Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Tények és tévhitek a rostokról

2018/05/22. - írta: Galgóczi Dóra

A magas rosttartalmú ételekkel számos betegség kockázatát csökkented. Nem árt tudni, mikor, milyen fajtájukat fogyaszd.

 rostok_2.jpg

Minden rost egyforma?

 A rostok a növények sejtfalát alkotják. Ellentétben a legtöbb élelmiszerrel, ezek többségét nem tudod megemészteni, hanem a vastagbél baktériumai bontják le. A rostfajtákat oldhatóságuk szerint lehet megkülönböztetni. A vízben oldódó rostok közé tartozik a pektin, mely az almában, citrusfélékben, olajos magokban fordul elő. Kíméletes az emésztőrendszeredhez, nem okoz puffadást. Szintén ide sorolható a béta-glukán, melynek legjobb forrása a zabpehely és az árpa.
A vízben oldhatatlan rostok legnagyobb csoportja a cellulózok és hemicellulózok. Káposztafélékben, hüvelyesekben, almahéjban, zellerben találhatók, és jelentősen megnövelik a széklet tömegét. Ide tartozik a lignin is, melynek a gyökérzöldségek és a bogyós gyümölcsök kiváló forrásai. Étrendedben mindegyik rostfajtára szükséged van, ám egyénenként eltérő lehet, hogy milyen arányban.

 Ha nem emészthető, nem jó semmire?

 A rostok teljes szervezetedre kedvező hatást gyakorolnak. Bár kalóriát és egyéb tápanyagot nem adnak étrendedhez, mégsem nélkülözheted őket. Legismertebb hatásuk az emésztőrendszer védelme. A vízben oldódó rostok vékony bevonatot képeznek az esetlegesen sérült nyálkahártyán. Az oldhatatlan cellulóz pedig többszörösére növeli a széklet tömegét, így megelőzi, hogy a salakanyagok akár napokig megrekedjenek a vastagbélben. Fontos, hogy elegendő folyadékot fogyassz hozzájuk, különben épp ellenkező hatást tapasztalhatsz.
Ha súlyfeleslegedtől próbálsz megszabadulni, akkor is gondolj a rostokra! A reggel elfogyasztott müzli, zabkása, gyümölcs egész napra megalapozza a jóllakottság érzését, és nem vágysz finomított szénhidrátokra. Vércukorszinted is egyenletes marad, így este sem tör rád éhség-roham. Bizonyított tény, hogy a koleszterinszint csökkentésében is nagy szerepet kap a rostfogyasztás, megakadályozva a káros zsírsavak túlsúlyát.

Biztosan jót tesz nekem?

 Egyes megbetegedések esetén figyelned kell arra, hogy magas vagy éppen alacsony rostfogyasztásra van-e szükséged. A megelőzés szempontjából mindenképp a rostdús táplálkozás javasolt. Ehhez ragaszkodj továbbra is, ha diabétesszel élsz együtt. A rostok mérséklik a táplálékok vércukorszint-emelő hatását. Magas koleszterinszint, magas vérnyomás esetén szintén ügyelj a rostokban bővelkedő étrendre. Azonban, ha Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa a diagnózis, kezdetben kerüld a cellulóz-tartalmú hüvelyeseket, káposztaféléket. Ilyenkor az emésztőtraktus megnyugtatása a fő cél, ezért csak finom rostokat tartalmazó gyümölcsöket, zsenge zöldségeket fogyassz. Ha így is panaszt okoznak, enyhén párold meg őket. Az irritábilis bél szindróma egyre gyakoribb panasz, hasmenéses és székrekedéses időszakok váltakozásával. Kezelésére jellemző a fokozatosság: kezdd a vízoldékony pektinben gazdag almával, sütőtökkel, főtt zabpehellyel, később óvatosan vezesd be a puhára főtt hüvelyeseket, teljes őrlésű kenyeret.

Ne riadj vissza, ha eleinte nehézséget okoz a rostdús étrend: ha előzőleg főként finomított ételek szerepeltek tányérodon, szervezetednek időre van szüksége, míg az új és kedvező változásokhoz hozzászokik.

iratkozz_fel_a_hi_rlevelemre_e_s_e_rtesu_lj_elso_ke_nt_az_aktua_lis_posztjaimro_l_akcio_imro_l.png

Címkék: betegség vega rost
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr6113907254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása