Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Életmódváltás helyett kapd be!

2018/03/03. - írta: Galgóczi Dóra

A tablettát, a kapszulát, az oldatokat. Mert az gyorsan és egyszerűen megtehető. Lehet, hogy drágább, mégis sokkal többen választják ezt, minthogy egy új étrendet végiggondoljanak, bevásároljanak és főzzenek hozzá. Vagy hetente háromszor beiktassanak olyan testedzést, ami életkorhoz, egészségügyi állapothoz és személyiséghez is illeszkedik. Figyelve az új felfedezésekre, és figyelve magunkra, hallgatni a szervezet jelzéseire. Nem csupán elnyomni a fájdalmakat, befoltozni a tátongó lyukat úgy, hogy mellette három másik lyuk keletkezik.

38697530_l.jpg

Félre ne értsen senki, szerintem is megvan a létjogosultsága egyes táplálékkiegészítőknek vagy recept nélkül kapható gyógyhatású készítményeknek. Léteznek olyan állapotok, amikor nagy segítséget nyújtanak – például intenzív testi vagy lelki igénybevétel, krónikus betegségek fennállása, műtét utáni lábadozás esetén. Vagy, ha amellett foglalunk állást, hogy a mai nyersanyagok tápanyagtartalma elenyésző ahhoz képest, amilyen ötven-száz évvel ezelőtt volt. Megjegyzem, akkor sem pótol teljes egészében egy C vitamin tabletta egy csokor petrezselymet, legfeljebb kiegészítheti azt. A növényben számos fitotápanyag található, melyet nem lehet mesterségesen utánozni.

A valódi veszélyt abban látom, hogy a bőséges kínálat látszólag leveheti a felelősséget a vállunkról. Egy étrendkiegészítőket forgalmazó üzletben egy hölgy több, mint húszezer forintot hagyott ott a termékekért, közben bőszen helyeselt az eladó győzködésére, hogy igen-igen, tényleg rám férnek ezek, mert nagyon rosszul táplálkozom. Várhatóan a boltból kilépve már sietett is a gyorsétterembe vagy a metrópékséghez – most már megnyugodva, mert a táskájában lapultak a megváltó kapszulák. Vagy nézd meg a reklámokat: Itt az ünnep, a bőséges, zsíros fogások? Jajj, mi lesz az epémmel, a gyomrommal? Ó, semmi pánik! Itt ez a puffadásgátló, emésztést javító bogyó, és máris megkönnyebbülten lehet folytatni a lakomát. Hát nem nagyszerű?
Ha a halmozódó stressztől hasogat a fejed, akkor sincs baj. Kapd be, és öt percen belül az asztalon táncolva adod elő a prezentációdat, mindenről megfeledkezve. Megint megjegyzem, igen, vannak szituációk, amikor ott és azonnal teljesítened kell. Akkor helye van a tablettának is, ha nincs más megoldás! De hosszú távon semmibe venni a fájdalom üzenetét, az már kockázatos. A gyakran visszatérő fejfájások, migrénes rohamok, gyomorgörcs nem elnyomni való állapot, ott már muszáj lenne a gyökerekig ásni. Hol romlott el valami, hol tudnék változtatni? Mint ahogy akkor is, amikor a fogyókúrás portól remél valaki biztos megoldást. Be lehet szerezni – csakis megbízható forrásból – ha tisztában vagyunk vele, hogy ez csak egy mankó. Amitől senki nem tanul meg járni, mint ahogy önmagában a fogyasztószertől sem lesz karcsú, akkor sem, ha a hirdetőfelületre odaphotoshopolt modell olyan bombajól néz ki.

Aki kizárólag a bekaphatókra támaszkodik, a gyártók és forgalmazók sikerét támogatja. Aki az önmagába vetett hitre, önbizalomra és kitartásra hagyatkozik, a saját, személyes sikerét fogja kézen. Lehet, hogy így kicsit hosszabb lesz az út, néha göröngyös is, de a visszanézve örülsz, hogy mégis ezt választottad akkor, ott, a körforgalomban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr9013684906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása