra!

A másik csapda a találgatás. „Nagyon hullik a hajam, szerintetek mitől van?” És már jönnek is a válaszok, mindegyik mást mond. Valaki szerint pajzsmirigy alulműködés, mások a szülés utáni természetes állapotot hozzák fel. De felmerül a vérszegénység, a stressz és a rejtett gyulladás is. Te pedig azt sem tudod, kinek higgy.
Látatlanban senki nem fogja biztosan tudni, miért fáj a derekad vesetájékon, miért ég a gyomrod ebéd után, miért visszeresek a lábaid. A csoport támogathat, de megoldásért inkább szakemberhez fordulj.

 Ne kerülj függőségbe!

 A fórumok és csoportok másik veszélye, hogy nehezen tudsz elszakadni tőlük. Reggel első dolgod megnézni, ki mit posztolt, este anélkül nem tudsz lefeküdni, hogy még egyszer rá  ne néznél az oldalra.

Erre jó megoldás, ha olykor tudatosan „böjtöt” tartasz, vagyis véletlenül sem nyitod meg a fórumot, nem kukkantasz be a csoportba. Kezdd egyetlen nappal, aztán növelheted többnaposra is a virtuális távolmaradást. Nehéz lesz, az biztos! Úgy érzed, lemaradsz valamiről, amiről feltétlenül tudnod kéne. De aztán szépen rájössz, hogy nem veszítesz semmit. Sőt, nyersz egy kis nyugalmat, amikor nem kell agyalni. Aztán ha valami különösen érdekel, később úgyis visszakereshetsz a bejegyzések közt.

Arra is figyelj, hogy bár nem találkozol személyesen a csoporttagokkal, azért ne bántsd meg őket egy-egy megjegyzéssel! Ha valamivel nem értesz egyet, természetesen leírhatod a véleményedet, de ne sértő kritika legyen, hanem segítő szándékú tanács. Ha pedig téged ér bántódás, ne háborodj fel szélsőségesen, mert az eldurvult viták nagyon nem valók egy fórumra, vagy csoportba. Udvariasan, tömören válaszolj, hogy te csak építő vitára vagy hajlandó és aki másként látja, inkább tartsa magában a véleményét.
A csoportokra is igaz, hogy a mérték az érték – használd, de csak megfontoltan és a józan ész határain belül.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8715313158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása