Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Hormonvizsgálatok: mire számíts a laborban?

2019/12/11. - írta: Galgóczi Dóra

Sokan küzdenek hormonális és anyagcsere panaszokkal. Első lépés természetesen, hogy orvoshoz fordulj. Ő kiírja neked a szükséges vizsgálatokat, de, hogy jobban eligazodj, összefoglaltam neked, egyes problémáknál milyen értékeket érdemes megnézetni.

 blood_test-1200x628-facebook.jpg

Pajzsmirigyműködés

 A háziorvosod csak a TSH vérvételt tudja TB alapon kiírni. Iránymutatásnak ez is hasznos, de – főleg, ha itt eltérést mutat a lelet – egyéb értékekre is szükség lesz.

TSH: a pajzsmirigyhormonok termelését befolyásolja. Magas értéke alulműködés gyanújára ad okot, alacsony értéke pedig túlműködésre.

T3 és T4: pajzsmirigy hormonok, értékükből szintén alul- illetve túlműködésre lehet következtetni.

Anti-TPO: olyan fehérje, amelynek a pajzsmirigyhormonok egymásba alakulásában van szerepe. A magasabb anti-TPO szint autoimmun folyamatot jelez, a Hashimoto-thyreoiditisz jelzője.

Anti-TG: szintén az autoimmun eredetű pajzsmirigyproblémákra utal, illetve daganatos folyamatok jelzője lehet.

 Vércukor- és inzulinszint

 Itt nem elegendő az éhgyomri vércukor vizsgálata, terheléses vizsgálat szükséges ahhoz, hogy kiderüljön, nincs-e inzulinrezisztenciád vagy kezdődő diabéteszed.

A hárompontos, inzulint és vércukrot is mérő vizsgálatra éhgyomorra kell menned. Először ujjból vesznek vért, hogy megállapítsák, nem magas-e az éhgyomri vércukrod, mert ha igen, akkor a terheléses vizsgálat nem végezhető el. Ha ez rendben van, akkor vénás vérvétel következik, ez lesz a 0. pontos vizsgálat, ahol inzulin- és vércukor értéket néznek. Majd megiszol egy 75 gramm glükózt (szőlőcukrot) tartalmazó oldatot, és 60 valamint 120 perc múlva ismét vérvétel következik. Közben nem szabad sokat mozogni, általában a rendelőben kell ücsörögnöd.

Jó eredménynek számít, ha a kiindulási inzulinszint és vércukorszint is határértéken belül lesz, a 60. percben mindkét érték emelkedik, a 120. percre viszont visszacsökken. A vércukorszint akkor optimális, ha a 0. és 120. perces érték közel azonos. Ha a 120. perces vércukor magas, akkor már kezdődő diabétesszel kell számolni, vagy legalábbis csökkent glükóz toleranciával. Ha a 120. perces cukor alacsonyabb, mint a 0. perces („beesik” az érték), ez inzulinrezisztencia gyanúját veti fel.

A 120. perces inzulin 25 mIU/ml alatt elfogadható, ha magasabb, akkor szintén inzulinrezisztencia áll fenn.

Női hormonok

 Akár rendszertelen a menstruációd, akár egyéb nőgyógyászati panaszod van, vagy ha babát terveztek, érdemes komplex hormonvizsgálatot nézetned.
Nem mindegy, melyik értéket melyik ciklusnapon nézi a labor.

3.ciklusnap

FSH: tüszőérést serkentő hormon. Értéke 10 alatt ideális. Ha ennél (jóval) magasabb, az kezdődő petefészek kimerülésre utalhat, hiszen ekkor már sokkal több hormont kell termelnie a szervezetnek a megfelelő peteérés kiváltásához. Menopauza közeledtével vagy annak beálltakor is emelkedik az FSH.

Ösztradiol: az érlelődő tüsző termeli. Ha túlzottan alacsony a szintje, akkor lehet, hogy nem lesz megfelelő a peteérés. Nagyon magas szintje pedig ösztrogén dominanciára utal, mely relatív alacsony progeszteronszintet von maga után, és akadályozza a teherbeesést.

AMH: anti-müllerian hormon, a petefészek állapotát, működőképességét jelzi. Túlzottan alacsony szintje (0,5 alatt) kezdődő petefészek kimerülésre utal, magas szintje (7 felett) PCO, vagvis policisztás ovárium gyanújára ad okot.

14.ciklusnap

LH: a tüszőrepedést kiváltó hormon. Szabályos, 28-30 napos ciklusnál a 14. nap körül kiugrik az értéke, a megemelkedett LH szint váltja ki az ovulációt. Ha nincs LH emelkedés az adott ciklusban, akkor a tüszőrepedés elmarad.

21.ciklusnap (vagy 7 nappal ovuláció után)

Progeszteron: a tüszőrepedés után hátramaradt sárgatest termeli, abban van szerepe, hogy a méhnyálkahártya ne váljon le, ha megfogan a baba. Alacsony szintje utalhat elmaradt peteérésre és tüszőrepedésre. Ha kevés a progeszteronod, első körben nem a pótláson kell gondolkodni, hanem megnézni, van-e peteérésed.

Prolaktin: a tejtermelést serkentő hormon, terhesség, szoptatás alatt emelkedik az értéke. Egyéb esetekben tartós stressz vagy az agyalapi mirigy problémái okozhatják az emelkedést.

Nem ciklusfüggő érték, de érdemes megnézetni a tesztoszteron szintet, nőknél ne legyen magasabb a határértéknél. Magas szintje PCOS-re is utalhat.

 Férfiaknál is iránymutatók a nemi hormonok, az FSH, LH, ösztradiol, tesztoszteron szintet érdemes megnézetni. Emellett nekik is fontos a pajzsmirigy- és vércukorterheléses vizsgálat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr315347800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása