Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Túlpörget az étrendkiegészítőd?

2019/07/30. - írta: Galgóczi Dóra

Ha gyakran érzed úgy, hogy energiahiányod van, szívesen fordulsz egy élénkítő táplálékkiegészítőhöz. Azonban bánj velük óvatosan, mert lehet, hogy ellenkező hatást érsz el, mint várnád.

ginseng.jpg

 A fáradtságot nem elnyomni kell

 Egy-egy  kimerítő nap  után természetes, hogy kifáradsz. Ám ha krónikus kimerültséget érzel, annak mindig meg kell találni az okát! A leggyakrabban ezek a jelenségek állnak a háttérben:

  • munkahelyi stressz
  • családon belüli konfliktusok
  • nem megfelelő táplálkozás
  • túlzásba vitt edzésprogram
  • hiányállapotok
  • felhalmozódott méreganyagok

Ezen okokat nem mindig könnyű megoldani, de érdemes törekedned rá. A körülményeken sokszor nem tudsz változtatni, de a hozzáállásodon igen! Ebben segíthet az elmét és testet is megnyugtató csikung, a természetjárás vagy egyes relaxációs technikák. Komolyabb esetben ne szégyellj pszichológustól tanácsot kérni!

Ha arra gyanakszol, az étrended hiányos a létfontosságú tápanyagokban, használj egy tápanyag-táblázatot, ahová beírod egy jellemző napod teljes étkezéseit. Én a Cronometer.com-ot kedvelem. Így kiderülhet, vajon attól vagy-e fáradt, hogy lenne még javítanivaló a táplálkozásodon.
A központi idegrendszerre ható étrendkiegészítőket csak akkor használd, ha emellett az életmódodon is hajlandó vagy javítani. Még ekkor is csak nagy körültekintéssel vásárlolj élénkítő termékeket.

 Ad is valamit, vagy csak elvesz?

 Egyes étrendkiegészítők úgy járulnak hozzá a nagyobb energiaszinthez, hogy fontos tápanyagokat juttatnak be koncentrált formában a szervezetedbe. Ilyenek a flavonoid készítmények, melyek a színes gyümölcsök festékanyagát tartalmazzák. A szőlőmag őrlemény antioxidáns hatása által javítja közérzetedet, a Q 10 pedig segíti a szívműködést és a keringést. A spirulina alga és az aloe vera esszenciális aminosavakban gazdag, így a hangulatodat és a közérzetedet is javítják. Ha multivitamint választasz a jobb erőnlét érdekében, helyezd előtérbe azokat, melyek szerves formában tartalmazzák az összetevőket.

Bizonyos növényi kivonatok a központi idegrendszerre hatnak, mint a ginzeng, a guarana, a zöld tea kivonat. Átmeneti fáradtság esetén segítséget nyújthatnak, de csak akkor, ha nem vagy túlzottan érzékeny a hatásukra. Rosszabb esetben az történik, hogy a bevétel után valóban élénknek érzed magad, este azonban nem jön álom a szemedre. Másnap kimerültebben ébredsz, mint valaha – és itt megbukott az elmélet, hogy ha fáradt vagy, akkor legjobb segítség az élénkítő növénykivonat. A hagyományos kínai gyógyászat szerint sem jó megoldás, ha a krónikus fáradtságot azonnal serkentő szerekkel kezeled. Előbb meg kell nyugtatni a szervezetet ahhoz, hogy utána ismét normális üzemmódban működjön. Ha pedig méreganyagok halmozódtak fel, akkor első a tisztítókúra, máskülönben a májad kerül rossz állapotba.

 Figyeld magad, kezdd apránként

 Energiahiány esetén az adaptogén gyógynövények egyre népszerűbbek. Ide tartozik az amerikai és a szibériai ginzeng, az indiai Ashwagandha, a perui maca. Mielőtt elkezdenéd alkalmazni őket, kérdezz utána orvosodnál vagy természetgyógyásznál, hogy esetedben javasolt-e a szedésük. Hiszen ha van valamilyen alapbetegséged vagy panaszod, nem biztos, hogy a kiválasztott gyógynövény jó hatással lesz szervezetedre.

Amikor elkezded a fogyasztásukat, a minimális adaggal indíts. Figyeld meg magad a nap során, hogy érzed magad, és este, hogy vajon el tudsz-e aludni gond nélkül, vagy végigvirrasztod az éjszakát. Ha a kezdő adaggal semmi gond, akkor fokozatosan emelheted, de csakis a megadott mennyiségig, melyet vagy a csomagoláson, vagy megbízható szakértőtől származó leírásban olvashatsz.
Minden gyógynövényes táplálékkiegészítőre igaz, hogy kúraszerűen kell alkalmazni – néhány hetes szedés után pár hét szünet következzen.

A legfontosabb persze, hogy a fáradtság legjobb és mellékhatások nélküli receptje a pihenés. Akkor is, ha otthon „szalad” a konyha, akkor is, ha még meg kellene varrni a kislányod elszakadt blúzát. Mert te is érsz annyit, hogy regenerálódj, különben másoknak sem fogsz tudni adni magadból.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr7214983270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása