Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Szezámmagos brokkoli tepsis burgonyával

2018/09/20. - írta: Galgóczi Dóra

Egyszerű, egészséges, olcsó és nagyon finom! Egy igazi őszi színes ételt hoztam ma nektek.

Fejtörést okoz, hogy mit készíts ebédre, ami gyors, tápanyagdús és még ízletes is? Próbáld ki ezt a receptet, szerintem hamar bekerül a kedvencek közé.

brokkolis.JPG

Hozzávalók:

1 kg burgonya

1 kg fagyasztott brokkoli

10 dkg szezámmag

5 dkg napraforgómag vagy más magféle

5 dkg zabpehely

ízlés szerint fűszerek

kevés olívaolaj vagy kókuszolaj (elhagyható)

 A burgonyát hámozd meg, vágd fel vastagabb szeletekre. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd a szeleteket egymás mellé, sózd meg, és kevés olivaolajat vagy kókuszolajat önts a tetejére. (Ha teljesen olajmentesen szeretnéd, el is hagyhatod!) 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt süsd meg.
Közben a brokkolit forró vízben enyhén párold meg, majd ezt is tedd tepsibe egymás mellé. Daráld finomra a zabpelyhet és a napraforgómagot, keverd össze egy lábosban és adj hozzá tetszés szerint fűszereket. Keverd össze langyos vízzel, hogy sűrű öntetet kapj.
A szezámmagot kissé pirítsd meg egy serpenyőben (vagy ha eleve pirítottat veszel, akkor önmagában is jó.)
A tepsibe fektetett brokkolikra öntsd a zabpelyhes öntetet, szórd meg szezámmaggal, és süsd a sütőben 15 percig.

Az így elkészült brokkolit tálald a sült burgonyával, és ne feledkezz meg a nyers zöldségekről sem, kiegészítésként!

A legfontosabb értékes tápanyagok: a brokkoli folsavban gazdag, ha babát tervezel, különösen fontos, de egyébként is szükséges a vérképzéshez. A burgonya értékes kálium-forrás, és számos nyomelem megtalálható benne. Kevesen tudják, de aminosavakban is bővelkedik! A szezámmag kalciummal látja el a szervezetedet - sokkal jobban hasznosul, mint a tejtermékek. A napraforgómag értékes omega 3 zsírsavakat tartalmaz, a zabpehely fehérjében és lassan felszívódó szénhidrátokban gazdag.
Ugye, így még jobban hangzik a recept?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr10014248941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.09.22. 23:05:48

El kellene kezdenem odafigyelni rá, hogy mit eszem. Mostanság pizza, tészta... ilyesmik :D Nem túl szerencsés. www.ujsagomat.hu/auchan/szupermarket-akcios-ujsag-csutortoktol-20-09-2018/

Galgóczi Dóra 2018.09.23. 08:28:26

@takacsveca93: szerintem legjobb kis lépésekben haladni. Például először a reggelin változtatni, édes péksüti helyett zabkása vagy sűrű gyümölcsturmix gyümölcsdarabokkal. Aztán jöhet az ebéd, vacsora megreformálása. Ha gabonát vagy babféléket főzöl, érdemes egyszerre sokat, és lefagyasztani kisebb adagonként. Így időt lehet spórolni a főzéssel :-)
süti beállítások módosítása