Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Más testet látsz a tükörben?

2018/08/31. - írta: Galgóczi Dóra

A testképzavar egyre több embert érint – nem csak fiatal lányokat, de fiúkat is, sőt, az idősebb korosztályt! A háttérben sokféle ok meghúzódhat.

 testkep.jpg

Több, mint fogyókúra!

 Bár a legkülönbözőbb diétákról lehet olvasni és videókat nézni, a testképzavar jóval komolyabb dolog, mint egy ártatlan fogyókúra. Aki a csapdájába esik, nem tudja reálisan megítélni a kinézetét. Mások talán azt mondanák róla, hogy abszolút átlagos, vagy akár csinosabb is, mint az embertársai. Ő mégis romhalmaznak látja magát – túl kövérnek, vagy éppen csenevésznek, izmok nélkül. Kipróbál mindenféle étrendet, edzésformát, de semmi nem elég. Elkeseredett küzdelmet folytat egy olyan testért, ami csak az ő fejében létezik.

Ekkor gyanakodj, hogy te is ide tartozol:

  • görcsösen figyeled, mi kerül a tányérra
  • egyre kevesebbet eszel
  • otthon és az utcai kirakatokban is állandóan nézegeted magad
  • megszállottan sportolsz
  • minden gondolatod a kinézeted körül forog
  • mások jelenlétében kisebbségi érzésed van

Ha magadra ismertél, ideje segítséged kérned, mert egyedül szinte lehetetlen kilábalni a bajból.

 Elszigetelődés, magány

 A testképzavarnak nem csak az a veszélye, hogy a testsúly egészségtelen mértékben csökkenhet a diéták miatt. A társaktól is megfoszt, nem mersz elmenni együtt enni velük, hiszen akkor nem tudnád annyira kontrollálni az étkezésedet. Előbb-utóbb pedig másoknak is feltűnik a fura viselkedésed, esetleg megjegyzéseket tesznek. Még ha jó szándékkal szólnak is hozzád, rögtön támadásnak veszed és visszavonulót fújsz.

Az első lépés a gyógyulás felé, ha felismered, hogy bajban vagy, és szeretnél változtatni ezen. Ne okold magad, ha egyedül nem megy! Ez ugyanolyan probléma, mint a magas vérnyomás vagy az epekő – még akkor is, ha a társadalom egyelőre nem úgy áll hozzá.

 Mit hoztál magaddal?

 A hátizsákban, amit otthonról kaptál? A testképzavarban szenvedők rendszerint tipikus „jó gyerekek” voltak. Megfeleltek a szülők és a tanárok elvárásainak, időben elkészítették a házi feladatot. A sportban is igyekeztek jól teljesíteni. A maximalizmus azonban visszájára fordulhat. Senki sem lehet tökéletes, de nem mindenki tudatosítja ezt magában. A „nem vagyok elég jó” érzése megkeseríti az életet.

Fontos az elfogadó társaság, a család, a barátok megerősítése. Próbáld ki magad olyan helyzetekben, ahol igazán otthonosan érzed magad. A pozitív visszajelzések megerősítenek abban, hogy igenis elég jó vagy, és ez neked épp elég.

Pszichológus, pszichiáter segíthet abban, hogy feltárjátok a testképzavar kiváltó okait, a gyökereket, majd erre felépítve a terápiát, végre újra békében élhess a testeddel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr6314207389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása