A boltban kapható kencék nagy része nem túl egészséges, és hosszú távon meg is unhatod őket. Készíts inkább otthon kenyérrevaló krémeket!
Kukoricás kence
Párolj meg kevés vízen 20 dkg fagyasztott csemege kukoricát. Kicsit várj, míg langyosra hűl, majd botmixerrel pépesítsd (egy kis vizet hagyj rajta, amiben pároltad.) Keverj hozzá egy mokkáskanál sót, kevés őrölt pirospaprikát és kávédarálón megőrölt szezámmagot! Így rostokhoz, fehérjéhez és kalciumhoz is hozzájutsz.
Zöldborsós krém
Hasonlóan készül, mint a kukoricás, csak itt a pépesített borsóhoz darált lenmagot keverj. Kevés mustárral ízesítsd, és pár csepp citromlevet is adj hozzá!
A zöldborsó értékes aminosavakban gazdag, és hosszabb időre jóllakottságot eredményez. Az inzulinháztartás szempontjából is kedvező zöldség.
Babpástétom
Előző este áztass be 15 dkg babfélét (lehet fekete bab, fehér bab vagy mungóbab is.) Másnap főzd puhára – de ha időhiányod van, akkor lecsepegtetett konzerv babot is használhatsz.
Mixeld homogén masszává kevés vízzel, és ízesítsd őrölt köménymaggal, sóval, esetleg fokhagymaporral, kurkumával! A babok rezisztens keményítőt tartalmaznak, mely szabályozza a vércukorszintedet. A bélflórád szempontjából is előnyös a babpástétom. Ha még nem szoktál hozzá a hüvelyesek rendszeres fogyasztásához, kezdd kisebb mennyiséggel.
Avokádókrém
Bár a messziről szállított zöldségek helyett jobb, ha helyben termesztettet használsz, azért olykor beleférhet az étrendbe az avokádó.
Érett példányokat válassz, vagy ha még keményebb, akkor hagyd pár napig a konyhapulton, míg puhább lesz.
Vágd félbe az avokádókat, kapard ki a belsejét és villával nyomkodd össze. Adj hozzá kevés fokhagymaport vagy zúzott fokhagymát, és késhegynyi borsot. Pirítós kenyérre kenve, vagy zöldséghasábokhoz mártogatósként is kiváló.
Karfiolos kenőke
A rózsákra bontott karfiolt mosd meg, és főzd puhára enyhén sós vízben. Botmixerrel pépesítsd, és adj hozzá sörélesztő pelyhet, őrölt pirospaprikát és darált szezámmagot. Ha szereted, kevés őrölt borsot is tehetsz hozzá.
Szendvicsfeltétként is finom, de ha kicsit hígabbra készíted, akkor rakott ételek öntetjeként, vagy tésztaszószként is megállja a helyét.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.