Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Mitől drága egy étrend?

2018/09/11. - írta: Galgóczi Dóra

Bármilyen étrendi irányzatról legyen szó, az első felmerülő kérdés, hogy jó-jó, de mennyibe fog ez nekem kerülni? Szinte minden étkezési fajtát meg lehet oldani olcsón és drágán is. Mivel én vegán vagyok, elmondom, hogyan étkezem egészségesen és költségtakarékosan.

 kocsi.jpg

A junk food kerül a legtöbbe!

 A legfontosabb tény, hogy az alapvető, teljes értékű élelmiszerek mindig gazdaságosabbak, mint az értéktelen, csupán kedvtelésből fogyasztott termékek. Ha kipróbálod, hogy egy hétig nem vásárolsz üdítőt, ropit, chipset, csokit, édes péksütit és ki tudja, még mennyi haszontalan „ételt” (igen, idézőjelben, mert nem valódi élelmiszerek!), meglepődsz, hogy mennyivel több marad a pénztárcádban. Nem beszélnélek le arról, hogy olykor ilyesmit is egyél, mert ha a lelkednek jót tesz, akkor nem haszontalan. De ne legyen belőle rendszer, mert ha az egészséged rombolásával jár, az viszont a lelkednek is árt!

Azoknak, akik arra panaszkodnak, mennyi pénzt elköltenek a boltban, azt tanácsolnám, vegyenek elő otthon egy nagy dobozt. Minden bevásárlás után tegyék bele a „komfort-ételeket”, amit csak a rágcsálás kedvéért vesznek. Fogadok, hogy nemsokára színültig telne a doboz.

 Ugyanannyiért lehetsz szuperegészséges vagy beteg

 Gyakori érv az egészséges táplálkozással szemben, hogy az biztosan sokba kerül. Ezért inkább megveszik az olcsó baromfipárizsit, a vacak minőségű margarint és a fehér lisztes zsemlét. Az így megspórolt pénzt pedig nemsokára szépen elköltik orvosra, gyógyszerre, mert ezeken az étkeken biztosan megbetegednek.

Szívem szerint oktatófilmeket, előadásokat szerveznék a családoknak, főként azoknak, akik kis keresetből gazdálkodnak. Hogy mit érdemes megvásárolni, főzni otthon, hogy az egészség is megmaradjon, és a kassza se szenvedje meg a váltást. Az alapélelmiszerek a változatos gabonafélék (köles, barna rizs, bulgur, zabpehely stb.) és a száraz hüvelyesek (babfajták, borsó, lencsefélék). Nem kerül sokba, és rengeteg mennyiség kijön egy csomagból! Tele vannak B-vitaminnal, rostokkal, értékes növényi fehérjékkel. A burgonya szintén díjnyertes választás.
Ezeket ki kell egészíteni gyümölccsel és zöldséggel, akár fagyasztott változattal is. A diszkontokban olcsón hozzá lehet jutni kilós csomagolású árukhoz. A lenmag szintén költséghatékony, ledarálva kitűnő zsírsav-forrás. Kenyérre „kencének” mixelt főtt borsó, paradicsom, kukorica is kiváló. Jé, sehol a párizsi, a sertészsír, mégis finom, olcsó és egészséges lett az étrend.
Így tettek és így ettek többszáz évvel ezelőtt a kispénzűek, és vajon kik lettek betegek? A jómódú, sültszeleteket fogyasztó kortársaik.

 Amióta így étkezem…. 

…szinte nem látok orvost, több az energiám az edzésekhez, jó az emésztésem, és alacsonyabb a kosztpénz! A teljes értékű növényi étrendet nem csak emiatt választottam – főként az állatvédelem motivált a vegánság felé. Ám a felsorolt dolgok mind kellemes mellékhatásnak bizonyultak! A drága húsok, sajtok már a polcon maradhatnak, inkább készítek csicseriborsóból humuszt, kukoricadarából és meggyből süteményt, ami percek alatt elfogy, ha a barátoknak kínálgatom.

Igen, vegánul is lehet sokat költeni. Egyelőre sajnos a növényi sajtok, tejpótlók, gabonafelvágottak drágábbak, mint az állati eredetű társaik. De nekem például alig hiányoznak ezek! Nincs szükség „pótlásra”, hiszen az alapvető növényi élelmekből mindent el tudok készíteni. Jó, olykor, változatosságnak megveszem a vegán sajtot, de mindig megállapítom, hogy nélküle is kerek a világ.

Próbálok úgy tekinteni a táplálékra, ami a célja is: hogy valóban tápláljon, ne csak jóllakasson. Persze, legyen finom is, és az is lesz, nem kell sok trükk hozzá. De a legfontosabb, hogy a testembe jut, és nem szeretnék szemetesvödör lenni – szerintem ti sem!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1814226189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása