Pintér-Galgóczi Dóra blogja

Hűsítő ételek hőség idejére

2018/07/03. - írta: Galgóczi Dóra

Az egyes ételféleségek nem csak úgy hűtik a szervezetedet, ha jéghidegen fogyasztod őket. A hagyományos kínai gyógyászat a táplálékok energetikáját is figyelembe veszi, amikor melegítésről vagy hűsítésről van szó.

cucumber.jpg

A hidegebb hónapokban a melegítő jellegű táplálékokból érdemes válogatnod, míg hőség idején a hűtő energiát tartalmazó ételféleségekből. A csípős vagy túlzottan édes élelmiszerek erőteljesen melegítenek,  ezért nyáron se vidd túlzásba a fagylaltozást. A keserű vagy enyhén sós ételek azonban hűtenek, így jó választás lehet a cukormentes tea.

A fehérjedús táplálékok közül válaszd a szójatejet, a tofut, a hüvelyesek családjából a borsó és a mungóbab kerüljön a tányérodra. A gabonafélék közül köretnek készíts kölest, árpát, vadrizst zöldfűszerekkel ízesítve. A reggeli müzlidet a melegítő zabpehely helyett most árpapehelyből készítsd. Olajos magvakkal is dúsíthatod, kánikula idején ne diót és mogyorót szórj a tálba, inkább a hűtő hatású mandulát vagy a semleges napraforgómagot.
A gyümölcsök többsége hűti szervezetedet, különösen az eper, az alma, a citrom, a görögdinnye és az őszibarack. A zöldségfélék közül leghatásosabb hőség-csillapító az uborka, a saláta, a paradicsom, a brokkoli és a retek. Semleges hatású a sárgarépa, a burgonya és a gombák.
Nyáron sem kell lemondanod a fűszerezésről, de feltétlenül kerüld a feketeborsot, a csilit, a fahéjat, mert fogyasztásuk után számíthatsz a kimelegedésre. Helyettük bátran használd a petrezselymet, a mentát, a citromfüvet.

Az ételkészítés is szerepet kap a hűsítő és meleg energiák szempontjából. A rövid ideig, magas hőmérsékleten hőkezelt ételek kevésbé melegítenek fel, mint a hosszasan, alacsonyabb hőfokon készülő fogások. A sütőben történő sütés helyett válaszd a párolást, a teflonedényben történő hirtelen sütést, vagy a kuktafazekat.

Fogyassz minél több nyers élelmiszert, ezek hűtik leginkább szervezetedet. Kezdd a napot gyümölcs- vagy zöldséglével, és minden étkezésed tartalmazzon nagy adag salátát, főétkezések között pedig gyümölcsöt és citromlével ízesített ásványvizet, teát fogyassz. A jégben hűtött italok csak pár percig hűsítenek, ám hosszú távon többlethő termelésére késztetik a szervezetedet. Nem véletlenül fogyasztanak az ázsiai lakosok nyáron is meleg teát. Próbáld ki, hiszen a kezdeti melegség-érzés után a tested hőmérséklet-csökkenéssel válaszol.

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4214061905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.07.04. 17:24:13

Imádom a blogot, telis-tele van jobbnál-jobb ötletekkel. Gyors receptek és változatosak. Köszönjük! :) www.ujsagomat.hu/lidl/

Galgóczi Dóra 2018.09.18. 21:01:19

@takacsveca93: nagyon örülök, hogy tetszik a blog :-) Igyekszem a továbbiakban is hasonló posztokkal gazdagítani!
süti beállítások módosítása