Pintér-Galgóczi Dóra blogja

5 szupernövény, mely a szerveidre hasonlít

2020/04/17. - írta: Galgóczi Dóra

Néhány táplálék formája segít eldönteni, hol fejtik ki hatásukat a szervezetben.

 avocado.jpg

Dió, az agy tápláléka

 A héjából kibontott dióbél formája és barázdáltsága meglepően hasonlít az emberi agy kinézetéhez. Ha szellemi munkát végzel, vagy szeretnéd megőrizni memóriádat idősebb korodban is, feltétlenül gondolj a dióra. Tápanyagai segítik a neurotranszmittereknek nevezett ingerületátvivő molekulák tevékenységét, így az információ akadálytalanul áramlik az agysejtek között. A Bostoni Egyetem kutatóorvosa, Dr. James Joseph bizonyította, hogy a dió az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is mérsékli. Meggátolja a betegségre jellemző plakkok képződését, és ha már megjelentek, segít kiválasztani, majd lebontani.

A dió kiváló forrása az omega 3 zsírsavaknak, ezen belül is legfontosabb az alfa-linolénsav tartalma. Ez az anyag a szervezetben egy másik létfontosságú zsírsav, a DHA képződéséhez járul hozzá, mely az újszülöttek egészséges agyműködését támogatja. A várandósság alatt különösen fontos naponta néhány szem dió elfogyasztása.

 Bab, a vese páratlan párja

 A szárazbab több fajtája is emlékeztet a vese formájára. Nem véletlen, hogy egyik változata éppen a vesebab nevet kapta. Azonban nem csak ránézésre van köztük kapcsolat, de a babfélék fogyasztása a veseműködést is támogatja. Enyhén vizelethajtó hatású, segít megszabadítani a szervezetet a felhalmozódott káros anyagoktól. Ödémás láb és szemhéjak jelzik, ha a vesefunkciókat veszély fenyegeti.

A hagyományos kínai gyógyászat szerint különösen a sötétebb színű babfélék, a vesebab, a feketebab, a barna lencse áll kapcsolatban a víz-elemmel, ezek leghasznosabbak a húgyutak és a vesék számára.

 Avokadó, a méh hormonfelelőse

 Az avokádó alakja hasonlít a női méh formájához. Érdekes megfigyelés, hogy kilenc hónapig tart, míg a virágból kifejlődik az érett avokadó – éppen annyi ideig, míg az anyaméhben a magzat növekedik.

Az avokadó a női szervek egészségét sokoldalúan támogatja. Kiemelkedő a folsav-tartalma, mely a várandósság alatt elejét veszi egyes magzati károsodásoknak. A női hormonok, az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyát is biztosítja, emiatt a termékenység gyümölcsének is nevezik. A fogantatáshoz szükséges telítetlen zsírsavakat optimális arányban tartalmazza. A változó kori panaszokat csökkenti, érdemes gyakran az étrendedbe illeszteni, ha hőhullámokkal, álmatlansággal, száraz bőrrel küzdesz.

 Gyömbér, a gyomor orvosa

 Az enyhén görbült, középen kiszélesedő gyömbérgyökér ránézésre a gyomrodra emlékeztet. Az indiai és kínai gyógyászatban már 5000 éve eredményesen alkalmazzák emésztőszervi panaszok csökkentésére. Az adaptogén növények csoportjába sorolják, vagyis azon a ponton avatkozik szervezeted működésébe, ahol legnagyobb szükség van rá.

Lassú emésztés, teltségérzet esetén tonizálja a gyomor és a vékonybél izomzatát, fokozza a perisztaltikát, így gyorsabban halad az elfogyasztott étel a tápcsatornában. Azonban ha görcsök, felfúvódás követi az étkezést, segít relaxálni az izmokat és az irritábilis bél szindróma tüneteit is mérsékli.

Várandósság alatt enyhíti a reggeli émelygést, hányingert. Utazási rosszullétnél, ha nehezen viseled a hosszas autózást, repülő- vagy hajóutat, szintén gondolj a gyömbérre. Több módon is fogyaszthatod: legegyszerűbb, ha meghámozod és egy kis darabkát összerágsz. A gyömbérteához finomra reszelt gyömbérgyökeret tegyél néhány percre forrásban lévő vízbe, majd hagyd állni további 10-15 percig. Szűrd le, és citromlével ízesítheted.

ginger-stomach-orig.jpg

Sárgarépa, a szem védőfelszerelése

 Ha gondosan szemlélsz egy sárgarépa-karikát, a zöldség keresztmetszetében látható gyűrűk és kis erezetek a szem íriszének látványára hasonlítanak. Más módon is kapcsolódik a látásodhoz. Hatóanyagai közt kiemelkedően fontosak a karotinoidok, melyek segítenek megelőzni az időskori szürkehályogot és makula-degenerációt. Az A-vitamin előanyaga, a béta-karotin is bőségesen megtalálható a répában. Ha hosszú időt töltesz monitorral szemközt és kiszáradnak a szemeid, gondolj a béta-karotin szaruhártyát tápláló hatására.

A sárgarépa a lutein gazdag forrása. Ez az anyag elnyeli az erős sugárzást és a napfény káros hatásaival szemben óvja látásodat. Nem véletlen, hogy a retina közepén található sárgafolt is luteint tartalmaz. Az időskorral összefüggő szembetegségeket vizsgáló kísérletből kiderült, hogy az A-vitamin előanyagai más fontos nyomelemekkel együtt 25 százalékkal képes mérsékelni a látást veszélyeztető betegségeket.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr6315618984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása