Pintér-Galgóczi Dóra blogja

A görcs egy különleges fájdalomtípus

2019/06/04. - írta: Galgóczi Dóra

Jellegzetes tünetek különböztetik meg a görcsöt a fájdalom egyéb fajtáitól. Minden életkorban előfordulhat, és csaknem bármely testrészt, szervet érintheti. Az emberek 95 százaléka életében legalább egyszer tapasztalja. Kötődhet krónikus betegséghez, de egyszeri esemény is kiválthatja. Bár olykor magától is enyhül, soha nem szabad kivizsgálás nélkül beletörődni a panaszokba.

cramp.jpg

 Gondolj a szívedre!

 Az izomgörcsök, főként, ha a végtagokat érintik, elégtelen keringésről is árulkodhatnak. Izmaink optimális működéséhez megfelelő oxigén- és tápanyag ellátottság szükséges. Ha nem jut elegendő vérmennyiség a testrészekhez, az izmok kínzó görccsel reagálnak a hiányra. Erősíti a gyanút, ha a kezek, lábak gyakran hidegek, és már kisebb megerőltetés is kifulladást, heves szívdobogást okoz. A szakorvosi vizsgálat elengedhetetlen!

 Lelkesedésből is megárt a sok

 A rendszeres edzés az izmok jó vérellátását is biztosítja. Ám a túlzott megerőltetés heves görcsöket okozhat. Ez főként akkor fordul elő, ha elmarad a fokozatos hozzászokás az edzésekhez, és nagy lendülettel belevetjük magunkat egy divatos, de nem az állóképességünknek megfelelő sportba. Ha már megtörtént a baj, fontos az azonnali nyugalomba helyezkedés, és a lazító, óvatos masszázs.

 Ásványok, ha hiányoznak

 A kalcium, a kálium és a magnézium hiánya azokat az idegvégződéseket érinti, melyek az izmokkal állnak összeköttetésben. A görcsök rendszeresen visszatérnek mindaddig, míg szervezetünket el nem láttuk ezekkel a tápanyagokkal. Étrendünk tartalmazzon sok leveles zöldséget, brokkolit, szezámmagot, mákot és szezonális gyümölcsöket! A felszívódást segíti a D-vitamin, melyet naponta 2-3000 nemzetközi egység mennyiségben táplálékkiegészítővel is pótoljunk.

 Igyunk a görcsmentes életre!

 Természetesen ne az alkoholra gondoljunk. A folyadékhiány sokáig csak enyhe tünetekkel jelez, talán nem is tulajdonítunk nagy jelentőséget ennek. Egészen addig, míg erőteljes izomgöcsöket nem tapasztalunk. A fokozott izzadás, a hasmenéssel járó betegségek, a kezeletlen diabétesz miatt fellépő bőséges vizeletürítés is ezt az állapotot idézi elő. Ám az is elegendő ok, ha melegebb időben, főként, ha fizikai munkát végzünk, megfeledkezünk a napi legalább két liter ásványvíz, gyógy- vagy gyümölcstea elfogyasztásáról.

 Epe, vese, közvetlenül  és rejtve

 Epegörcsöt általában kövesedés okoz, de gyulladás is kiválthatja. Utóbbi lázzal jár, és mindkét kiváltó okot kísérheti étvágytalanság, hányinger. A hasi ultrahang pontos felvilágosítást ad a betegségről is az is kiderül, szükséges-e eltávolítani az epehólyagot.
A vese görcsének hátterében is állhat kő, de a vesék betegsége közvetetten is okozhat görcsöt, távolabbi testrészekben. A vese felelős az elektrolit-háztartás egyensúlyáért, és ha nem tudja ellátni feladatát, a kalcium és foszfor anyagcseréjének zavara miatt alakulnak ki izomgörcsök. Az alapbetegség kezelése az egyetlen megoldás.

 Kötelező görcsölni a menzesz alatt?

 Számos, termékeny életkorban lévő nő életét megkeserítik a menstruációs görcsök. A méhizomzat túlzott összehúzódásai váltják ki, és kapcsolatban állhat azzal is, ha a leváló nyálkahártya rendkívül vastag. Az étrend itt fontos szerepet játszik. Több hiteles kutatás rávilágított, hogy az adalékanyagokban és telített, állati zsírokban dús fogások fokozzák a menzesz görcseit. Ezzel szemben egy kísérletben azok a nők, akik teljes értékű növényi alapú táplálékokra álltak át, olyan mértékű javulást tapasztaltak, hogy később is kitartottak az új étrend mellett.

 Gyakori kockázati tényezők

 Előfordulnak olyan állapotok, melyeknél fokozódik a görcskészség. Az adott helyzeten nem tudunk változtatni, de kisebb segítséggel enyhíthetjük a fájdalmat. Az idősebb életkor önmagában is rizikófaktor – kevesebb az izomtömeg, így a megmaradt izomzatot nagyobb terhelés éri. Az óvatos, de rendszeres mozgás elejét veszi a görcsöknek.
Várandósság idején akkor is előállhat a méhizomzat görcse, ha semmilyen veszélyeztető állapot nem áll fenn. A szervezet természetes reakciója a hormonális változásra, a petesejt beágyazódására, később a magzat növekedésére. Elegendő pihenés, magnézium és kismama-jóga segíthet. Az erős görcs azonban itt is azonnali orvosi vizsgálatot igényel!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8314876912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása