Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Bordó gyógyító, a cékla

2018/03/24. - írta: Galgóczi Dóra

 Élénk színe is jobb kedvre derít, ám még szívesebben fogyasztod a céklát, ha megtudod, milyen sokoldalúan támogatja egészségedet.

A vérszegénység igen sok embert érintő probléma. A mesterséges táplálékkiegészítők olykor mellékhatásokat okozhatnak, a cékla gumója enélkül lát el a vérképzéshez szükséges anyagokkal. A vas mellett folsavat és B-vitaminokat tartalmaz, melyek egymás felszívódását javítják.

cekla-810x454.jpg

A szív- és érrendszer épségét is védi, magas vérnyomás esetén feltétlenül illeszd az étrendedbe! Gazdag forrása azoknak a nitrátoknak, melyek nitrogén-oxidot termelve tágítják az ereket és megkönnyítik a véráramlást. Az Amerikai Szívgyógyászati Egyesület kísérlete igazolta, hogy néhány deciliter céklalé már egy órán belül mérsékli a vérnyomást, és a hatás huszonnégy órán keresztül is eltart. A nitrogén-oxid az agy vérellátását is fokozza, így a céklát sikerrel alkalmazhatod a demencia és az Alzheimer-kór megelőzésének érdekében is.

A zöldség akkor őrzi meg leginkább kedvező tulajdonságait, ha nyersen fogyasztod. Reszelve vagy vékonyra szeletelve keverd a salátádhoz, vagy préselj céklalét. Sárgarépa levével együtt kellemes ízhatást nyersz.

Ne ijedj meg, ha a céklafogyasztás után a vizelet vagy széklet pirosas színű lesz. Érdekes  megfigyelés, hogy miután a szervezet az egészséges, sok nyers növényi ételben gazdag táplálkozás során lúgosabb kémhatású lesz, a cékla már kevésbé okozza a fenti, „színező” jelenséget.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr9713620178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása