Pintér-Galgóczi Dóra blogja

A multi-tasking csapdája

2018/08/07. - írta: Galgóczi Dóra

A tűzhelyen párolódó borsó alá öntök még egy kis vizet. Majd odaugrom a laptophoz, mert meghallottam, hogy jött egy új e-mail. Közben eszembe jut egy új cikk-téma, gyorsan megnyitom a jegyzetet, és felírom. Ó, tényleg, ma még át kéne utalni a közös költséget! De hol is van a számla?

multi_tasking.jpg

Világéletemben szerettem több dolgot párhuzamosan végezni. Ugyanakkor, utáltam is! Mert egyiknek sem jutok igazán a végére, és egyre zaklatottabb leszek. Hogyhogy, hiszen azt hittem, mennyire hatékony vagyok így!

Kicsit irigylem azokat, akik egy adott időben csak egyetlen teendőre koncentrálnak. Tudják, hogy ha befejezik, szépen elővehetik a következőt. Nem szalad el. És csodák csodájára, a nap végén mindennel végeznek. Szépen megisznak egy csésze teát, és ha ezalatt beugrik egy sms, nem rohannak azonnal megnézni.

Pszichológusok is foglalkoznak a multi-tasking jelenségével. Szerintük ezek a fő hátrányai:

  • Jelentősen megemelkedik a stressz-szinted. Az egy időben végzett feladatok miatt szaporább lesz a szívverés, növekszik a vérnyomás, szervezeted riadókészültségi állapotra kapcsol.
  • Számos hibát vétsz a munkavégzés során. A feladatok közti ide-oda ugrálás mintegy negyven százalékkal csökkenti az eredményességet. Azt hinnéd, hatékony vagy, ám egyik tevékenységre sem tudsz kellőképpen koncentrálni. Lassabban és pontatlanabbul dolgozol.
  • Romlik a memóriád. Agyadnak időre és odafigyelésre van szüksége az információk befogadásához, tárolásához. Ezt megtagadod, ha villanás-szerűen váltogatod a figyelmedet.
  • Családi, baráti kapcsolataid romlanak. Vajon hogyan fogadja a párod, gyermeked, unokád, ha az okostelefon kijelzőjét figyeled, miközben ő szeretne elmesélni egy számára fontos eseményt, megosztani egy érzést?
  • Veszélybe kerül testi épséged. A házimunka sok fázisa kellő odafigyelést igényel. Nem szerencsés takarítás alatt a létrán állva angol nyelvleckét hallgatnod a számítógépről. A tűzhelynél könnyen leforrázhatod magad, ha egyik kezedben telefont tartasz. Autóvezetés közben is függeszd fel a hívásokat, mert közel olyan balesetveszélyes, mint ittas állapotban vezetni.
  • Észrevétlenül növekszik kalóriabeviteled. Praktikus ötletnek tűnhet a számítógépes munka közben elfogyasztani az ebédedet, vagy a tévézést összekötni a vacsorázással. Így azonban agyad nem érzékeli kellőképpen a bevitt kalóriák mennyiségét. A jóllakottság-érzéshez szükséged lenne arra is, hogy az étkezésre összpontosíts. Ha ez nem történik meg, újabb adagokhoz nyúlsz.

Vajon mit lehet tenni, hogy elkerüld a csapdákat?

Fokozatosan rászoktathatod magad, hogy egyszerre csak egy tevékenységgel foglalkozz egészen addig, míg be nem fejezted. Akár munkahelyi, akár otthoni feladatokról van szó, hasznos, ha határidőnaplót vezetsz. Feloszthatod a napodat több szakaszra, akár úgy, hogy 40 és 20 perces periódusok váltakoznak. Így a hosszabb és rövidebb munkáid egészséges ütemet követnek.

A nap elején döntsd el, melyik a legfontosabb dolog, mellyel végezni szeretnél, és ezzel kezdd a feladatok sorát. Jegyezd meg a magyar-angol szójátékot, és tedd fel magadnak a kérdést: MIT csináljak először? A kérdőszó rövidítéssé válik, Most Important Thing, vagyis leginkább fontos feladat. Így ha mégsem marad időd mindenre, kisebb és kevésbé nyomasztó lesz az elmaradás.

Mialatt dolgozol, szakíts meg minden zavaró körülményt. Ha nem a munkád része, akkor kapcsold ki az internetet, ne válaszolj az üzenetekre, hívásokra. Tarts rendet az íróasztalon, mert a felhalmozott tárgyak, mappák hajlamosítanak a figyelmed szétszórására.

Végül, ha úgy érzed, valóban összecsaptak a teendők hullámai a fejed felett, és nem tudod, melyikhez fogjál, akkor a legjobb, ha egyikhez sem kezdesz. Adj magadnak húsz percet, állj fel, menj ki sétálni, vagy legalább nyisd ki az ablakot és tornázz egy kicsit. Elméd tisztább lesz, stressz-szinted apadni kezd és készen állsz a feladatok helyes sorrendjéhez.

Úgyhogy, ha végeztem a bejegyzéssel, játszom egy kicsit a macskámmal. Ha közben felhívtok, nem biztos, hogy felveszem!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://noilelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8014159767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása