Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Helyes napirend a kínai szerv-óra szerint

2020/03/13. - írta: Galgóczi Dóra

Az ősi kínai orvoslás már 4000 évvel ezelőtt felismerte, hogy egyes szerveink meghatározott időpontban érik el teljesítőképességük csúcspontját. Érdemes ehhez igazítanod a táplálkozás, a testmozgás, a munka és a pihenés időszakait.

chinese_1.jpg

 

Mikor ülj asztalhoz?

 Reggel 7 és 9 óra között legaktívabb a gyomor munkája, mindenképp ekkorra időzítsd a reggelit! Ha kihagyod, a vészesen csökkenő vércukorszint megalapozza a később feleslegesen fogyasztott kalóriákat. A friss gyümölccsel kiegészített müzlik és gabonakásák hatására hosszú órákra biztosítod a magas energiaszintet.

A vékonybél energetikai csúcspontját délután 13 és 15 óra között éri el, ekkorra már fejezd be az ebédet, hogy az emésztés és felszívódás zavartalan legyen. Figyelj az alapos rágásra és állj fel az asztaltól, ha úgy érzed, egy keveset még tudnál enni. Így egészséges lesz az emésztésed és megelőzöd a délután rád törő fáradtságot.

15 és 17 óra közt a húgyhólyag kezd erőteljesen dolgozni, gondoskodj a bőséges folyadékbevitelről ásványvíz, gyógy- és gyümölcstea formájában! Ezt követően veséid veszik át a főszerepet, késő délután különösen kerüld az adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket. A könnyű vacsorára este 7 óra előtt kerüljön sor, mert ezt követően rohamosan zuhan a gyomor energiaszintje. A késői vacsora nemcsak kilóidat szaporítja, de gátat vet a nyugodt alvásnak, és a félig emésztetlen táplálékrészecskék méreganyaggá alakulnak.

 Legyen hatékony az edzés!

 Megfigyelted, hogy időnként meglepő kitartással végzed a testmozgást, máskor egy rövid séta is nehezedre esik? Nem véletlen, hiszen a fizikai aktivitáshoz szükséges energia nem egyformán termelődik a nap folyamán.

Ha délelőtt van alkalmad a könnyű sportra, 11 óra tájban tedd! A szíved és tüdőd teljesítőképessége ekkor éri el csúcspontját, tehát sokkal később fogsz elfáradni, pulzusszámod nem emelkedik túlzottan. Testhőmérsékleted is egyenletesebb ilyenkor, elkerülöd a nagymértékű felhevülést és télen is jobban alkalmazkodsz a hideghez, ha szabadtéri edzést választasz.

Ha délután tudsz sort keríteni az aktív percekre, várj legalább 16 óráig! Ekkorra befejeződött az emésztés ciklusa, ismét tettre kész leszel. Immunrendszered is hatékonyan dolgozik, a sporttal hozzájárulsz, hogy felvedd a harcot a vírusok ellen. A késő esti, megerőltető sport azonban kibillenti az egyensúlyt, hiszen még órákig magas szinten tartja az egyébként természetesen csökkenő anyagcserét és vérkeringést. Ilyenkor legfeljebb a lazító jógagyakorlatokra keríthetsz sort.

 A munka és pihenés órái

 Jelentősen csökkentheted a szellemi és fizikai munkára szánt időt, ha kihasználod az időzítés előnyeit. Délelőtt 10 és 11 óra közt leginkább kiegyensúlyozott az idegrendszered, ekkor tudsz igazán összpontosítani a feladataidra. Fokozódik az agy vérellátása, gyorsabban átlátod a döntést igénylő kérdéseket. A szellemi frissesség újabb magaslatán, 16 óra körül ismételd át a délelőtt tanultakat, vagy rendszerezd az elvégzett munkát. Így hosszú távon őrizheted az eredményt.

Fizikai tevékenységekre, a házimunka elvégzésére és a kertészkedésre a 11 óra legalkalmasabb, ez a keringési rendszer aktív időszaka, mely 18 órakor újra lendületet kap.

A pihenőidőt akkor fordíthatod valódi regenerálódásra, ha 21 és 23 óra közt aludni térsz. Ekkorra lelassul az összes szerv működése, csökken a teljesítőképesség és elkezdenek beépülni a tápanyagok. Hajnali 1 és 3 óra közt a máj méregtelenítő munkája kap főszerepet, 4 órától reggelig a kiválasztó szervek dolgoznak. Érdemes megszoknod a korai ébredést, 5-6 óra tájban felélénkül anyagcseréd, szervezeted készen áll a nap megkezdésére. Ha elmulasztod ezt az időszakot, estig tartó fáradtsággal számolhatsz. Ám bátran engedd meg magadnak a rövid délutáni pihenőt, mert ilyenkor lassul a vérkeringés és az anyagcsere.

A kínai gyógymód kulcsa a zavartalan energiaáramlás, a szervórát követő napirenddel ezt folyamatosan fenntarthatod.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr3915518556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása