Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Házipatika 1X1

2018/08/28. - írta: Galgóczi Dóra

Hasznos dolog, ha néhány, vény nélkül is beszerezhető gyógyszert tartasz otthon. De ne ess át a ló túlsó oldalára! Az évek során felhalmozott tabletták, főleg, ha megfontolás nélkül használod, veszélyesek lehetnek.

gyogyszerek.jpg

 Mi az, amit érdemes betenni a házipatikába?

  • Láz- és fájdalomcsillapító
  • Utazási betegséget megelőző szer
  • Biztonságos hashajtó
  • Hasmenés elleni készítmény
  • Köhögéscsillapító
  • Allergia elleni gyógyszer

Te is változol!

Az a szer, ami korábban megoldást nyújtott, nem biztos, hogy később is használni fog. Szervezeted folyamatosan változik, így az egyes készítményekre történő reakció is eltérhet. Ekkor érdemes más hatóanyagú, ám azonos célból kínált szert bevenned. A régebbit se dobd ki, ha nem járt még le a szavatossága – orvosod javaslatára később könnyebben választhatsz a két meglévő közül. Ez főként a fogfájást, a menstruációs fájdalmakat, a migrént enyhítő gyógyszerekre igaz. Azonban, ha az egyik hatástalannak bizonyult, várd meg, míg kiürül szervezetedből, és csak akkor próbálkozz a másik változattal. Az egy időben alkalmazott, eltérő összetételű szerek szívpanaszokat, szédülést, rosszullétet okozhatnak.

Figyelj a  kölcsönhatásokra!

Krónikus betegség esetén, ha tartósan gyógyszeres kezelés alatt állsz, mindig kérj orvosi véleményt a vény nélkül használható egyéb szerek bevétele előtt! Fokozhatják vagy csökkenthetik egymás hatékonyságát, és mindkét eset kockázatot rejt. A gyomorsavcsökkentő készítmények késleltetik, gyengítik a párhuzamosan alkalmazott gyógyszerek hatását, a vizelethajtók, hashajtók szintén befolyásolják a felszívódást.

A gyógynövény tartalmú táplálékkiegészítők rendszerint biztonságosak, ám ekkor is figyelj a mellette szedett gyógyszerek tulajdonságaira. A vérnyomáscsökkentőkkel együtt szedett növényi altatók, szorongásoldók szédülést, kábultságot okozhatnak. Az antidepresszáns kezelés mellett az orbáncfű tartalmú kiegészítőhöz csak orvosi engedéllyel fordulj! A vércukorszintet csökkentő gyógyszerek túlzottan erős hatást eredményezhetnek, ha hasonló hatású gyógyteát fogyasztasz. A két megoldás nem zárja ki egymást, de fontos a folyamatos ellenőrzés.

 Fekete, fehér, igen, nem

 Az antibiotikumokat felesleges és káros otthon tárolnod, ha már lezajlott a betegség. Az orvos által ajánlott kúrát végig kell szedned, különben legközelebb már nem fog hatni a gyógyszer. Viszont egy következő betegségnél lehet, hogy más, célzott szerre lesz szükséged – ezt ne te magad döntsd el!

A lejárt szavatosságú készítményeket semmiképp ne őrizd otthon. A patikában elhelyezett gyűjtőkosárba tedd, soha ne a szemeteskukába!

A készítményeket rendszerint szobahőmérsékleten kell tárolnod, felesleges elővigyázatosság a hűtőszekrényben tartanod. A homeopátiás szereknek kifejezetten káros a hűtő, és ezeknél arra is figyelj, hogy mikrohullámú sütőtől, mobiltelefontól, számítógéptől távol helyezd el.
A folyadék formájában gyártott gyógyszereknél gondosan olvasd át a tájékoztatót. Egyes fajtáik felbontás után hűtőszekrényt igényelnek, míg másoknál erre nincs szükség.
A vitaminkészítmények többsége érzékeny a fényre, itt hatóanyaguk könnyen lebomlana. Nem véletlen, hogy sötét üvegben, tégelyben kaphatók. Ha mégsem ilyen a csomagolás, mindig a szekrénybe, fiókba zárva tartsd.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8114207151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása