Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Tények és tévhitek a fehérjéről

2018/03/06. - írta: Galgóczi Dóra

A táplálkozás terén a legtöbb félreértés a fehérjéket övezi. Súlyos gondokat okozhat, ha téves elveket követsz.

 

A három nagy tápanyagcsoport, a fehérjék, szénhidrátok és zsírok egyaránt fontosak szervezeted működéséhez. Azonban sok alaptalan tévhit kering a fehérjékkel kapcsolatban. Egyes információk arról próbálnak meggyőzni, hogy nagy mennyiségre van szükséged belőle az erőnléthez, az ideális testsúly eléréséhez. Az újabb kutatások ennek ellenkezőjét igazolják, és azt is bizonyítják, hogy a korábban előnyösnek tartott fehérjeforrások helyett sokkal egészségesebb választás is létezik.
bab.jpg
Miután lezárult a növekedés szakasza, csak mérsékelt mennyiségű fehérjére van szükséged, az alapvető funkciók ellátásához. Ezt az emberek többsége túllépi, attól való félelemben, hogy kárt szenved egészségük. A valóság éppen az ellenkezője. A fejlődés befejezését egy felépült házhoz hasonlíthatjuk, melyre ha még több építőkövet hordanak, a súlyos teher alatt összeomlik.

Ma már az Egészségügyi Világszervezet is kimondja, hogy testsúlykilogrammonként 0,8 gramm fehérjére van szükséged. Az elfogyasztott napi összes kalóriamennyiségnek pedig legfeljebb tíz százaléka álljon fehérjéből. Rendszeres, intenzív edzés kismértékben megnövelheti a szükségletet, de egyáltalán nem olyan mértékben, mint azt sok reklám és téves étrendi tanács sugallja.

A többlet-fehérjétől a kiválasztó szervek próbálnak megszabadulni, és ezzel túlterhelheted a veséket, a májat. A túlzott fehérjefogyasztás savas irányba tolja el szervezeted kémhatását, ennek semlegesítésére a csontokból kioldódik a kalcium. Ha annak reményében fogyasztanál tejterméket, hogy megelőzd a csontritkulást, törékenyebb csontozat lesz az eredmény. A csontokból kikerülő ásványi anyagok pedig vesekő-képződéshez vezethetnek. A felesleges fehérjék salakanyagot képeznek, előbb székrekedés, majd a vastagbél-daganatok emelkedett kockázata fenyeget.

A biztonságos határértékeken belül maradhatsz, ha fehérjefogyasztásodat főként növényi alapanyagokból fedezed. Kevéssé ismert tény, hogy a leveles zöldségek is gazdag aminosav-források. Fogyassz gyakran spenótot, kelkáposztát, salátaféléket. A brokkoli, a kelbimbó is kitűnő választás. A köles, hajdina, árpa ízletes fogás, kiegészítheted párolt zöldborsóval, kukoricával. A hüvelyeseket csíráztatva vagy főzve is étrendedbe illesztheted. Így fehérjeháztartásod optimális lesz, és csökkented számos gyakori betegség kockázatát.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4713606813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása