Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Fontos nyomelem: a cink

2018/06/29. - írta: Galgóczi Dóra

A tápanyagok közül kiemelkedő jelentőségű a cink. Részt vesz szinte minden anyagcsere-folyamatban, segíti a többi vitamin, ásványi anyag, nyomelem felszívódását. Hiánya sokáig rejtve maradhat, ám hosszabb távon komoly egészségügyi problémákat okoz, ha nem pótolod folyamatosan.

pumpkin.jpg

 Kulcs az enzimekhez

 Minden életfolyamathoz, az optimális légzéshez, emésztéshez, mozgáshoz kulcsfontosságú az enzimek jelenléte. Ezek a nagy molekulák katalizátorként működnek, beindítják és támogatják az anyagcserét. A cink legalább 200 enzim alkotórésze. Segít, hogy az elfogyasztott táplálékok hasznosítható energiává alakuljanak. A szénhidrátok, fehérjék és zsírok építőkövekre bontása és sejtekhez juttatása megfelelő cink-ellátottság mellett lesz tökéletes.

Ez a nyomelem a hormonháztartás és az ivarszervek egészsége szempontjából is kulcsfontosságú. Segíthet szabályozni a menstruációt, férfiaknál pedig hozzájárul a prosztata-megnagyobbodás megelőzéséhez. Nem véletlen, hogy az emiatt ajánlott táplálékkiegészítők egyik fő alkotóeleme a tökmag-kivonat, hiszen ez kiváló cinkforrás.

Az wisconsini orvosi egyetem kutatása kimutatta, hogy a cink az Alzheimer-kór kockázatát jelentősen mérsékli. Segít megőrizni azoknak a fehérjéknek az épségét, melyek, ha elveszítik formájukat, hozzájárulnak a betegség kifejlődéséhez.

 A cinkhiányt innen ismerheted fel:

  • száraz, érdes bőr
  • fehér foltok a körmökön
  • hajhullás
  • lassú sebgyógyulás
  • fáradékonyság, erőtlenség
  • étvágytalanság
  • az orr, fül, ujjak berepedezése, gyulladása
  • látásromlás
  • csökkent szag- és ízérzékelés

A könnyebben észrevehető tünetek mellett egyéb panaszokat is okoz a cink nem megfelelő szintje. Mivel az anyagcserében betöltött szerepe jelentős, hiányában megnő az esély a diabétesz kifejlődésére. Zavar keletkezik a szaporodási képességekben, súlyos hiány esetén meddőség is kialakulhat.
Krónikus fertőzések lépnek fel, hiszen immunrendszered egyik védőbástyája ez a nyomelem. Az ismertebb vírusellenes tápanyagok, mint a C- és D-vitamin mellett a cinkre is szükséged van ellenálló képességed megőrzéséhez.

 Hogyan emeld a cink-szintedet?

 Legtermészetesebb megoldás, ha a cinkbevitelt táplálékokból próbálod fedezni. Gazdag forrása a búzacsíra, melyet frissen te is csíráztathatsz otthon, vagy megvásárolhatod a nagyobb élelmiszer-üzletekben. Szárított változatát is használhatod, müzlihez, gyümölcsléhez keverve.

Az olajos magok közül kiemelkedő a tökmag cink-tartalma, emellett a dió sem sokkal marad el. A hántolatlan gabonafélék, a zabpehely, a búzakorpa is jó választás. A szárazhüvelyesek és a zöldborsó egész évben ajánlott a hiánytünetek megelőzéséhez.
A sötétzöld leveles zöldségek, mint a spenót, sóska, saláták, de a szabadban gyűjthető gyermekláncfű-levél is hozzájárul a cinkellátáshoz. Legjobb nyersen, egyéb zöldségekhez keverve vagy turmixként fogyasztanod, mert hőkezelés nélkül nem sérül a fontos tápanyag.

Ha táplálékkiegészítő formájában is szeretnél cinket fogyasztani, figyelj a csomagolás feliratára: a cink-oxid kevésbé jól hasznosul, mint a cink-glukonát és a cink-citrát. Segíti a felszívódást, ha kalciummal és magnéziummal együtt szeded.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr7014057766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása