Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Tények és tévhitek a vasról

2018/11/09. - írta: Galgóczi Dóra

Fontos a megfelelő vérképzéshez, csökkenti a fáradékonyságot és segíti a szervezet oxigén- és tápanyagellátását. A vas létfontosságú ásványi anyag, ám sok félreértés övezi.

 spinach.jpg

Almába szúrt szögek, vasban gazdag ételek vagy étrendkiegészítő? Ezek jutnak először eszedbe, ha vaspótlásra gondolsz. Sokáig azt hitték, a máj és a vörös hús a legjobb megoldás a vasellátás biztosítására. Ma már tudományos bizonyítékok cáfolják a tévhiteket.

 Egészséges vér nincs nélküle

 A vörösvértestek színét a hemoglobin biztosítja, fő feladata az oxigén eljuttatása a sejtekhez. A vas jelentős szerepet játszik a folyamatban. Nem csoda, ha alacsony szintje fáradékonysággal, a szellemi és fizikai teljesítőképesség csökkenésével jár. A nem megfelelő oxigénellátottság fejfájást, légszomjat is eredményezhet. Ha gyakori fertőzéseket, töredező körmöt, hajhullást tapasztalunk, szintén felmerül a vashiány gyanúja. Ez a tápanyag az izmok vörös festékanyagának, a mioglobinnak is alkotórésze, emellett a májban, a lépben, a csontokban is raktározódik.

Fokozottabb vas-ellátást igényel a női szervezet, ennek hiányában náluk nagyobb eséllyel alakul ki hiány. A termékeny évek alatt a menstruáció során csaknem megkétszereződhet a vasbevitel igénye, a vérvesztéssel együtt ez az ásványi anyag is távozik.

 Kétféle közül melyiket?

 A kérdés két főszereplője a húsokban, tojásban, tejtermékekben található hem-vas, és a növényi eredetű nem-hem vas. A tévhit abból adódott, hogy a szervezet az állati eredetű vasat könnyebben felszívja. Ám ennek hatása épp ellenkező a várthoz képest. A szervezet - kiváló szabályozó képessége által - a felesleges vasat kiüríti, és ha csökken a bevitel, akkor fokozza a felszívódást. Ez azonban kizárólag a növényi vas fogyasztásánál érvényesül! A húsból származó vas többletmennyiségétől nem tudunk megszabadulni. Prooxidánsként viselkedve szabad gyököket képez, hozzájárul a daganatok, a szívbetegségek és a diabétesz kockázatához. Több, mint félmillió résztvevővel zajlott a Nemzeti Egészségügyi Intézetek vizsgálata, mely ezt a folyamatot bizonyította.

 Mi legyen a tányéron?

 A leveles zöldfélék, mint a sóska, spenót, több fajta saláta és a cékla a vérképzéshez szükséges vas és fólsav bejutásáról is gondoskodik. Egy marék aszalt sárgabarackkal a napi szükséges mennyiség harmadát fedezzük. Kevéssé ismert, hogy a mák az egyik legkiválóbb szerves vasforrás. Saját készítésű müzlinkkel valódi vaskoncentrátumhoz jutunk: keverjünk el zabpelyhet diófélékkel, mákkal, szezámmaggal, szárított gyümölcsökkel, és reszeljünk rá almát vagy facsarjunk hozzá narancsot. Kevés melaszt is tehetünk hozzá. Így a vas és a hasznosulását segítő tápanyagok egyetlen reggelivel bekerülnek a szervezetbe.

 A legjobb hasznosulásért

 Ugyanolyan vasmennyiség egyes körülmények közt jobban kifejti hatását, míg kedvezőtlen környezetben hiány fenyeget. Egyetlen narancs akár hatszorosára is növelheti a vasfelszívódást, C-vitamin tartalmának köszönhetően. A többi citrusféle, a csipkebogyó, a fekete ribizli is hasonló tulajdonsággal bír.
A tea és a kávé csersavtartalma gátolja a folyamatot. A magas rosttartalmú étrend egészséges, ám nem szabad sokszorosára növelni az oldhatatlan rostban gazdag búzakorpa fogyasztását, mert csökkentheti a vasfelszívódást. A táplálékkiegészítők közül lehetőleg a természetes formákat válasszuk, mint a búzacsíra-koncentrátum vagy a céklapor. Az egyéb kiegészítők esetében a vas-glukonát és a vas-citrát jár a legkevesebb mellékhatással.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4714361483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása