Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Mit (t)egyél, ha alulműködik a pajzsmirigyed?

2019/10/22. - írta: Galgóczi Dóra

Egyre gyakoribb probléma a pajzsmirigy alulműködés, és sokáig szinte tünetmentes maradhat. Kialakulásának pontos okát nem mindig lehet kideríteni, de szerencsére a kezelés hatékony.

 thyroid-diet.jpg

Mit nézess a laborban?

 Ha háziorvosnál történik a vérvétel, ő csak a TSH értéket nézi – ebből is lehet következteni a pajzsmirigy állapotára, de nem ad teljes képet.

Fontos tudni, hogy a laborban megadott TSH határértékek lehet, hogy nálad nem mérvadók. Rendszerint a 4 alatti értéket még normál tartománynak veszi a labor, ám vannak állapotok, amikor jobb, ha alacsonyabban marad a TSH – ilyen például a babatervezés időszaka. Ekkor lényeges, hogy a TSH 1 és 2 között maradjon. Ellenkező esetben nehéz vagy lehetetlen lesz a fogantatás, és ha mégis létrejön a várandósság, megnövekszik a vetélés veszélye.
Ha emelkedett TSH értéket kapsz, menj endokrinológushoz további vizsgálatra. Ő megnézeti a T3 és T4 értéket, valamint az anti-tpo értéket is – ez utóbbi utal arra, vajon nem autoimmun eredetű-e a problémád. Ha szükséges, ultrahang vizsgálatra is elküld.
A kapott értékek alapján orvosod megállapítja a szükséges kezelést. Ne riadj meg, ha gyógyszert is felír – ez pótolja a hiányzó hormonmennyiséget mellékhatások nélkül.

 Több oldalú kezelés

 A gyógyszeres terápia lényege, hogy pajzsmirigy alulműködés esetén mesterségesen kell bejuttatani a hormont a szervezetedbe. Már néhány hét alatt helyreáll az érték. Ezután fontos a rendszeres kontroll, hogy orvosod meggyőződjön a gyógyszermennyiség helyes beállításáról. A későbbi vérvételek eredménye szerint meghagyja az eredeti mennyiséget, illetve növeli vagy csökkenti szükség szerint. Ha autoimmun eredetű az alulműködés (Hashimoto-betegség), akkor egyéb gyógyszerre is szükség lehet.

Emellett természetes módszerekkel és étrendkiegészítőkkel is segítheted pajzsmirigyed egészségét. Érdemes napi 100 mikrogramm szerves szelént szedned, ezt patikában recept nélkül megvásárolhatod. A jód kiegészítésénél fontos tudni, hogy ha nem autoimmun állapotról van szó, vagyis jó az anti-tpo értéked, akkor hasznos a jódbevitel: akár tabletta, akár szárított alga formájában. Azonban Hashimoto-állapot esetén az orvosok nem ajánlják a jódot, és ha multivitamint vagy várandós vitamint szedsz, a jódmentes változatot válaszd.
A ragadós galajfű tea is jól szabályozza a pajzsmirigy működését. Napi egy bögrével fogyassz a leforrázott, egy teáskanálnyi teafűből készített teából.

A felsorolt kiegészítőknél vedd szó szerint a kiegészítés szót: ne pótold vele saját elhatározásodból a gyógyszert, hanem a hatás megerősítésére, a pajzsmirigy természetes segítségére használd. Ha egészen enyhe az alulműködés és nem befolyásolja az egészségedet, orvosoddal egyeztethetsz a gyógyszer szedéséről vagy esetleges elhagyásáról. Terhesség esetén főként ragaszkodj az orvosi véleményhez!

 Az étrend sem mindegy

 Autoimmun pajzsmirigy elégtelenség esetén mindenképpen javasolt, de “sima” alulműködésnél is ajánlott a gluténmentes étrend. Tehát vagy otthon süsd a kenyeret gluténmentes lisztből (hajdina, köles, rizs, kukorica lisztek, illetve készen kapható keverékek), vagy vásárolj gluténmentes kenyeret a nagyobb élelmiszerüzletekben. Valamivel drágább a hagyományos kenyérnél, de ennyit megér az egészséged. Már ropi, keksz, nápolyi is kapható gluténmentes változatban.

A gabonafélék közül fogyaszthatod a főtt rizst és barna rizst, a hajdinát, guinoát, zabpehelyből pedig a csomagoláson feltüntetett gluténmentes feliratút. Kölest mértékkel egyél, túlzottan sok köles nem kedvez a pajzsmirigynek, de olykor nyugodtan illeszd az étrendedbe.
A burgonya és édesburgonya is ajánlott, és mindenféle párolt zöldség. Kerüld viszont a hozzáadott zsírokat és olajokat – a pajzsmirigy állapotán leginkább a teljes értékű, alacsony zsírtartalmú növényi étrend segít. Időnként tarthatsz nyers napokat is, ilyenkor egész nap nagy mennyiségű gyümölcsöt, turmixot, zöldséget, salátát fogyassz, egy kevés olajos maggal kiegészítve.

A paradió a pajzsmirigyed barátja: rendkívül gazdag szelénben, már napi 1-2 szem fedezi az ajánlott mennyiséget.

A mozgásról ne feledkezz meg, főként, mivel az alulműködés esetleges súlygyarapodással jár, amit jobb megelőzni rendszeres testedzéssel. A pajzsmirigy az anyagcseréd szabályozója, és legjobb, ha kombinálod az aerob edzést az ellenállásos edzéssel, hogy kiegyensúlyozd az anyagcserét. Például futás + súlyzós edzés, vagy ha ez megterhelő kezdetben, akkor gyaloglás + gimnasztika, torna.

A pajzsmirigy betegség lelki hátterében szerepet játszanak a ki nem mondott, visszafojtott érzések, az elnyomottság érzése. Próbáld kommunikálni mások felé, mit érzel, még akkor is, ha esetleg véleménykülönbség alakul ki. Az asszertív kommunikáció gyakorlása jó ötlet – ez az arany középút az agresszió és a túl szerény visszavonulás között.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr3715244184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása