Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Védd magad azzal, amit nem eszel meg!

2020/03/19. - írta: Galgóczi Dóra

Sokszor hallhatod, hogy milyen táplálékokat kell fogyasztanod az immunrendszered védelméért. De ne csak erre koncentrálj, hanem arra is, hogy milyen táplálékokat kerülj, amelyek gyengítik az ellenálló képességet.

immunotherapy-large-image-hero-1440x500.jpg

Savasít és gyulladást kelt

 A húsok, különösen a feldolgozott húsáruk, savas irányba tolják el szervezeted kémiai egyensúlyát. Ez már önmagában kedvezőtlenül hat az immunrendszeredre. Ráadásul a húsok egy arachidonsav nevű anyagot is tartalmaznak, melyek fokozzák a gyulladáskészséget. Amíg a tested a gyulladás leküzdésével van elfoglalva, kevésbé tud megvédeni a kórokozóktól.

A húsfélék emésztése lassú, míg az emberi bélrendszeren áthaladnak, sokszor kedvezőtlen rothadási folyamatok mennek végbe. Márpedig immunrendszerünk egyik kulcsa az egészséges bélflórában rejlik! Érdemes odafigyelni, hogy ne fogyasszunk nehezen emészthető, sok salakanyagot hátrahagyó táplálékokat.

 Hurutképző, nyálkásító

 A tej és a tejtermékek, főleg, ha túlzásba viszed a fogyasztásukat, fokozzák a felsőlégúti megbetegedések kockázatát. Gyerekeknél emellett a krónikus fülgyulladást is. Egy folyton náthás, fülfájós gyermeknél sok esetben javulást értek el, amikor kivonták étrendjükből a tejtermékeket.

A tej fehérjéje, a kazein szintén nehezen emészthető az emberi szervezet számára. Testidegen fehérjeként érzékeljük, az immunrendszer próbálja támadni, miközben nem marad kapacitása arra, hogy az esetleges vírusoktól megvédjen minket. Miért kéne feleslegesen lefoglalni a kapacitását?

Magad is megfigyelheted, ha eléggé összhangban vagy a tested jelzéseivel: ha megiszol egy pohár tejet, vagy megeszel egy-két szelet sajtot, nagy eséllyel krákognod kell, vagy a torkodat köszörülni. Ha rendszeresen fogyasztod őket, nem ritka jelenség, hogy reggelente bedugult orral ébredsz. Mindez a nyálkaképző hatásra bizonyíték.

 Adalékokkal miért küzdenél?

 Minden olyan összetevő, amit nem nevezhetünk tápanyagnak (ezzel együtt benne van az élelmiszerben), terheli a szervezetet. Közéjük tartoznak az állományjavítók, a tartósítószerek nagy része, a felvágottakban lévő nitrites pác, a mesterséges színezékek. Ha az élelmiszerekkel együtt ezeket is elfogyasztod, szervezeted kiválasztó rendszerét – a májat, vesét, tüdőt, bőrt – terheled vele.

Ezeknek a szerveknek így kevesebb energiájuk marad arra, hogy a kivédhetetlen káros anyagokat eltávolítsák (mint például a városi levegő szmogja).

Ha adalékanyagokkal teli táplálékokat fogyasztasz, jobban ki vagy téve a vírusok támadásának. Ha pedig elkapsz egy fertőzést, a gyógyulás lassabb lesz, mint a teljes értékű étrendet folytatóknál.

Olykor kicsit időigényesebb natúr alapanyagokból elkészíteni a napi menüt, de mindenképp megéri! Minél jobban hasonlít egy étel a természetben megtalálható kiindulási anyagokhoz, annál egészségesebb. Láttál már pizza-fát? Láttál már almafát? Na ugye.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr7315535382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása