Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Miért fordulj természetgyógyászhoz?

2018/03/08. - írta: Galgóczi Dóra

Számos tévhit kering a természetgyógyászok tevékenységéről. A két gyakori, szélsőséges vélemény képviselői vagy kuruzslóknak tartják őket, vagy éppen ellenkezőleg, mindenképp hozzájuk fordulnak, kizárva az orvosi vizsgálatot. Mondanom sem kell, egyik nézőpont sem állja meg a helyét.

balance_woman2-636x310.jpg

Aki a modern világ hóbortjának tartja, gondoljon csak bele, hogy már évezredekkel ezelőtt felfedezték és alkalmazták a természetes gyógymódokat. Régen az emberek sokkal közelebb álltak a természethez, módjuk volt megfigyelni a gyógynövények erejét, a környezet változásait. Egymással is szorosabb, közvetlenebb volt a kapcsolat, az érintés, a masszázs gyógyhatásait egyre többen tapasztalták. Később fejlődtek ki ebből a tudományos bizonyítékokkal is alátámasztott, sokrétű, természetes gyógymódok. Tehát ez az irányzat történetét tekintve megelőzte a klasszikus orvostudományt – ám ma a kettőnek egymást kiegészítve, támogatva kellene léteznie.
Miért írom, hogy kellene? Mert bár szerencsére sok esetben így is van, olykor egyesek még egymással szemben álló eljárásnak gondolják a kettőt. Vajon javasolnám-e a vakbélgyulladással, ínszalag-szakadással, súlyos veseelégtelenséggel sújtott betegnek, hogy irány a természetgyógyász rendelője? Dehogy, hiszen komoly felelőtlenség lenne! De sok egyéb esetben az orvosi terápia kiegészítésére, a gyógyulás ütemének elősegítésére kiválóan működnek a természetes megoldások. Olyan állapotoknál is hasznos, amikor az orvosi vizsgálat nem indokol gyógyszeres kezelést vagy műtétet, de a páciens mégsem érzi egészségesnek magát. Valami kibillentette szervezete egyensúlyát, és a javuláshoz életmódváltásra, szelíd gyógymódokra van szüksége. Ezek a kezelések gyermekeknél is sikeresek, sőt, náluk még látványosabb az eredmény, hiszen immunrendszerüket, szerveiket még kevesebb káros hatás érte az életük során.

S hogy kell-e hinni a természetes gyógymódokban? Néhányan azzal érvelnek, hogy itt a gyógyulás csak hit kérdése. Ha így lenne, vajon hogyan működne újszülötteknél, vagy a velünk élő állatoknál is a módszer? Mert működik, erre számtalan tapasztalat van már. Persze, kell benne hinni -  mert ha nem hiszed, akkor be sem lépsz az ajtón! Akkor meg hogyan várnád a sikert?
Egyre több országban bevált gyakorlat, hogy a háziorvos rendelője mellől nyílik a természetgyógyász ajtaja. Nyugodt szívvel, megfontoltan küldik egymáshoz a pácienseket, attól függően, hogy az adott esetben éppen melyikük segítségére van szükség. Szó sincs szakmai féltékenységről, még kevésbé támadásokról vagy elzárkózásról. Bízom benne, nálunk is elterjed ez a jelenség, és örömmel tapasztalom, hogy egyre több háziorvos, nőgyógyász, gasztroenterológus és egyéb szakorvos javasolja betegeinek, hogy kísérő kezelésként forduljon szakképzett természetgyógyászhoz. A hangsúly, kétszer is aláhúzva, a szakképzetten van! Mert a gyorstalpaló kurzusokon, vizsgák nélkül önmagukat hirdető, önjelölt gyógyítók miatt csorbul a természetgyógyász szakma hitelessége. Erre választ csak a segítségért forduló emberek adhatnak, úgy, hogy alapos tájékozódás után csakis a megfelelő helyet választják. Így a kereslet-kínálat törvénye szerint elvesztik vendégkörüket a képzetlen hirdetők, és a megbízható terapeuták kerülnek előtérbe. Hiszen ahhoz, hogy valaki természetgyógyász legyen, évekig tartó képzés, alapos egészségügyi ismeretek, és a szakágak szerinti tanulmányok szükségesek – elmélet és gyakorlat egyaránt.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az oklevelek mellett fontos tényező a gyógyító személye. Megtaláljátok-e a közös hangot? Figyel-e rád, úgy kezel-e, mint egyedi, megismételhetetlen személyt? Kielégítően válaszol a kérdésedre, a panaszaid meghallgatása mellett kíváncsi-e arra is, hogyan élsz és gondolkodsz a világról? Mindezek fontosak ahhoz, hogy együtt találjátok meg a hozzád leginkább illő megoldást, kezelést, utat az egészséged felé. Én így látom, így segítek. Aki nyitott rá, örömmel várom. Mert, ahogyan a neves metafizikus, Arthur Schopenhauer mondta: Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1313698640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása