Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Kell-e a naptej, és ha igen, milyen?

2018/07/13. - írta: Galgóczi Dóra

A megváltozott környezeti feltételek, a vékonyodó ózonpajzs, a légszennyezés miatt sokkal jobban oda kell figyelned a fényvédelemre, mint húsz-harminc évvel ezelőtt. Azonban olyan kutatásokat is olvashatsz, melyek szerint a túlzott naptejhasználat ellenkező hatást vált ki, mint elvárnád.

 sunscreen_1.jpg

Jóból is megárt a sok

A napfény legfőbb előnye, hogy általa természetes formában jutsz D-vitaminhoz. Immunrendszered optimális működése, csontrendszered egészsége szempontjából ez a vitamin létfontosságú. A legfrissebb kutatások rámutatnak, hogy számos daganatos betegség kockázatát is csökkenti. Azonban még nem bizonyított tény, hogy vajon a festékes bőrrák, a melanóma esélyét nem fokozza-e a túlzott napsugárzás. Jobban teszed, ha védekezel, de a 30-as faktorszám még világos bőrszín esetén is elegendő, és ha fokozatosan hozzászoktattad bőrödet a napozáshoz, alacsonyabb védelem is biztonságot nyújt.
Minden nap legyen legalább 20 perc, amikor naptej nélkül éri fény a bőrödet. Természetesen ne a déli órákban kerüljön rá sor. Mivel Magyarországon a Nap beesési szöge nem biztosítja a kellő D-vitamin ellátást, ezért nyáron is jól jön a táplálékkiegészítő.

 Olvasd el a címkét 

Bőrvédelem helyett káros anyagokkal terheled szervezetedet egyes naptejek használatával. Ha ezeket látod a naptej dobozán, lehet, hogy érdemes mást választanod:

  • Oxibenzon: az UV-sugárzás elleni védelem miatt használják, ám a bőrön keresztül a véráramba kerülve megzavarhatja a hormonháztartást. Mesterséges ösztrogénként viselkedik, és egyes ráktípusok megjelenését is összefüggésbe hozták a használatával. Nőknél az endometriózis kockázatát növeli, és várandósság alatt használva túlzottan alacsony súlyú lehet majd az újszülött.
  • Retinil palmitát: az A-vitamin egyik, mesterséges formája. Míg a béta-karotin hatékonyan segíti a bőrvédelmet, ez az anyag épp ellenkezőleg, a bőrrák esélyét fokozza. Napfény hatására kóros sejtszaporulatot okozhat, ezért legfeljebb az éjszakai krémekben fogadható el a használata, semmiképp nem a naptejedben.
  • Parabének: tartósítószerként szerepelhetnek a fényvédő készítményekben. Egyre több hiteles forrás igazolja, hogy a daganatos betegségek gyakoriságát növeli, és a hormonrendszer zavarait is kiválthatja. Szerencsére már egyre több termék előállításakor kerülik a használatát.

Így vigyázz a gyerekekre!

Az újszülöttek és csecsemők bőre nagyon érzékeny, sokkal enyhébb napfény is károsíthatja őket, mint idősebb korban. A néhány hónapos babákat jobb, ha nem teszed ki közvetlen napfénynek. Levegőzés, séta alkalmával könnyű vászonsapka, karjukat-lábukat védő vékony ruha a legjobb választás. Ha szeretnéd, hogy bőrüket közvetlenül érje a szabad levegő, csak biztonságos árnyékban veheted le a nyári öltözéket.

Kisgyermekeknél fokozottan figyelj, hogy minél természetesebb napvédő készítményt válassz. Tartózkodj a mesterséges illatanyagoktól, színezékektől! Bőrkiütést, allergiát okozhatnak, és a bőrön keresztül felszívódva csaknem olyan veszélyeket rejtenek a káros vegyi anyagok, mint amelyek az élelmiszerekben rejlenek. Mivel az ő szervezetüknek a növekedés fázisában igen nagy szüksége van D-vitaminra, őket sem szabad reggeltől estig a legerősebb faktorú krémmel szinte páncélként elzárni a naptól. Reggel és késő délután enélkül is biztonságban játszhatnak a szabadban, a gyerekeknél gyakori ekcéma pedig gyakran javul, ha a nem túl erős napsugárzás rövid ideig és rendszeresen éri a bőrüket.

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1914081221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása