Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Lenmag, a szívvédő zsírforrás

2018/03/17. - írta: Galgóczi Dóra

Számos étrendi tanács során hallatod, hogy a zsírok ártalmasak, emelik a koleszterin-szintet és csökkentik az élettartamot. Ám ez csak részben igaz! A mennyiségen és a minőségen van a hangsúly. Bizonyos mennyiségű zsiradékra szüksége van a szervezetednek a normál anyagcsere-folyamatokhoz, a legtöbb hormon előállításához, a bőr megfelelő szerkezetéhez és nem utolsósorban, a szív és az érrendszer egészségéhez.

38728754_l.jpg

A kedvező hatások érdekében válassz olyan omega 3 zsírforrást, mely mindezeket az előnyöket nyújtja anélkül, hogy károsítaná az artériákat! Biztosan annak is örülnél, ha olcsó, ízletes és sokoldalúan felhasználható lenne. Nem is kell tovább keresgélned: a megoldás a lenmag. Az apró magok az alfa-linolénsav (ALA) leggazdagabb forrásai, ez a zsírsav bizonyítottan csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát. Közel 300, lenmagot rendszeresen fogyasztó embert, valamint szintén 300 tagú, lenmagot nem fogyasztó kontrollcsoportot vizsgált a Lyon Diet Heart Study. Az eredmény magáért beszél: a lenmagot fogyasztóknál 73 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása!

A lenmag jobb választás, mint a belőle préselt olaj. Az olaj, még ha hidegen sajtolt is, már kissé feldolgozott élelmiszernek számít. Ezzel szemben a mag a zsírsavak mellett sok rostot és fitotápanyagot tartalmaz. A megfelelő felszívódás érdekében őröld meg kávédaráló segítségével, vagy vásárolhatsz lenmag-pelyhet is. A darált lenmagot befőttes üvegben tárolhatod a hűtőszekrényben, de szobahőmérsékleten is sokáig megőrzi minőségét. Fogyaszthatod a reggeli müzlihez, zabkásához keverve, de gazdagíthatod vele gyümölcsturmixaidat vagy az egyre népszerűbb zöld turmixot is. Felhasználhatod sütéshez, főzéshez – házi sütésű kenyereknél helyettesítsd a liszt egy részét őrölt lenmaggal! Zöldségfasírtokhoz keverve remekül összetartja a masszát, könnyű dolgod lesz a formázáskor. A saláták, szendvicsek tetejét is megszórhatod őrölt lenmaggal. Naponta egy-három evőkanálnyi mennyiséggel fedezed az egészséges zsírsav-beviteledet, ízletes és praktikus formában. Kisgyermekek étrendjébe már egy éves kortól óvatosan bevezethető, kezdetben egy teáskanál finomra őrölt magot keverhetsz az ételekhez. Ha nem okoz allergiás reakciót vagy egyéb panaszokat, fokozatosan növelhető az adag.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4513658538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása