Pintér-Galgóczi Dóra blogja

A gyomrod nem matektanár

2018/03/13. - írta: Galgóczi Dóra

Nem tud osztani, zárójelbe tenni, gyököt vonni és törtekkel szorozni. Az emésztőrendszered mindezekre nem képes. Mégis, sokszor elvárod tőle, amikor egy étkezésen belül legalább tízféle összetevőt elfogyasztasz. Hogy néz ki egy jellegzetes vasárnapi ebéd? Leves, melyben dúsan úszkálnak a hozzávalók – tudom, a nagyi így fejezi ki a szeretetét, de ezzel a szervezeted nem sokra megy. Majd jön a második fogás, olajban sült krumpli, mellé jobb esetben valamilyen növényi fasírt, rosszabb opcióként rántott hús, panírozott sajt. Mindezek mellé tartármártás vagy ketchup, elmaradhatatlan tartozékként. Ha nagyon reform lennél, némi párolt zöldség vagy savanyúság is ott figyel a tányér szélén, mutatóban. - Jajj, nem bírok többet! – sóhajtasz, de rögtön el is felejted a teltségérzetet, mert valaki mintha krémest emlegetett volna az imént. Kávé nélkül esélytelen is túlélned a délutánt, és még szerencse, hogy a reklámokban látott puffadásgátó, savcsökkentő tablettákat időben beszerezted. Mert te aztán felkészülsz, nem hagyod a véletlenre a dolgokat.

gyomorrak_jelek.jpg

Még többfogásos ebéd sem kell ahhoz, hogy a gyomrod háborogjon, és eluralkodjon rajtad az akut fáradtság. Egyetlen pizza is megteszi a hatását. Tészta, rá a szósz legalább háromféle nyersanyagból, a feltét is minél több fajta, annál csábítóbb. A sajt már csak lefojtásnak is kell, szépen tompítja az érzékeket a benne rejlő kazomorfin. Mi történik, ha ezeket magadévá teszed? Megkezdődne az emésztés, de már az elején elakad a folyamat, mert a zsiradék, a cukor, a nehezen hozzáférhető fehérjék elegye úgy morajlik benned, mint egy túltömött mosógép dobjában a ruhák. Még ha önmagukban egészségesek is az étkezésed egyes összetevői, kevésbé fogod hasznosítani azokat, ha a nagy kavarodás miatt az emésztőenzimek nem férnek hozzájuk kellőképpen. Hiszen még a hulladékot is szelektíven gyűjtöd az újrahasznosítás céljából, miért tennél másként az étellel?
- No de változatosan kell táplálkozni! – vágod rá, és ebben igazad is van. Csakhogy ezt nem egy étkezésen belül kell megvalósítanod. Napi, heti, havi távlatokban érdemes a tápanyagok összességére gondolnod. Így egy étkezésednél bőven elegendő, ha legfeljebb csak három-öt összetevő szerepel a tányéron. Ízletes krémlevest mindössze zöldborsó, burgonya és kevés só felhasználásával is készíthetsz. Gabonaféle és hüvelyes kombinációjával, nyers zöldséggel kiegészítve, kevés olajos maggal megszórva teljes értékű lesz az ebéded. Egy olyan szendvicsnek, melyre például olajmentes humuszt kensz, és zöldpaprikát szeletelsz mellé, sokkal jobban örül az emésztésed, mintha emeletes rakományt készítenél. Azt pedig már biztosan tudod, hogy a gyümölcs minden, csak nem desszert! Önmagában fogyasztva gyorsan emészthető, tökéletes táplálék. Ám ha egyéb ételek után küldöd a gyomrodba, sorompó kerül az útjába, és erjedés lesz az eredmény

Próbáld ki néhány napig a kevés összetevőből álló fogásokat, és nem is kell több bizonyíték a sikerhez. Étkezés után nem leszel álmos, elkerül a puffadás, a kellemetlen teltség-érzés. Hosszabb távon az energiaszintedben, hangulatodban is mérhető lesz a változás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8113649240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása