Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Téli már nincs, nyári még nincs

2019/04/05. - írta: Galgóczi Dóra

Köztes állapotban vagyunk a gyümölcsöket tekintve. A téli-déli fajták már kifutóban, a nyáriakból még korai is alig létezik. Te viszont nem akarsz lemondani róluk.

apple.jpg

Vannak, akik kizárólag szezonális gyümölcsöt esznek, náluk szóba sem jön a narancs, banán, mandarin. Ha te nem követed ezeket az elveket, tavaszra akkor is megunod az import gyümölcsöket. Ám ha primőrre vágysz, ne csábulj el a nagy szemű, szépséges, de kevés vitamint és sok vegyszert tartalmazó epreknek.

 Jobb a friss?

 Azt gondolhatnád, a frissen vásárolt gyümölcs tartalmazza a legtöbb tápanyagot. Azonban a hosszas szállítás, tárolás során sok vitamin kárba vész. Ezért ne becsüld le a mirelit termékeket! A fagyasztás gyorsan történik, ezalatt alig-alig sérülnek a tápanyagok. Bátran vegyél mirelit szedret, áfonyát, meggyet. A kiolvasztást vagy a hűtő polcán végezd, ekkor egy éjszakára is szükség lehet a megfelelő állag eléréséhez, vagy étkezés előtt két órával tedd a konyhapultra, így gyorsabban olvad.

Ha befőttet választasz, óhatatlan, hogy vagy cukorral, vagy mesterséges édesítőszerrel dúsított terméket találsz. Ezért csak időnként, kis változatosság végett fogyassz bolti befőttet.

Az aszalványok kis mennyiségben szerepelhetnek az étrendedben. Az aszalt sárgabarack kiváló vasforrás, a szilva és a füge székrekedés esetén segít – legjobb, ha este beáztatod kevés vízbe, és reggel, éhgyomorra fogyasztod. Azonban ne ess csapdába az aszalványokkal: könnyű túlenni magad belőlük.

 Hozz ki többet a kevésből

 Szűkösebb választék esetén is nagyobb kedvvel fogyasztod a gyümölcsöket, ha változatosabban készíted el őket. Lehet, hogy már semmi kedved elrágcsálni egy almát, ám ha megreszeled, kevés darált diót és zabpelyhet keversz bele, új ízvilágot nyersz.

A banánt botmixerrel pépesítsd, keverj hozzá egy kávéskanál karob-port (bioboltban, DM-ben megkapod, kakaóra hasonlít!). Csokipuding jellegű desszertet kapsz. Néhány szem, kiolvasztott mirelit áfonyával vagy málnával díszítheted a tetejét.

A narancs-kiwi párosból finom smoothie-t készíthetsz, egy széles szájú üvegben munkába, iskolába is magaddal viheted. A körte-alma páros is ízleni fog. Jobb, ha a gyümölcsökből mixerrel készítesz sűrű italt, mintha préselnéd őket, hiszen a préseléskor nem fogyasztod el az értékes rostokat, és a vércukrod is jobban megugrik tőle.

 Másban is van vitamin

 Tavasz elején nem a gyümölcs lesz az elsődleges vitaminforrásod. Ezzel együtt ne hanyagold el őket! De emellett keresd az ilyenkor is elérhető zöldségeket, mint a cékla, az édesburgonya, a karalébé, a hónapos retek, a sörretek. Ha még nem próbáltad ki a csíráztatást, ez a legjobb alkalom erre!

Csíráztató tálba önts egy-két marék búzacsírát, lucerna- retek- vagy brokkolicsírát. Néhány napig tartsd világos helyen, naponta kétszer cseréld a vizet alatta. Ezután köretekre szórva, szendvics tetején is fogyaszthatod. Nagyon jó ízű, és igazi vitaminbomba!

A gyógyteákkal is felturbózhatod a tápanyagraktáraidat. A csipkebogyót áztasd este hideg vízbe, reggel szűrd le, és langyosítsd meg. A csalánt ezzel szemben forrázással kell készíteni, és 10-15 percig állni hagyni. Vashiányos vérszegénységet néhány hét alatt remekül meggyógyít.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4914741275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása