Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Torna a hormonális egyensúlyért

2018/05/01. - írta: Galgóczi Dóra

Semmi kétséged nincs afelől, hogy testedzéssel sokat tehetsz egészségedért. Ha eddig azt gondoltad, csak a keringésedre, izomzatodra és testsúlyodra nézve kedvező a mozgás, akkor most egy egészen más hatást is megismerhetsz.

aviva.jpg

A magyar származású, Izraelben élő Aviva Gabriella Steiner képzett testnevelő tanárként dolgozott, és több, mint húsz éven át fejlesztette ki a róla elnevezett Aviva-hormontornát. Felfedezte, hogy egyes célzott mozdulatok serkentik a petefészek működését, az agyalapi mirigy hormontermelését, a kismedencei szervek vérellátását. Így a hormontermelő szervek megkapják a megfelelő tápanyag-ellátást, a csökkent működés újra optimális lesz.
A módszert azóta több, képzett oktató tanítja, terjeszti. Belgyógyászok, nőgyógyászok is elismerik hatásait. Előnye, hogy sok esetben jól kiegészíti, sőt, gyakran teljesen helyettesíti a gyógyszeres vagy műtéti kezeléseket.

Amilyen kiterjedt befolyással rendelkeznek a hormonjaink, olyan sokféle hatást érhetünk el az Aviva-módszer segítségével. A termékeny korban lévő nők gyakori panasza a rendszertelen menstruáció – a torna rendezi a ciklust, szabályos 28 napos időtartamokra. A fájdalmas menzesz, a görcsök, a puffadás is lényegesen enyhül. A rendellenesen hosszú vérzés, mely az egy hetet is meghaladhatja, 3-5 naposra rövidül. Előre tervezett utazás, fontos esemény előtt néhány gyakorlattal késleltethető a vérzés megjelenése. Hosszas fogamzásgátló-használat vagy erős testi, lelki stressz miatt kialakult menstruációelmaradás esetén várható a ciklus visszahozása. Nőgyógyászati problémák, mint az inzulin-rezisztenciával összefüggő policisztás ovárium szindróma, ciszták és miómák megszüntetése is gyakran sikerül a torna rendszeres gyakorlásával. A pajzsmirigy alul- vagy túlműködése kiegészítő kezelésként jól reagál a módszerre.

Sok éve sikertelenül próbálkozó párok arról számolnak be, hogy az Aviva-gyakorlatok meghozták a babavárás örömét. Akár petefészek-elzáródás, elégtelen hormontermelés, esetleg ösztrogén-dominancia volt az ok, orvosilag is igazolható módon hárultak el ezek az akadályok a várandósság útjából.
A változó kor a nőket és férfiakat egyaránt érinti. Nőknél gyakori probléma a hüvelyszárazság, a méh süllyedése, az inkontinencia. A torna az alhasi szervekre gyakorolt kedvező hatásával ezeket a tüneteket mérsékeli. Férfiaknál a prosztata-megnagyobbodás, a libidócsökkenés és potenciazavarok fennállásánál jelentős javulás érhető el.

Az Aviva-tornát szakképzett oktatóktól érdemes megtanulni. Bár könyv is elérhető a gyakorlatokról, ebből jóval nehezebb pontosan elsajátítani a módszert, és a helyes kivitelezésnél fontos eleinte a korrigálás. Ezután a mozgássor otthon is végezhető, vagy kezdetben igénybe lehet venni a gyakorló órákat. Annak sem kell megriadnia, aki előzőleg semmit nem sportolt, vagy esetleg túlsúllyal rendelkezik. A mozdulatok nem megerőltetők, de javítják az általános állóképességet, keringést is. Próbáld ki, ha szeretnéd megőrizni vagy javítani hormonális egészségedet. Nekem is bevált!

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr3313822416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása