Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Megalkuvó vagy agresszív? Legyél inkább asszertív!

2020/06/16. - írta: Galgóczi Dóra

A kommunikáció leghatékonyabb módszerével sikerrel érvényesülsz, és közben mások érdekeit is figyelembe veszed.

 kep_5.jpg

A legtöbb ember célja, hogy szándékait érvényre juttassa a másokkal történő párbeszéd során. Ez kétféle módon is meghiúsulhat: vagy túlzottan alárendeljük magunkat a többiek véleményének, akaratának, vagy erős dominanciával, akaratosan szembeszállunk. A kommunikáció ezen fajtái tévútra vezetnek, csalódást okoznak mindkét fél számára. Az asszertív viselkedés módszerét a XX. század második felében dolgozta ki Andrew Salter pszichológus, majd Joseph Wolpe pszichoterapeuta kezdte népszerűsíteni. Azóta világszerte tanítják tréningeken, életvezetési tanácsadások során, és könyvek is születtek a témában.

 A két véglet kudarcai

 Az alacsony önbizalommal rendelkezők a passzív viselkedésű emberek csoportját erősítik. Jellemzően már gyermekkorukban sem álltak ki a véleményük mellett. Felnőttként ők azok, akiket a „bocsánat, hogy élek” fogalmával társítanak. Ha a lábukra lépnek a buszon, szinte ők kérnek elnézést. Az étteremben, ha másik fogást hoznak ki mint amit rendeltek, a világért sem küldik vissza, inkább szó nélkül elfogyasztják. Időnként megpróbálják elmondani kívánságaikat, ám ha ellenállásba ütköznek, azonnal meghátrálnak. Párkapcsolatban, családban örökké a többiek érdekeit hagyják érvényre jutni. Ez nemes szándéknak tűnhet, mégis sok hátránnyal jár. Az elfojtott elégedetlenség nem csak önmaguknak árt és pszichoszomatikus betegségek oka lehet.

Ennek ellentéte az agresszív hozzáállás. Akire ez jellemző, úgy érzi, akarata felette áll a többiek kérésének és akkor is bántóan reagál, ha erre semmi oka. Ahelyett, hogy higgadtan indokolná álláspontját, félbeszakít másokat és figyelembe sem veszi, ők mit szeretnének. Ezzel ellenszenvet vált ki, nem csoda, ha előbb-utóbb elkerülik a társaságát.

 Értelem, érzelem, érvényesülés

 A helyes kommunikációt mérlegként is elképzelhetjük, melynek mindkét serpenyője egyensúlyban van. Egyikben ül a saját véleményünk, másikban a partnerünké. Mindkettő egyformán fontos. Az asszertív viselkedés lényege, hogy tisztelem mások nézőpontját, de nem mondok le az én érdekeimről sem. Mi jellemzi az ilyen embereket?

  • érthetően, tömören közlik szándékukat
  • nem érzik úgy, hogy bármiben mások felett állnak
  • hajlandóak a kompromisszumra
  • nem mondanak le saját céljaikról
  • egészséges önbizalommal rendelkeznek
  • őszinték, kerülőutak helyett megoldást keresnek

Szerencsések, akik gyerekkoruktól kezdve rendelkeznek ezekkel a képességekkel. A jó hír, hogy soha nem késő elsajátítani, akkor sem, ha most a passzív vagy agresszív személyiségjegyek dominálnak. Számos házassági vagy munkahelyi konfliktus elkerülhető lenne így.

 Célirányos szavakkal megnyered a vitát

 Kérdéses helyzetben várakozz néhány másodpercig, mielőtt a megszokott, passzív vagy agresszív módon válaszolnál. Kis gyakorlással automatikussá válik a helyes reakciód. Dühösen kifakadnál, mert egy halom szennyes holmi fogad otthon? Vagy szó nélkül elrámolsz? Ehelyett békésen, röviden közölheted: „Fáradtan értem ma haza. Jól esett volna, ha rend fogad. Megkérhetnélek, hogy elpakolod a ruháidat és elmosogatsz?” Így valószínű, hogy családtagjaid megteszik, amit vársz tőlük. Hiszen nem támadtad őket azzal, hogy milyen lusták – erre talán megsértődnek és eszük ágában sincs segíteni. De nem is vetted rá magad a rendrakásra, így nem kellett megalkudnod.
Fontos, hogy ne a másik tetteit bíráld először, hanem küldj én-üzenetnek nevezett szavakat. Ezzel kivéded, hogy a másik ember megbántódva dacosan elhárít.

Ha egy üzletben reklamálsz, akkor is alkalmazd az asszertív viselkedést. Nem hajlandók visszacserélni a hibás árut? Ne kiabálj dühösen, de ne is ballagj haza csatát vesztetten. Röviden mondd el, a jogszabály szerint jogodban áll a csere, és hálás lennél, ha ez létrejönne. Akár többször is elismételheted, mindvégig higgadt hangnemben. Az eladó meg is lepődhet, hogy nem a megszokott felháborodással vagy félénk visszahúzódással találkozik.

Gyakorolj otthon több hasonló szituációt, így rutinra teszel szert és beépül személyiségedbe a hatékony, asszertív kommunikáció.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr6615812652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása