Az élelmiszerboltok polcain található kenyerek többsége nem is hasonlít a hagyományos módon készített társaikra. Ezt nem csak a csökkenő élvezeti értékben tapasztalhatod, de egészségedre is káros hatással lehet a rossz minőségű pékáru.
A valóban jó minőségű és egészséges kenyér titka a hosszas kelesztési eljárás. Ideális esetben ez kovász segítségével történik. Ehhez hagyományosan még élesztőt sem használnak, a liszt és a víz keveréke a levegőben található élesztőgombák segítségével erjedésnek indul és néhány nap múlva kovászként keverhető a tésztához. A kelesztés során képződő szén-dioxid teszi levegőssé a kenyeret.
Ennél egy lépéssel gyorsabb megoldás az élesztő használata, így nincs szükség napokkal korábban előkészülni a sütéshez. A langyos vízben, esetleg kevés cukor hozzáadásával megfuttatott élesztő, vagy az ezt helyettesítő élesztőpor kerül a liszthez. Mindkét esetben szükségtelen egyéb, egészségre esetleg káros összetevő hozzáadása a tésztához, enélkül is sokáig eltartható, kellemes ízű, könnyen szeletelhető kenyér lesz az eredmény.
Az egyre több élelmiszer gyártásának igénye miatt a ma kapható kenyerek többségét sütőpor, lisztkezelő- és tartósítószer felhasználásával készítik. Nem a kelesztésnek köszönhető a nagy térfogatú kenyér, hanem a mesterséges adalékanyagoknak. Kisebb mennyiségben ugyan nem jelentenek veszélyt, ám gyakori és hosszú távú fogyasztásuk felboríthatja bélflórád egyensúlyát és allergiás panaszokat is okozhatnak. Ráadásul ezek a pékáruk legfeljebb ránézésre lesznek étvágygerjesztőek. Gyorsan kiszáradnak, fogyasztásuk után nem sokkal újból feltámad az éhségérzeted, hiszen kevés tápanyag jut a szervezetedbe.
A legtöbb adalékanyagot az előre csomagolt, szeletelt, tartós kenyerek rejtik. Ezeket lehetőleg kerüld, vagy csak elvétve kerüljenek a kosaradba. A csomagolás nélküli termékek címkéjén nem kötelező feltüntetni az összes felhasznált anyagot, azonban így is megállapíthatod, milyen minőséggel állsz szemben. Ha viszonylag nagy térfogatú, mégis könnyű a kenyér, biztos lehetsz benne, hogy gyors eljárással, adalékanyagok felhasználásával készült. Többnyire fehér lisztet tartalmaz, melynek fogyasztásával növekszik az esélyed a diabéteszre, elhízásra. A teljes őrlésűnek gondolt kenyérnél ne bízz a látványban! A barna szín nem biztosíték az egészséghez. Csak akkor remélheted, hogy a gabona összes értékes alkotórészét is tartalmazza a kenyér, ha kicsi, tömör állagú, nehezebb, mint a világos színű társai. Ellenkező esetben valószínűleg maláta hozzáadásával színezték.
Szerencsére egyre gyakrabban találkozhatsz kovásszal készült kenyérrel, erről rendszerint a címke is tájékoztat. Ha Candida-túlszaporulattal küzdesz, mindenképp az élesztőmentes változat mellett dönts! Gluténérzékenység esetén a rizs-vagy kukoricalisztből készült pékáru a megoldás, míg ha magas vérnyomással küzdesz, a sómentes kenyeret is megtalálod a nagyobb áruházakban vagy bioboltokban. Legbiztosabb és leginkább egészséges módszer az otthoni kenyérsütés. Ehhez már elfogadható áron gépet is vásárolhatsz, de a tűzhelyed sütőjében is készíthetsz kovásszal vagy élesztővel dagasztott, a hagyományos eljárást alkalmazó kenyeret. Receptek közt az Interneten vagy gasztronómiai magazinokban bőségesen találsz.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
sakkosfx 2018.05.10. 12:33:44
Galgóczi Dóra 2018.05.10. 13:00:54
GONOSZ 2018.05.10. 14:31:44
Galgóczi Dóra 2018.05.10. 14:53:25
A bonyolultabb verzió, hogy kovászt készítünk rozslisztből és vízből, ezt három napig "érleljük", és nem élesztőt adunk a tésztához, hanem a kovászt.
driopios 2018.05.10. 17:11:37
Ma a parasztok eszik a szitált lisztből készült könnyű fehér kenyeret, az élesztő nélkül készült durva fekete kenyeret pedig csak a gazdag uraság engedheti meg magának.
Galgóczi Dóra 2018.05.10. 19:42:24