Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Ne harcolj a betegséggel!

2019/11/09. - írta: Galgóczi Dóra

Gyakran hallani ezt a mondatot: leküzdöm a betegséget!  Azonban, ha harcként értelmezzük a gyógyulás folyamatát, ez a hozzáállás késlelteti a javulást. Az egyes betegségek soha nem véletlenül alakulnak ki, és nem csak a helytelen életmód tehető felelőssé. Az életről alkotott kép, a fel nem dolgozott sérelmek, az elakadások jelenhetnek meg testi szinten is.

 rajz.jpg

A harc negatív gondolatokkal károsít

Ellenségként gondolni egy, a testünkben zajló folyamatra, alapjában dönti meg a gyógyuláshoz vezető út sikerét. Amikor haragot, indulatot, támadó reakciót képzünk a betegséggel szemben, ez feleslegesen terheli az idegrendszert. Az ellenálló képesség csökken, éppen úgy, mint bármilyen stresszhelyzetben. A sejtek a „harcolj, vagy menekülj” állapotába kerülnek, és nem csak az alapbetegség hatalmasodik el, de újabb probléma is felütheti a fejét.

Gyakori jelenség, hogy amikor műtéttel eltávolítják a panaszt okozó szervet vagy annak egy részét, az átmeneti javulás után előbb-utóbb ismét kiújul a betegség. Holott az operáció tökéletesen sikerült, és az utógondozás is az orvos utasításainak megfelelően történt. Mi okozza a visszaesést? Leginkább a betegség mögöttes tartalmának figyelmen kívül hagyása. A gyógyszereket, táplálékkiegészítőket is kétféle hozzáállással lehet szedni. Az első, amikor fegyverként tekintünk rá, mely leküzdi az ellenséget, a kórokozót. A másik gondolat, ha eszköznek, segítségnek fogjuk fel, mellyel békét és egyensúlyt teremtünk a testünkben. Az utóbbi gondolata gyorsítja a gyógyulást.

A betegség soha nem rajtunk kívül álló sorscsapás. Ha szembefordulunk vele, akkor úgy teszünk, mintha saját szervezetünkkel harcolnánk. Ez a legtöbb autoimmun probléma alapja, és gyakran előfordul, ha egész életünkkel nem vagyunk harmóniában. Ilyenkor a betegség figyelmeztető jel, és – bármilyen furcsán hangzik – bizonyos szempontból örülhetünk is a megjelenésének. Mert ha nem alakul ki most, akkor később sokkal súlyosabb formában jelentkezhet.

 Ellenségben meglátni a barátot

 A javuláshoz vezető fontos lépés, ha átprogramozzuk gondolkodásunkat a harcról a megértő figyelemre. Kurt Tepperwein, a neves természetgyógyász és terapeuta részletesen vizsgálta a különböző betegségek kialakulásának okát. Számos példával megerősítve összegyűjtötte az egyes szervekhez és azok működési zavaraihoz társuló jelentéseket.

A gyulladások gyakran akkor alakulnak ki, ha akut szellemi vagy testi megterhelés alatt állunk. A diabétesz a szeretet nyújtásával és elfogadásával kapcsolatos gátakra hívja fel a figyelmet. Ízületi panaszok lépnek fel, ha nem tudunk továbblépni egy-egy akadályon, és túlzottan rugalmatlanul állunk hozzá az élet változásaihoz. A pikkelysömör a közelség, gyengédség hiányát jelzi, félelmet a megbántástól, elzárkózást a lehetőségek elől. A felhalmozódott harag, az agresszív indulatok reumatikus panaszokban nyilvánulhatnak meg.

A székrekedés gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt utalhat az elengedéssel kapcsolatos nehézségekre. Hasmenés minden szervi ok nélkül is felléphet, ha egy problémával nem akarunk szembenézni, hagyjuk, hogy megtörténjenek velünk a dolgok. A krónikus vastagbél-gyulladás az érvényesülési törekvések hiányát jelzi, ez előfordulhat a munkahelyen, de családon belül is. Az allergiák elnyomott indulatok kapcsán kínozhatnak, és a túlérzékenység megnyilvánulási formája is lehet. Asztmás panaszok azoknál gyakoriak, akik úgy érzik, nem tudják kellőképpen kifejezni igényeiket, nem mernek kiállni az álláspontjuk mellett, és átlagon felüli a szabadság iránti vágyuk.

 Mit tegyünk küzdés helyett?

 Az orvosi kezeléssel párhuzamosan érdemes megkezdeni a betegség üzenetének értelmezését. Vajon miért éppen nálunk, éppen ekkor lépett fel? A genetikai és életmódra vonatkozó okok mellett szinte mindig meg lehet találni a pszichológiai jelentést is. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, a következő lépésekkel számolhatunk:

  • kismértékű működési zavar keletkezik szervezetünkben
  • hirtelen fellépő gyulladás, fertőzés lép fel
  • ha ezzel sem törődünk, krónikus panasz alakul ki
  • súlyos szervi elváltozások jelentkeznek
  • ezt is figyelmen kívül hagyva, akár életveszélyes állapottá változik a betegség

A megoldáshoz vezető úton kérdezzük meg magunktól: mi az a terület, melyen változtatnunk kéne, de eddig túlzott óvatosságból nem vállalkoztunk rá? A kapcsolatainkat is érdemes megvizsgálni, az elfojtott haragot konfliktuskezeléssel rendezni, a megalkuvás helyett az önérvényesítést gyakorolni. Amint felismerjük, milyen háttérbe szorított problémánkra világít rá a betegség, attól a pillanattól kezdve már nem tekintünk rá ellenségként. Mindössze egy üzenetet hordozó jelnek fogjuk fel, és amint értelmezzük a jelentését, a testi szinten zajló kezelés eredményessége megsokszorozódik. Dr. Wayne W. Dyer számos könyvében foglalkozik a témával, és legérdekesebb esetét írja le példaként. Végstádiumban lévő daganatos betegségben szenvedő hölgy épült fel alig hihető módon, amikor megértette, milyen életterületén kell változtatnia, hogy harmóniába kerüljön a szervezete. Azóta előadásokon, konferenciákon tanítja a betegség helyes értelmezésének módszerét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8615297508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása