Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Low carb csiga, no carb virsli és még minek ne dőlj be

2020/05/23. - írta: Galgóczi Dóra

„Ettől tuti lefogysz, nincs benne szénhidrát!” Ugye, hányszor hallod ezt? Sajnos ezeknek a diétásnak nevezett ételeknek a tápértéke nulla, és hosszú távon beteggé tesznek.

 virsli_1.jpg

A szénhidrát nem ellenség

 Csak nem mindegy, milyen formában eszed. Egy finomlisztes kakaós csiga hizlalhat a low carb csigához képest. Mert a finomított szénhidrát túl magasra emeli az inzulinszintedet, és beindul a zsírraktározódás. Ráadásul a vércukrod hamar visszaesik és megint éhes leszel.

Erre azonban nem a low carb péksüti a válasz. Ami ugyanúgy valamilyen lisztből áll, talán még szójával csökkentik a szénhidrátok arányát. De az adalékanyagok, a lisztkezelő szer, a mesterséges édesítő mind káros az egészségedre.

Egyél bátran szénhidrátot, de az legyen zabpehely, teljes gabonák, gyümölcsök és zöldségek formájában! Ezzel jól laksz, egyenletes marad a vércukorszinted és fogyni is fogsz – ha nem eszel mellé zsiradékban gazdag ételeket. A leghosszabb életű népek közé tartozik a hunza népcsoport és a vilcabambai lakosok Peruban. Vékony alkatúak, mozgékonyak, sokan megérik vagy túllépik a századik életévüket. Mi alkotja az étrendjük nagy részét? A szénhidrát! Főként nyersen, vagy enyhén párolva, gabonák, zöldségek, csírák, gyümölcsök, aszalványok formájában. Emellett persze nap mint nap eleget mozognak, elsősorban hosszú gyaloglások formájában. Életükben nem ettek low carb termékeket. 

Eleinte talán fogysz, aztán…

 Ha elkezdesz követni egy alacsony szénhidráttartalmú étrendet, kezdetben beindulhat a fogyás, ám ez nem a szénhidrátok mellőzése miatt történik, hanem, mert az összkalória-beviteled csökken. Lelkesen eszed a csökkentett szénhidráttartalmú termékeket, és ha követsz néhány erről szóló videót, ilyesmiket is találhatsz a javaslatok közt, mint sajttal sült virsli (benne rákkeltő nitritek, adalékanyagok és  jó sok transzzsírsav), pörkölt köret nélkül (olaj, gyulladáskeltő arachidonsav, telített zsír), cukormentes joghurt (mesterséges édesítőszer, inzulinháztartást felborító növekedési hormonok).

Egy idő múlva elkezded rosszul érezni magad. Nincs erőd edzeni, pedig ez fontos lenne az optimális testsúlyhoz. A bőröd sápadt, a leheleted kellemetlen és reggel felkelni sincs kedved. De ez még nem minden: a kezdetben elvesztett kilók mintha kezdenének visszakúszni. Felborult az anyagcseréd, és már végképp nem tudod, mit tegyél és hol rontottad el. Pedig gyors sikert ígértek.

 Hasonlítsd össze!

 A reggelit, ami az egészséges fogyás érdekében tartalmaz: zabpelyhet, bogyós gyümölcsöket, fahéjat, gyümölcsteát. A téves és káros fogyókúra szerint tartalmaz: szalonnát, tojást, kávét tejszínnel, vagy low carb péksüteményt.

oat_3.jpg

Az ebédet, ami az egészséges fogyás érdekében tartalmaz: főtt hüvelyeseket, gabonát, nyers vagy párolt zöldséget, ízlés szerinti fűszerezéssel. A téves és káros fogyókúra szerint tartalmaz: magas zsírtartalmú húsfélét, reszelt sajtot, jó esetben némi zöldséget.

A vacsorát, ami az egészséges fogyás érdekében tartalmaz: teljes őrlésű kenyeret, zöldségpástétomot, paprikát, paradicsomot. A téves és káros fogyókúra szerint tartalmaz: csökkentett szénhidráttartalmú kenyeret, felvágottat, sajtot.

A nasikat, ami az egészséges fogyás érdekében tartalmaz: egy marék dió- vagy mogyorófélét, nyers gyümölcsöt vagy zöldséget. A téves és káros fogyókúra szerint tartalmaz: low carb túrórudit vagy pudingot.

Előbbiektől szép fokozatosan eléred az egészséges testsúlyodat, és a vérképed, energiaszinted, hangulatod javul. Utóbbiaktól jojó effektussal ide-oda mozog a testsúlyod, a vérképed romlik és a hangulatod hanyatlik. Rajtad múlik a választás, és jól fogsz dönteni!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8015713544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása