Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Virtuális nagytakarítás

2020/03/27. - írta: Galgóczi Dóra

Ha ezekben a hetekben több időt töltesz otthon, talán a tavaszi nagytakarításba is belekezdesz. De ne csak az ablakmosásra és a portörlésre gondolj, hanem az online takarítására is!

delete.jpg

Naponta tíz-húsz haszontalan e-mail

 Hírlevelek, reklámok, mindenféle kéretlen levél. Eddig csak legyintettél rá, hogy nem baj, kitörlöd őket, és kész? Most itt az ideje, hogy szépen leiratkozz azokról a hírlevelekről, melyekre fel sem kellett volna iratkoznod, vagy ha igen, akkor időközben aktualitásukat vesztették.

Menj végig a korábban kitörölt e-maileken is, és következetesen iratkozz le róluk. Ha nem teszed, naponta csak néhány másodpercnek tűnhet az egyenkénti kitörlésük – de az agyadat mégis egy csomó felesleges információval terheled. Ha ránézel a levelezésedre, és öt új felesleges üzenetet látsz, az sokkal frusztrálóbb, mintha egyet sem.

Viszont azokat az e-maileket is nézd át, melyekre válaszolnod kellett volna, de idő hiányában halogattad. Optimális esetben valahogy megjelölted őket, hogy válaszra várnak. Lehetőleg ne kövesd azt a „trendet”, ami sajnos egyre inkább jellemző, hogy az emberek csak azokra a levelekre reagálnak, ami a személyes jóllétüket vagy karrierüket szolgálja. Mindenki megérdemel legalább egy kétsoros választ!

 Rumli a dokumentumok közt

 Én is beleesek olykor abba a hibába, hogy gyorsan el kell mentenem egy írást vagy fotót, és a legrövidebb utat választva az „asztal”-ra mentem, vagy olyan helyre, ahol később nehéz megtalálni.

A virtuális rendrakás során érdemes minden mappát átnézni, lehet, hogy van köztük olyan, ami az összes tartalmával együtt törölhető. A szabadon kószáló dokumentumokat pedig illeszd egy, már meglévő és hozzájuk illő mappába, vagy ha nincs ilyen, hozz létre egy újat. Sokkal megnyugtatóbb a gépedben keresgélni úgy, hogy rendezettséget látsz. Hasonlóan a valóságos íróasztalodhoz, itt is jobban megy a munka, ha átlátható minden.

A fotók közt is selejtezz! Talán jónéhány már nem jelent semmit számodra, itt most nyilván nem a családi-baráti fotókra gondolok. De lehet, hogy három hónapja lefényképezted a fúrógép alkatrészét, hogy ugyanilyet vegyél a boltban. Már rég megvetted, a fotó mégis itt foglalja a helyet. Ugyanez igaz az utcán lefényképezett „eladó lakás” táblákra, vagy a printscreen fotókra, amiket már nem akarsz használni semmire.

 Ismeretlen ismerősök

 Tele vagy a Facebookon olyan ismerősökkel, akikről fogalmad sincs, kicsodák? Talán egyszer bejelöltek és visszajelölted őket, udvariasságból vagy meggondolatlanul. De mit is keresnek az életedben? Nem kell gyűjteni őket, mint a gyerekek a gesztenyét. Nyugodt szívvel töröld az ismerősséget. Akik számítanak, veled maradnak, a többiek ne foglalják a virtuális életteredet.

A korábbi posztjaid közt is érdemes most rendezgetned. Amikre már nem vagy büszke, vagy nem hordoznak többé érdekes információt, töröld! Ilyenkor is érvényes a „kevesebb a több” szabály. Azt mondd el magadról, amit érdemes, ami valakinek (vagy neked) örömöt okoz. De ne legyen szeméttelep az oldalad!

Tiszta laptop, rendes ház – lehet ez a mottód, és ha meguntad az egyhelyben ülést, kezdheted a nem-virtuális ablakpucolást is.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr2015563374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása