Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Érzékeny ízületekkel se hagyd abba a sportot!

2018/05/15. - írta: Galgóczi Dóra

Sokan esnek abba a csapdába, hogy fájós térdük, válluk, derekuk miatt meg sem próbálnak edzeni. Holott ez ördögi kört indít el: a mozgásszegény életmód miatt még jobban megbetegednek az ízületek, míg végül valóban lehetetlenné válik a sport. Te válassz jobb megoldást!

Számtalan kímélő mozgásforma létezik, sőt, a korábban megszokott edzéseket is át lehet variálni úgy, hogy biztonságos legyen a károsodott ízületek számára is. Válassz olyat, melyben örömödet is leled!

fitball_1.jpg

  • Gerinctorna: középpontban a test tartóoszlopának megerősítése áll. A gerinc minden mozgásban részt vesz, nap mint nap folyamatos terhelésnek van kitéve. A torna során a törzs izmai, a hát- és has- és farizmok erősödnek. Kialakul a gerinc és a medence helyes tartása, a mozgásszervi panaszok mérséklődnek. Egyre többen küzdenek hátfájással, ez a tünet már néhány alkalom után mérséklődik. A gyakorlatok változatos eszközökkel, gumiszalag, kislabda, könnyű bokasúly segítségével történnek. Minden korosztály teljes biztonsággal, gyógytornász edzők vezetésével végezheti.

  • Callanetics: a népszerű edzés Callan Pinckney nevéhez fűződik, aki azért dolgozta ki a módszert, hogy saját mozgásszervi problémáján segítsen. Azóta világszerte sikerrel alkalmazzák. A torna fő hangsúlya a mélyizmok megerősítése, apró, sokszor ismételt mozdulatokkal. Így az ízületek túlterhelésétől nem kell tartani, ám eredményes alakformálás, izomerősítés, helyes testtartás érhető el. Csökkennek az esetleges fájdalmak, és egész test rugalmassága fokozódik. Kezdetben legjobb csoportos órákon részt venni, később a megtanult mozdulatsorok otthon is végezhetők. Hatékonyságának kulcsa a rendszeresség.

  • Pilates: a keleti és nyugati mozgásformákat ötvöző módszer stabilizálja a gerincoszlopot, biztonságosan erősíti és nyújtja az ízületeket. Az egész test harmonikus átmozgatása közben a terhelés egyenletesen, fokozatosan zajlik. Ezért bátran elkezdhetik azok is, akik régóta semmilyen edzést nem végeztek, hiszen a legtöbb gyakorlat könnyített változatban is végrehajtható.

  • Jóga: egyre több fajtája alakult ki, ezért életkor és egészségi állapot szerint mindenki személyre szabottan választhat az irányzatok közt. Az ászanák hosszan kitartott mozdulatok, megfelelő légzéstechnikával kombinálva. Tévhit, hogy csak hajlékonyak képesek végrehajtani! A kezdő jóga egyszerűen követhető, és néhány alkalom után az ízületek, szalagok rugalmassága fokozódik. A lelkiállapotra is kedvező hatású, megfigyelhető, hogy a rendszeresen jógázók mennyivel kiegyensúlyozottabbá válnak.

  • Úszás és vízitorna: a felhajtóerőnek köszönhetően a vízben történő mozgás nem terheli túlzottan az ízületeket. Az egész testet optimálisan edzi, erősíti. Mellúszás közben ajánlott megtanulni azt a technikát, melynek során nem tartjuk állandóan a vízfelszín felett a fejünket. Ellenkező esetben a nyakizmok, a gerinc körüli ízületek merevvé válnak. A vízben csoportos torna is végezhető, különböző eszközökkel, kiváló hangulat mellett.

  • Súlyzós edzés: bátran elmehetsz az edzőterembe, de érdemes egy megbízható személyi edző tanácsát kérned. Ő elmagyarázza, hogy milyen gyakorlatokat végezhetsz biztonsággal, és melyektől tartózkodj. Érzékeny ízületekkel ne akarj óriási súlyokkal villogni! Izmot építeni úgy is tudsz, ha viszonylag kisebb súlyokat használsz, ám a gyakorlatokat lassan végzed, különösen a negatív szakaszban. Meglepődsz az eredményen!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr6413897358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása